13 °C Budapest

Még szerencse, hogy ilyen drága most az euró

Pénzcentrum
2014. február 5. 14:01

Egyre több hamis euróbankjegyet foglalnak le az európai hatóságok. Ezzel szemben a jó hír az, hogy az euróérmék esetében ez az arány csökkent.

Az Európai Bizottság adatai szerint míg tavaly 670 ezer hamis euróbankjegyet foglaltak le - az egy évvel korábbi 531 ezerhez képest-, addig az érmék forgalomból való kivonása négy százalékkal csökkent,175 900-at vontak ki a forgalomból. Összehasonlításképpen: a papírpénz esetében az összes valódi bankjegyek száma 15 milliárd körül van, míg euróérméből 16,8 milliárd van jelenleg forgalomban, tehát a hamisítvány eurók száma szerencsére csekély.

Általában az ötveneurós címletet hamisítják leggyakrabban, az esetek háromnegyedében próbálkoznak a címlet előállításával. Viszont nőtt a hamis tízeurósok száma is, de arányuk így is csak 6,3 százalék. Az érmék esetében a kéteurós viszi a prímet: a hamisítványok kétharmadát teszi ki.

Az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal tájékoztatása szerint az közös valuta 2002-es bevezetése óta húsz illegális pénzverdét lepleztek le.

Az Európai Központi Bank és az euróövezet 18 nemzeti központi bankja azt tanácsolja a lakosságnak, hogy mindenki legyen óvatos az átvett bankjegyekkel. A valódi bankjegy könnyen felismerhető azzal a módszerrel, melyet az EKB részletesen bemutat weboldalán. Eszerint ellenőrizni kell a biztonsági jegyeket, például a vízjelet, vagy a biztonsági szálat - tapintással és szemrevételezéssel kell megbizonyosodni az eredetiségről. Az EKB azt ajánlja, ha hamis euróval találkozunk, értesítsük a rendőrséget vagy az illetékes nemzeti bankot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre több ugyan a hamis euró, de a kibocsátási arányokat tekintve nem aggasztó a helyzet. Ennek ellenére az Európai Parlament elfogadta az EB javaslatát az euróhamisítás elleni tagállami fellépés és büntetések szigorításáról és összhangba hozásáról. Így várhatóan tovább csökken a hamis eurók száma, mégis érdemes nagyon körültekintően eljárni a pénzváltás, külföldi fizetés során.

Pénzcentrum vélemény
Végre látjuk a kézzelfogható előnyét annak, hogy gyenge a forint, azaz drága az euró: legalább kevesebb hamis euróbankjegy jut Magyarországra.

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?