Szegedi halászlé VS bajai halászlé: melyik halászlé recept készüljön idén karácsonyra?

2020. december 19. 14:01

Milyen halból készül a halászlé? Halászlé alaplé, szegedi halászlé és bajai halászlé recept: mutatjuk, mi a bajai és szegedi halászlé különbség, szegedi vagy bajai halászlé kerüljön-e az asztalra. Tudd meg, miért karácsonyi étel a halászlé, és hogy halászlé konzerv hol kapható!

Nincs karácsony halászlé nélkül, azonban országszerte megosztó kérdés, hogy melyik halászlé recept a magyarok igazi nagy kedvence. Bajai halászlé vagy szegedi halászlé? Egyáltalán miért karácsonyi étel a halászlé és honnan ered ennek a mennyei receptnek az ünnepi elkészítése? Melyik halászlé készül tésztával, melyiknek hígabb a leve és melyiket főzzük kifejezetten sűrűre? Miből készül a halászlé alaplé? A halászlé milyen halból a legfinomabb? Ha nem merjük vállalni a rizikót, bolti halászlé, halászlé konzerv hol kapható? Cikkünkben minden halászlé főzéssel kapcsolatos kérdésre választ adunk!

Szegedi halászlé

Miért karácsonyi étel a halászlé?

Annak ellenére, hogy a magyarok egyik nagy kedvence a halászlé, arányában kevesen tudják, hogy miért karácsonyi étel a halászlé. A választ a keresztény hagyományokban kell keresnünk: a keresztények karácsony előtt, a böjt idején már a sötét középkor óta nem fogyasztottak húst, csak zöldségeket, gyümölcsöket, egyszerű tésztákat. A vallási korlátozások egészen a XX. század derekáig kitartottak, mígnem 1966-ban VI. Pál pápa úgy nem döntött, hogy nincs szükség ennyire szigorú szabályokra, a hívek ehetnek húst is.

A karácsonyi halfogyasztás szimbolikája egyébként egyszerű: a hal egy ókeresztény eredetű keresztény szimbólum, ami Jézus Krisztust és az ő csodatetteit, az emberek Krisztusba vetett hitét jelképezi. A népi hiedelmek is utalnak a karácsonyi halfogyasztásra, ugyanis a hal a dinamikus előrehaladást, a fejlődést és a család anyagi bőségét szimbolizálja. A karácsonyi halfogyasztás a keresztény hagyományoknak köszönhetően nem csak a magyaroknál, hanem a lengyeleknél, németeknél és más keresztény európai országoknál is ünnepi szokás. Érdekesség, hogy rajtunk kívül csak a lengyelek készítenek ünnepi hallevest, a németek például a halat karácsonykor előételként eszik, gyakran kaviár formájában.

A halászlé milyen halból készül?

A tradicionális hazai halászlé a természetes magyar édesvizekben előforduló halfajokból készül, ám a kategórián belül gyakorlatilag bármilyen kisebb vagy nagyobb testű halból elkészíthetjük. A legkedveltebb halászlé alapanyagok a ponty és a harcsa, de szálkásabb halakból, például csukából is megfőzhetjük. Az sem ritka, ha amur halászlé vagy busa halászlé készül, de akár kecsegével, süllővel is főzhetjük. A halászlé legalkalmasabb alapanyaga, ha mindenképpen választanunk kell, talán a ponty, ugyanis arányában kevés szálka van benne, fehér húsa pedig nagyon ízletes. Égtájanként, sőt, családonként eltérőek a szokások, hogy a hal belsőségeit (ezalatt a haltejet és az ikrát értjük) belefőzzük-e a halászlébe. Mi azt mondjuk: ha szeretjük, nyugodtan tegyük bele akár a bajai, akár a szegedi halászlébe a halhússal egyszerre!

Mi a különbség a szegedi halászlé és a bajai halászlé között?

A két magyar halászlé recept között két markáns különbség van: a szegedi halászlé alaplé felhasználásával készül (tiszai halászlé), míg a bajai halászlé készítése során minden mehet egyszerre a fazékba (dunai halászlé). Emellett a bajai halászlé tésztával készül - ennek a megítélése megosztó, ugyanis egyes országrészekben alapvető, hogy tészta van a halászlében, máshol viszont a magyarok szerint sem illik a hallevesbe a tészta. Mindemellett azt is ki kell emelnünk, hogy habár a halászlé nagyszerű ünnepi eledel, azt az év más évszakaiban is nyugodtan készíthetjük: a halászlé nagyon finom például nyáron, bográcsban elkészítve is.

Szegedi halászlé recept

A szegedi halászlé hozzávalói

  • 3 kg egész hal (fejjel, farokkal)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db kosszarv paprika (csípős)
  • 4 ek őrölt pirospaprika
  • 2 db halászlékocka
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 ek olaj
  • víz

A szegedi halászlé recept elkészítése

  1. A szegedi halászlé alaplé készítéssel kezdődik: a finomra aprított hagymát dinszteljük meg az olajon egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a felkarikázott csípős paprikát, illetve a halak levágott fejét és uszonyait. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal és halászlé kockával, majd öntsük fel vízzel. Főzzük puhára 50 percen keresztül.
  2. Amíg fő a halászlé alaplé, készítsük elő a főzéshez a tetszőleges halhúst: filézzük ki vagy szeleteljük patkó alakúra.
  3. A megfőtt halászlé alaplé passzírozása következik: egy szűrőn öntsük át a hallevet, majd a hagymás-halas sűrű részt egy kanállal, falapáttal passzírozzuk keresztül rajta - ez a mozzanat megszűri a lét a szálkáktól is.
  4. Az átpasszírozott szegedi halaszle alaplé készen áll a hús befogadására: tegyük bele a halszeleteket, ízlés szerint adjunk még hozzá egy kis sót, borsot vagy erős paprikát (őrölt fűszerpaprikát már ne), majd főzzük további 30 percig.
  5. Tálaljuk a halászlét friss, puha kenyérrel; a leves mellé készítsünk ki mindenkinek szálkás tányért.
Halászlé

Bajai halászlé recept

A bajai halászlé hozzávalói

  • 3 kg halhús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db kosszarv paprika (csípős)
  • 4 ek őrölt pirospaprika
  • 2 db halászlékocka
  • 3 ek olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • ½ kg gyufaszáltészta
  • víz

A legfinomabb bajai halászlé recept elkészítése

  1. A bajai halászlé készítéséhez tisztítsuk meg a halhúst a pikkelyektől, uszonyoktól, fejtől, sózzuk be, majd pihentessük, míg a többi hozzávalóval felkészülünk a halászlé készítésére.
  2. Dinszteljük meg a finomra aprított vöröshagymát és a paprikát az olajon egy kevés sóval, borssal, majd adjuk hozzá a halhúst is. Öntsük fel vízzel, majd forraljuk össze (az erősebb ízekért 1-2 db halászlé kockát is beledobhatunk).
  3. Amikor a bajai halászlé felforrt, habját elforrta, adjuk hozzá az őrölt pirospaprikát (és a belsőségeket, ha szeretjük). Főzzük a levet 30-40 percen keresztül, majd tálaljuk főtt gyufatésztával és friss kenyérrel. Nem kell szűrni, passzírozni!

A halászlé meddig áll el?

A halászlé sajnos nem áll el sokáig a legtöbb, nem-savanyúságalapú élelmiszerhez képest, emiatt az elkészítéstől számítva 2-3 napon belül ajánlott elfogyasztani. Az, hogy a halászlé jó-e még, az íze alapján is kideríthető: ha egy kicsit savanyú a halleves, akkor már ki kell dobnunk. A halászlé fagyasztható is: ha túl nagy fazék halászlé készült és nem fogyott el, érdemes a feleslegesnek ítélt mennyiséget lefagyasztani; így 2 hónapon belül újra az asztalra tehetjük. A fagyasztott, újramelegített halászlevet viszont már mindenképpen el kell fogyasztanunk, újra nem kerülhet vissza a jégre!

Halászlé kalória: belefér a halászlé a diétába?

Igen! A halászlé a viszonylag diétás ételek közé tartozik, ha nem a tésztás, bajai halászléről beszélünk. A szegedi halászlé halhússal átlagosan 200 kcal/tányér. Tésztával a bajai halászlé 300 kcal körül mozog.

Ha nincs kedved megfőzni: halászlé konzerv hol kapható?

Bármelyik nagyobb élelmiszer-áruházlánc polcain megtalálhatjuk a halászlé konzerv különféle verzióit az ünnepi szezontól függetlenül. Egy átlagos halászlé konzerv ára kb. 7-800 Ft/db.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm