20 °C Budapest
Mans cold hands in warm sweater on radiator in winter. Energy crisis concept.

Már megint szégyenpadon Magyarország: tömegeket érint a nyomasztó digitális szegénység

2023. augusztus 1. 16:02

Egy friss statisztika szerint a magyarok közel 5 százalékának nincs pénze otthoni internetre. Ez az eredmény az Unión belül a harmadik legrosszabb, a helyzet pedig a szegénység által veszélyeztetettek körében még rosszabb. Az önmagában is ijesztő adatok pedig önmaguknál többet is elárulhatnak hazánk nehéz helyzetéről.

2022-ben kegyetlen mértékben az árak, emelkedtek a lakbérek, a boltok polcain is iszonyatosan drágultak a termékek, sőt az inflációnak köszönhetően az élet szinte minden területén érzékelhető volt az árak emelkedése. Az emberek ezért fokozatosan elkezdtek lemondani a kényelmi cikkekből és spórolni mindenen, amin csak lehet.

Az Eurostat egészen elképesztő friss statisztikái szerint 2022-ben az európai uniós országok lakosságának 2,4 százaléka nem engedhette meg magának, hogy otthoni internetelőfizetése legyen. A szegénység által veszélyeztetettek körében ez a fajta digitális szegénység már nem kevesebb mint az emberek 7,6 százalákát érintette. Egyes tagállamokban persze a helyzet ennél is jóval aggasztóbb, volt ugyanis ország, ahol a teljes lakosság közel tíz százalékát és nélkülözők negyede volt ilyen nehéz helyzetben.

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában és Bugáriában érintette az emberek legnagyobb részét a netes szegénység. Keleti szomszédunknál a teljes lakosság 9,1, és az elszegényedés által veszélyeztettek 25 százaléka nem engedhette meg magának az otthoni internetelőfizetést. A balkáni országban pedig ennél alig volt jobb a helyzet, a bolgárok 8 százalékénak és a veszélyeztetett helyzetben lévő népességük 20,5 százalékának nem tellett erre a manapság már alapvetőnek tűnő szolgáltatásra.

Ahogy grafikonunkon is látszik, a szomorú dobogó harmadik fokára hazánk került. Magyarországon bőven az átlag feletti, 4,5 százalékos az internet-szegénységgel érintett lakosok aránya. A szegénységnek kitetteknek eközben nem kevesebb, mint 16,5 százaléka nem képes hazánkban kigazdálkodni magának otthoni internetet .

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez régiónkban is siralmas számnak számít. Szlovákiában például csak a teljes lakosság 2,2 és a kiszolgáltatottak 9,9 százalékáat érinti ez a probléma de Lengyelországban és Csehországban ennél is jobb a helyzet. Előbbi országban a teljes lakosság egy és a szegénység által veszélyeztetettek 2,9 százaléka érintett, míg utóbbiban mindössze 0,9, illetve 5,3 százalékos ez az arány.

A szegénység mérésére egyébként különböző mutatókat használnak a szociológusok. Ezek közé tartozik többek között, hogy egy háztartásban minden gyereknek legyen legalább két pár cipője, de jó ideje már az is, hogy a háztartásban legyen tévé és internet. Kvázi hivatalosan is a nélkülözés indikátorának számít tehát az otthoni internetelérés hiánya, amiben hazánk az Európai Unió élvonalába került. Egy az Európai Unió statisztikai hivatala által nem régiben publikált adatsorból az is kiderül, hogy Magyarországon nem kevesebb, mint a lakosok 18,4 százalékát fenyegette az elszegényedés vagy társadalmi kirekesztődés kockázata 2022-ben. Ez mintegy 1,75 millió érintett lakost jelent. A statisztikák szerint az 55-64, illetve az 50-64 éves korosztályban a fenyegetettek aránya 25,4 százalék és 22,5 százalék. Tehát a nyugdíjas kor előtt állók körében vannak a legtöbben ilyen rossz helyzetben, az 50 és 65 év közöttiek 485 ezren. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem