Az alagút vége - visszajár a regisztrációs adó!

Pénzcentrum
2006. július 13. 15:04

A Európai Bíróságnak tett Főtanácsosi javaslat szerint, visszajár az amortizáció arányos regisztrációs adó, azoknak a gépkocsi tulajdonosoknak, akik 2005 december 31.-ig megfizették az adó eme formáját.

A Európai Bíróságnak tett Főtanácsosi javaslat szerint, visszajár az amortizáció arányos regisztrációs adó, azoknak a gépkocsi tulajdonosoknak, akik 2005 december 31.-ig megfizették az adó eme formáját.

Oszkó Péter, a Deloitte munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a Főtanácsosi indítvány szerint, a hazai 2004 és 2005 december 31 közötti gyakorlat, sértette az Uniós jogot. Ugyanis, a külföldön vásárolt használt autóra felszámolt regisztrációs adó versenyelőnyhöz jutatta a belföldről beszerzett gépkocsikat.

Magyarországnak biztosítania kellet volna, hogy az adó mértékét az amortizációt figyelembe véve állapítsák meg. Hazánk 2006 január elsejét követően egy jogszabály módosítást hajtott végre, amelyben már nem kerülte el ez a tényező sem a törvényhozók figyelmét.


Magyarország azt kérte, hogy amennyiben a Főtanácsosi javaslattal megegyező bírósági döntés születik, akkor, mivel jóhiszeműen járt el (2006 január 1.-től jogharmonizációt hajtott végre), ne kelljen az adókülönbözetet visszafizetnie (ez mintegy 80 ezer külföldről behozott autót és mintegy 29 milliárd forintot jelent). A Főtanácsos azonban nem látja a jóhiszeműség jeleit, ezért az amortizált érték feletti adókülönbözet visszatérítését javasolja. A végleges döntés őszre várható.

A kompenzáció már bevett gyakorlat az unión belül. Dánia is került már hasonló helyzetbe, ott visszafizették az adó egy részét az arra jogosultaknak.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?