8 °C Budapest
Brutális menetrendváltozás élesedik a 20-i hétvégén: itt van minden, amit tudni kell a vonatokról, buszokról, hévekről

Brutális menetrendváltozás élesedik a 20-i hétvégén: itt van minden, amit tudni kell a vonatokról, buszokról, hévekről

2021. augusztus 18. 17:44

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV – az ünnephez igazították a járatok közlekedési rendjét.  Augusztus 19-én a vonatok a pénteki, 20-án a szombati, 21-én az ünnepi, 22-én már a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek. Nemcsak szombaton és vasárnap, hanem augusztus 20-án is közlekedik a Szob és Fonyód közötti Jégmadár, valamint  a Szolnok és Fonyód közötti Napfürdő expressz emeletes vonat is

Az eddigi tapasztalatok és előrejelzések alapján a hosszú hétvégén megnövekedett utazási igény várható, emiatt érdemes elővételben, akár napokkal korábban megváltani a menetjegyeket. Vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az automatákat, és 10 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A webes felület és az applikáció már közös felhasználói fiókkal használható.

Az önkiszolgáló csatornán a jegyvásárlás nem jár személyes érintkezéssel, az utasok csökkenthetik a fertőzés kockázatát. A megújult Elvirán már figyelhető az adott vonat helyjegyfoglaltsága is. Vásárláskor így is fontos ellenőrizni, hogy az utazáshoz szükséges valamennyi jegyet megkapta-e az utas (menetjegyet, kerékpárjegyet, kerékpár-helyjegyet), így elkerülhető, hogy több utas szálljon fel a vonatra, mint ahány férőhely van - írja közleményében a MÁV.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt augusztus 19-én 10 órától 22-én éjfélig vehetik igénybe.

A hosszú hétvége mindhárom napján közlekednek emeletes, modern KISS motorvonatok is a Balatonhoz, ezekkel közvetlen összeköttetést biztosít a vasúttársaság Fonyód és Szolnok, valamint Fonyód és a Dunakanyar (Szob, Vác) térségével is. Így augusztus 20-án is utazhatnak az utasok az idei szezon egyik legnépszerűbb járataival a Napfürdő és Jégmadár expresszvonatokkal, ezen kívül vasárnap este Fonyódról Kőbánya-Kispestre szintén  indul emeletes vonat,  a Panoráma expressz - írják.

Várhatóan sokan indulnak útra kerékpárral a népszerű turisztikai célpontokhoz, a Balaton és a Velencei-tó felé közlekedő vonatok már az elővételi jegyvásárlások alapján is előre láthatóan telítettek lesznek. A Tisza-tóhoz a könnyebb eljutás érdekében – nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival – Tisza-tó expresszvonat jár közvetlenül Budapestről Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre. A kerékpárral utazók tájékozódásban is segítséget nyújt a honlapján a vasúttársaság.

A fővárosi tűzijáték után vonattal hazatérők figyelmébe ajánljuk:

A Budapest–Pusztaszabolcs vonalon a Déli pályaudvarról Dunaújvárosba 22:55-kor induló 4298-as számú vonatot. A Budapest–Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról Szobra 22:37-kor induló 2408-as számú vonatot. A Budapest–Szolnok vonalon a Nyugati pályaudvarról Szolnokra 22:28-kor induló 2698-as számú vonatot. A Budapest–Cegléd–Szeged vonalon a Nyugati pályaudvarról Szegedre 23 órakor induló 17008-as számú vonatot. A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonal és Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vonalon pedig az éjszakai Bagolyvonatokat is igénybe vehetik.

A budapesti elővárosi vonalakon a tűzijáték befejezését követően a 22 és 23 óra között induló vonatok KISS, kétegységes FLIRT vagy ingavonatokkal közlekednek a minél nagyobb kapacitás biztosítása érdekében. A szokásosnál több kocsival közlekednek a miskolci, a balatoni, a nyíregyházi, a békéscsabai és a szegedi távolsági vonatok, beleértve a nyíregyházi, miskolci, szegedi közvetlen balatoni járatokat is.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik

Augusztus 19-én csütörtökön a hét utolsó munkanapján és tanítási szünetes munkanapokon, 20-án pénteken a munkaszüneti napokon (a hetek első munkanapját megelőző napokon közlekedő járatok kivételével), 21-én szombaton a szabadnapokon, 22-én vasárnap a hét első munkanapját és tanítási szünetes munkanapját napját megelőző munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a buszjáratok. 23-án, hétfőn már a hét első munkanapján és tanítási szünetes munkanapokon megszokott menetrend szerint indulnak a járatok.

A Volánbusz is fokozott figyelemmel kíséri a járatok telítettségét, és mindent megtesz a kényelmes és biztonságos utazás biztosítása érdekében, és az elővételi adatok függvényében rásegítő járatokat biztosít. 

A Volánbusz – egyeztetve a Budapesti Közlekedési Központtal – a várhatóan megnövekvő utasforgalomhoz való igazodás érdekében az agglomerációs vonalakon kapacitásbővítést vezet be az alábbi járatokon:

  • 40-es jelzésű járat esetén Őrmezőről 21:52-re, 22:03-ra, 22:13-ra egy-egy többletindulás kerül a menetrendbe, 40-es jelzésű járat helyett 22.28-kor a 88A jelzésű közlekedik Törökbálintig,
  • 240-es jelzésű járat estén a Móricz Zsigmond körtérről 21:46-os és egy 22:16-os indulás kerül a menetrendbe,
  • 22A-es jelzésű járat esetén jellemzően 10 perc helyett 5 percenként indulnak a tűzijáték után,
  • 55-ös jelzésű járat esetén jellemzően negyedóránként indulnak autóbuszt a tűzijáték után,
  • 63-as jelzésű járat esetén jellemzően negyedóránként tervezzük indítani autóbuszt a tűzijáték után,
  • Szigetszentmiklós felé a hétvégén megszokottól eltérően nagyobb kapacitású, csuklós autóbuszokat indít az adott időszakban a társaság.

Egyes helyi járatok szintén az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek, melyekről a társaság honlapján a települések aloldalain érhetők el információk. A bevásárlólóközpontok augusztus 20-i zárva tartása miatt egyes járatok menetrendje módosul. A részletes és az ünnepi menetrenddel kapcsolatos további tájékoztatás a Volánbusz honlapján érhető el.

Mivel az átlagos hétvéginél nagyobb forgalom várható, ezért a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a társaság www.menetrendek.hu honlapján, valamint érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható. A Közlekedési Mobiljegy és társalkalmazásaiban vásárolt teljes árú, 50%-os és 90%-os kedvezményű helyközi (távolsági) menetjegyekre, valamint a menetjegyekhez megvásárolt kiegészítő jegyekre 5% kedvezményt biztosít a Volánbusz. Az elektronikus jegyvásárlás további részleteiről a Volánbusz és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. weboldalán tájékozódhatnak az utasok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MÁV-HÉV járatai eltérő közlekedési rendben járnak

2021. augusztus 20-án napközben a HÉV-szerelvények és a H7-es pótlóbuszok a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint járnak.

H5-ös HÉV:

16:30-tól üzemzárásig minden vonat hat kocsival közlekedik. A szerelvények 21 óra után módosított menetrend szerint, sűrűbben indulnak a végállomásokról. A vonal budapesti szakaszán 21:18 és 22:48 között 6-8 percenként, 22:48 és 23:28 között 10 percenként jár a HÉV.

H6-os HÉV:

Az esti órákban egyes vonatok hat kocsival közlekednek. 22:05-kor és 23:05-kor többletvonatok indulnak a Közvágóhídtól Ráckevére.

H7-es pótlóbusz:

A Szent Imre tértől a Boráros tér felé 18 órától, a Boráros tértől a Szent Imre tér felé 18:30-tól sűrűbben indulnak a pótlóbuszok.

H8-as és H9-es HÉV:

Gödöllőtől az Örs vezér tere felé 16:54-től üzemzárásig, valamint az Örs vezér terétől Gödöllő felé 15:48-tól 22:28-ig minden HÉV hat kocsival közlekedik. Egyes vonatok esetében Cinkotán át kell szállni egy másik szerelvényre a továbbutazáshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem