15 °C Budapest

Jönnek a pesti gigadugók: ezeket az utakat érdemes elkerülni

Pénzcentrum
2012. szeptember 18. 16:05

Nem elég, hogy a szeptemberi iskolakezdés, s a nyári szabadságolások vége minden évben megterheli a Fővárosi közlekedést, még az idei legfontosabb útfelújításokat is őszre időzítette a fővárosi önkormányzat.

Jelentős dugókat okozhatnak a főváros útjain a legfontosabb útfelújítási munkálatok. Az M3-as Körvasút sori felüljárójának felújítása miatt például a zuglói utakon már szeptember eleje óta csak lépésben lehet haladni. A Szentendrei út Mozaik utcai felüljárójának hamarosan kezdődő rendbe tétele miatt pedig az Észak-Budán közlekedők foghatják majd nap, mint nap a fejüket. Ráadásul az itteni munkálatok csak az év végén fejeződnek be - derül ki a Blikk beszámolójából.

Tovább bonyolítja a városi autósok helyzetét 4-es 6-os villamos pályájának október közepén induló átépítése is. A pótló buszoknak ugyanis buszsávot jelölnek ki, így az autók csak egy-egy sávban araszolhatnak majd a Blaha Lujza tér és a Boráros tér között. Mindezeken felül pedig még a Ferenciek terének felújítását is az idei évre ütemezték be.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felújításokkal kapcsolatos közleménye
Szeptember 18-án, keddtől a BKK megrendelésére felújítási munkákat végeznek közel 80 napig a III. kerületi Szentendrei úton, a Mozaik utcai felüljárón. A munkavégzés során kijavítják és újrafestik a híd korlátjait valamint felújítják a sóvédelmi bevonatokat. A munkavégzésre két ütemben kerül sor. Szeptember 18-ától, keddtől várhatóan 44 napig tart az első ütem, amely során a híd korlátain dolgoznak. A második ütemben a híd középszigetén a bevonat felújítása előreláthatóan 35 napig tart majd. Mindkét ütemben a forgalmi sávok megszüntetése nélkül, azok szűkítésével biztosítható a munkavégzéshez szükséges hely, a szűkítés miatt azonban a hídon a megszokott 70 helyett csak 50 km/órás legnagyobb megengedett sebességgel haladhat a közúti forgalom. Emiatt a forgalom lassulása várható.

A villamospálya leginkább elhasználódott szakaszainak felújítására kerül sor idén ősszel október 13-a (szombat) és november 4-e (vasárnap) között a 4-es és a 6-os villamosok vonalán az Üllői út és a Bérkocsis utca között. Ebben az időszakban a villamosjáratok megosztva, két szakaszon: a dél-budai végállomások és a Corvin-negyed M, valamint a Blaha Lujza tér M és a Széll Kálmán tér M között közlekednek. A Boráros tér H és a Blaha Lujza tér M közötti szakaszon 4-6V jelzésű villamospótló autóbuszok járnak majd, teljes vonalukon az ideiglenesen kialakítandó buszsávban. A Blaha Lujza tér és a Boráros tér között a buszsáv mindkét irányban a jobb oldali forgalmi sáv helyén kerül kialakításra, tehát a Nagykörúton három héten át az autóforgalmat is jelentősen korlátozzák, október közepétől. A legfontosabb érintett körúti kereszteződésekben, az Üllői útnál és a Baross utcánál is jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani. Emellett a Rákóczi út kereszteződésben és a Blaha Lujza téri Corvin áruház előtti parkolóban is változik a forgalmi rend.


Ez okozza a gigadugókat

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felújítási munkálatokon túl számos egyéb tényező is közre játszik a dugók kialakulásában. Szakértők szerint ezen tényezők egyike a vezetői stílus. Sok esetben például csak azért alakul ki torlódás, mert a sofőrök nem elég körültekintőek az utakon, és hibás döntéseket hoznak, illetve nem informálódnak kellőképpen elindulás előtt. Illetve tovább nehezíti a helyzetet, hogy ősszel gyakoribbak az esős, borús napok, ilyenkor a szokásosnál többen ülnek autóba, mindez pedig tovább lassítja a forgalmat. Ugyanakkor veszélyesebbé is válik a közlekedés, a sofőrök bizonytalanabbak a megváltozott útviszonyok és az új forgalmi helyzet miatt.

Néhány tipikus hiba, melyet a csúcsforgalomban hajlamosak elkövetni a sofőrök, és mindez torlódáshoz vezethet:

  • A gépjárművezető túl közelről vagy túl gyorsan követi az előtte levőt, majd hirtelen fékez. Emiatt a mögötte közlekedők is kénytelenek nagyobbat fékezni, és így elkezd akadozni a forgalom. Érdemes folyamatosan tartani a megfelelő távolságot és lehetőleg egyenletesen fékezni, ha szükséges. Így nemcsak a dugó enyhíthető, de az üzemanyaggal is spórolunk.
  • Gyakori sávváltás. Jellemzően a gyorsabb haladás érdekében sokan többször sávot váltanak, azonban ezzel éppen, hogy lassítják a forgalmat, és komoly dugót okozhatnak maguk mögött. Nagy a kísértés, mégsem célszerű gyakran átállni a párhuzamos sávba, hosszú távon kiegyenlítődnek a különbségek, és ez nem jelent időmegtakarítást.
  • Nem megfelelő tájékozódás. Előfordul, hogy a sofőr még nem ismeri az optimális útvonalat a munkahely vagy az iskola felé, és így felesleges kitérőkre kényszerül, gyakran a zsúfolt főútvonalak felé. Érdemes indulás előtt megtervezni az útvonalat. Egy GPS berendezés sokat segíthet a forgalmas, torlódásra hajlamos útszakaszok elkerülésében is.
  • Szabálytalan parkolás az út szélén. Egy akár néhány perces szabálytalan megállás is komoly torlódáshoz vezethet, még ha a sofőr nem is foglalja el az egész sávot, csak fél kerékkel feláll a járdára. Minden gépjárművel közlekedő közös érdeke az ilyen magatartás kerülése, mivel amellett, hogy lassítja a forgalmat, bírságot is vonhat maga után.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem