20 °C Budapest

Drágul a matrica

Pénzcentrum
2006. november 17. 09:00

Drágul az éves autópályamatrica, a díjak egy része az árfolyamváltozás miatt módosul. Jelenleg az utolsó módosításokat végzik, mivel a jogszabálynak december elején kellene hatályba lépnie - írja a Világgazdaság.

A legnagyobb mértékben, 15,3 százalékkal a 12 tonna össztömeg feletti járművek éves matricaára emelkedik, a tavaly tavaszi EU-s kamion díjplafon emelés következtében. Az egynapos változat is 9,1 százalékos drágulás elé néz, ám ennek fő oka az euró-forint árfolyam változása.

A fuvarozók elfogadhatatlannak tartják a 275-ös árfolyamot, szerintük a jegybank adatai alapján számolt átlag, illetve súlyozott átlag is alatta van a tervezetben szereplőnek. A fuvarozók szerint aránytalan a pótdíjváltoztatás is, mely szerint az adott kategória pótdíja 15 napon belüli fizetés esetén a heti díjtétel ötszöröse, azon túl huszonötszöröse lenne.

Több matricafajta ára azonban nem változik, így például a személyautók nyári szezonális vignettája sem. A kamionok matricáin kívül a legmagasabb tervezett drágulás is csupán 1,5 százalék. Jövőre a gazdasági tárca szerint 32,7 milliárd forint nettó bevétel várható. A rendelettervezet már lehetővé teszi az internetes, illetve más elektronikus módon történő díjfizetést.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?