31 °C Budapest

Drágul a matrica

Pénzcentrum
2006. november 17. 09:00

Drágul az éves autópályamatrica, a díjak egy része az árfolyamváltozás miatt módosul. Jelenleg az utolsó módosításokat végzik, mivel a jogszabálynak december elején kellene hatályba lépnie - írja a Világgazdaság.

A legnagyobb mértékben, 15,3 százalékkal a 12 tonna össztömeg feletti járművek éves matricaára emelkedik, a tavaly tavaszi EU-s kamion díjplafon emelés következtében. Az egynapos változat is 9,1 százalékos drágulás elé néz, ám ennek fő oka az euró-forint árfolyam változása.

A fuvarozók elfogadhatatlannak tartják a 275-ös árfolyamot, szerintük a jegybank adatai alapján számolt átlag, illetve súlyozott átlag is alatta van a tervezetben szereplőnek. A fuvarozók szerint aránytalan a pótdíjváltoztatás is, mely szerint az adott kategória pótdíja 15 napon belüli fizetés esetén a heti díjtétel ötszöröse, azon túl huszonötszöröse lenne.

Több matricafajta ára azonban nem változik, így például a személyautók nyári szezonális vignettája sem. A kamionok matricáin kívül a legmagasabb tervezett drágulás is csupán 1,5 százalék. Jövőre a gazdasági tárca szerint 32,7 milliárd forint nettó bevétel várható. A rendelettervezet már lehetővé teszi az internetes, illetve más elektronikus módon történő díjfizetést.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm