2020. október 1. csütörtök Malvin

Itt a méregmentes pókriasztó: fillérekből megvan, garantált a hatás


Ahogy hűlnek az esték, a különféle rovarok szép lassan elkezdenek melegebb helyekre húzódni, például a lakásainkba. A pókok sincsenek ezzel másképp, ilyenkor ősszel szoktak befészkelni az othhonok különböző szegleteibe. Bár csak a légynek ártanak, sokan mégis irtóznak tőlük, és próbálkoznak mindenféle vegyszerrel megszabadulni tőlük. Ám a kemény rovarirtók egyrészt nem túl környezetbarátak, másfelől az egészsgünknek se tesz jót, ha ilyen kemikáliákat lélegzünk be. Alább mutatunk pár méregmentes pókriasztót, ami szinte minden háztartásban megtalálható!

Naptár tekintetében már igencsak benne vagyunk az őszben, a poloskák mellett több más állat is a lakásokban keres menedéket a hűvösebb esték elől. Például a pókok is előszeretettel költöznek be, amivel alapjáraton nincs is semmi baj, de sokan tartanak tőlük, vagy egyenesen rettegnek. Kellemetlen időszak ez nekik, de szerencsére van megoldás: összeszedtünk pár trükköt, amelyekkel kiűzheted a nyolclábúakat!

A levendula és a cédrus segít!

Tegyél néhány cédrusforgáccsal, vagy levendulával teli zacsót oda, ahol a leggyakrabban pókokat látsz! Ahogy a molyok, úgy a pókok sem szeretik az illatát, és továbbállnak. Hasonlóan hatékony lehet, ha diót raksz a sarokba, az ablakpárkányra, ahol legtöbbször pókkal találkozol: a héjban található kemikáliák ugyanis mérgezőek a pókok számára, ezért nagy ívben elkerülik. Hasonlóképp utálják az almát is, csak ugye azt időnként cserélni kell, ellenben a dióval.

Így készíts méregmentes pókriasztót

Sokan már keményebb fegyvereket is bevetnek a pókok ellen, és flakonszám fújják ki a rovarirtót. Ez azon felül, hogy nem túl környezetbarát, még az egészségünknek sem tesz túl jót. Ehelyett érdemesebb egy házi, méregmentes riasztót készíteni! A recept nem túl bonyolult: egy spricniben keverj össze két bögre vizet másfél teáskanál citrusos illőolajjal, és azt fújd ki az érintett területeken.

A pókok a lábukon lévő érzékeszerveiken "ízlelik" meg a világot, a citrusfélék ízét pedig különösképpen utálják. A fenti keveréket bárhová kifújhatod, legyen az egy sarok, a szekrény, vagy a ruhák. Garantáltan nem fog arrajárni egy nyolclábú sem.

A porszívó is megoldás

A szakértők szerint, ha már beköltöztek a pókok, érdemes alaposan átporszívózni az egész lakást, beleértve a plafonnál a sarkokat is. Előtte érdemes pókálótlanítani, majd ha végeztél, akkor a porzsákot dobd ki, hogy ne tudjanak kimászni a felszívott pókok.

A fény is vonzza a nyolclábúakat, úgyhogy érdemes csak akkor égetni a kültéri világítást, ha nagyon szükséges - ajánlatos az izzókat sárgafényűre cserélni. Ha nem akarod, hogy pókok költözzenek be a házba, akkor minden lehetséges búvóhelyet szüntess meg a bejárat környékéről: vonzzák őket a meleg, száraz helyek, mint például a tűzifarakás, vagy a levélhalom - ezeket érdemes távol tartani a háztól.

Emellett fontos, hogy a nyílászárók jól legyenek szigetelve! Ha nem akarsz a télen pókkal találkozni, akkor érdemes mielőbb átnézni az összes ajtót, ablakot, nincsenek-e kisebb rések, ahol be tudnak jönni.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó