Drágul a matrica

Pénzcentrum
2006. november 17. 09:00

Drágul az éves autópályamatrica, a díjak egy része az árfolyamváltozás miatt módosul. Jelenleg az utolsó módosításokat végzik, mivel a jogszabálynak december elején kellene hatályba lépnie - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legnagyobb mértékben, 15,3 százalékkal a 12 tonna össztömeg feletti járművek éves matricaára emelkedik, a tavaly tavaszi EU-s kamion díjplafon emelés következtében. Az egynapos változat is 9,1 százalékos drágulás elé néz, ám ennek fő oka az euró-forint árfolyam változása.

A fuvarozók elfogadhatatlannak tartják a 275-ös árfolyamot, szerintük a jegybank adatai alapján számolt átlag, illetve súlyozott átlag is alatta van a tervezetben szereplőnek. A fuvarozók szerint aránytalan a pótdíjváltoztatás is, mely szerint az adott kategória pótdíja 15 napon belüli fizetés esetén a heti díjtétel ötszöröse, azon túl huszonötszöröse lenne.

Több matricafajta ára azonban nem változik, így például a személyautók nyári szezonális vignettája sem. A kamionok matricáin kívül a legmagasabb tervezett drágulás is csupán 1,5 százalék. Jövőre a gazdasági tárca szerint 32,7 milliárd forint nettó bevétel várható. A rendelettervezet már lehetővé teszi az internetes, illetve más elektronikus módon történő díjfizetést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?