12 °C Budapest

Ilyen könnyen verhetnek át a "szakemberek": erre sokan nem is gondolnak

2016. január 30. 15:36

Bár a lakásfelújítás a nyári időszakban a legnépszerűbb, sokan már kora tavasszal belekezdenek. Lakásfelújítás előtt azonban nem árt körültekintőnek lenni a szakemberválasztásnál, illetve tisztázni, milyen buktatókra kell odafigyelni. A Pénzcentrum összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amik egy felújítás előtt aktuálisak lehetnek.

Habár nyáron van a szezonja, sokan már kora tavasszal belekezdenek a lakásfelújításba. A lakás felújításakor legtöbben elsősorban belső felújításokat végeznek: a legnépszerűbb egyértelműen a festés, mázolás, de a konyha, a szobák és a fürdőszoba felújítása, illetve a bútorok és háztartási gépek cseréje is gyakori.

A külső munkálatok között a vakolás, és újrafestés vezet a nyílászárók cseréje előtt, a kényelmi típusú felújítások között pedig a légkondicionáló beszerelése a legnépszerűbb.

Mennyi az annyi?

Egy nemrég megjelent kutatás szerint az emberek több mint fele félmillió forintnál kevesebbet költ a lakásfelújításra. Negyedük többet költött ennél, de legfeljebb 20 százalékkal. A megkérdezettek 39 százaléka az általános megtakarításokból, 38 százalék a lakásfelújításra félretett pénzből finanszírozta a munkálatokat, hitelt mindössze 11 százalékuk igényelt. Ők elsősorban szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelt vagy személyi kölcsönt igényeltek.

A személyi kölcsön ideális megoldás lehet a lakásfelújításhoz, hiszen bármire felhasználható. Fontos azonban megnézni, melyik ajánlathoz mekkora THM tartozik, és érdemes alaposan átolvasni a banktól kapott általános tájékoztatót is, amiből a hiteltermékek legfontosabb adatairól kaphatunk felvilágosítást.

Mennyibe kerülnek a szakemberek?

Festés

Ha arról van szó, magunknak is kifesthetjük a szobát vagy esetleg az egész lakást, de ez amellett, hogy nagyon nagy munka, nem is biztos, hogy olyan szép lesz, mintha egy hozzáértő szakemberre bíznánk.

  • Régi festék eltávolítása: 220 - 300 forint/ m2
  • Glettelés: 390 - 590 forint/ m2
  • Csiszolás: 100 -120 forint/ m2
  • Festés élénk színekkel: 490 - 720 forint / m2
  • Tisztasági festés 350 - 590 forint/m2

Villany

Egy villanykörtét még csak kicserélünk magunknak, de akár az is előfordulhat, hogy valami folyton lecsapja az áramot. Ilyenkor pedig megint jöhet a szerelő.

  • Kiszállási díj: 3 000 - 4 000
  • Biztosíték tábla csere: 12 000 - 15 500 forint
  • Konnektor/kapcsoló csere: 3 000 - 5 000 (anyagköltséggel együtt)
  • Lámpák felszerelése: 3 000 - 5 000 forint

Cirkó, kazán

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A javítások mellett ne felejtsük el, hogy évente, esetleg kétévente érdemes karbantartani készülékeinket, sőt, akár a koromtalanítás is szóba jöhet. Az árak itt is nagyban függnek attól, hogy milyen készüléket használunk.

  • Kiszállási díj: 2 500 forint
  • Hiba megállapítása: 5 000 - 11 500 forint
  • Javítás: 7 000 - 12 000 forint
  • Karbantartás: 7 500 - 12 000 forint
  • Koromtalanítás: 9 000 - 19 000 forint

Radiátorok

Kisebb-nagyobb meghibásodások miatt könnyen hideg lehet a lakásban, de ha nincs is baj, biztos, ami biztos alapon felújításkor érdemes lehet átnézetni.

  • Kiszállási díj: 2 000- 4 000 forint
  • Szelepcsere: 6 000- 10 000 forint
  • Radiátorcsere: 9 000 - 16 0000 forint
  • Fűtés rendszer ürítése, feltöltése: 5 000 - 14 000 forint

Légkondicionáló

Ha van otthon klímánk, akkor ennek sem szabad elfelejtenünk a karbantartását, amit ráadásul nem csak felújításokkor, hanem évente meg kellene tenni.

  • Tisztítás/ karbantartás: 7 000 - 8 500 forint
  • Kondenzvíz folyás javítása: 10 000 forinttól indul

Így biztosan nem vernek át bennünket

Sokszor hallani, hogy a "szakember", akit megbíznak a felújítással, inkább kontár, mint minőségi munkát végez, a sok feketemunkásról nem is beszélve. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összeszedte, mire érdemes odafigyelni, ha szakemberrel újítanánk fel a lakásunkat.

  • Mindig írjunk a megrendelésről írásbeli szerződést, amiben mindent lefektetünk arról, hogy mit várunk el a vállalkozástól. Ennek hiányában ugyanis nehezen lehet számon kérni később az eredetileg elvárt eredményt.
  • Feltétlenül kérjünk számlát! Nem megfelelő például egy papíron szereplő átvételi elismervény, a számlának ugyanis kötelező tartalmi kellékei vannak, mint például a vállalkozás elérhetősége, az elvégzett szolgáltatások megnevezése, vagy a szolgáltatás, illetve az anyagköltség díja.
  • Érdemes olyan szakembert választani, aki a nevén és telefonos elérhetőségén túl megadja e-mail-es elérhetőségét, postai címét, illetve egyéb alapadatokat is. Ugyanis ha egy szakember olyan honlapot üzemeltet, amelyen a szolgáltatásait kínálja, köteles megadni az előbb említett adatokat. Ezek az információk ahhoz kellenek, hogy szükség esetén panaszt lehessen tenni, vagy szavatossági/jótállási igényt érvényesíthessünk.
  • Ha nem vagyunk megelégedve az elvégzett munka minőségével, panaszt tehetünk a vállalkozónál. A szakember írásbeli panasz esetén 30 napon belül köteles válaszolni. Ha ezt nem teszi meg, úgy a lakóhely szerint illetékes területi Kormányhivatalhoz fordulhatunk.
  • Ha egy javítási munkát kértünk, amit véleményünk szerint a szakember nem végzett el normálisan, akkor a polgári jog szabályai szerint a szerződéshez értelemszerűen igazodó (2 évig tartó) kellékszavatossági igényt érvényesíthetünk, azaz kérhetjük a szolgáltatást érintő hibák kijavítását, a javítás teljes - újbóli elvégzését, árleszállítást, vagy a hibát kijavíthatjuk vagy kijavíttathatjuk mással a vállalkozó költségére.
  • Sokan nem tudják, hogy bizonyos javító-karbantartó szolgáltatások esetén (például lakáskarbantartási és -javítási szolgáltatások, háztartási gépek és készülékek javítása, személygépkocsik, motorkerékpárok, karbantartása és javítása), ha a szolgáltatásnak az általános forgalmi adót és az anyagköltséget is magában foglaló díja a húszezer forintot meghaladja, a vállalkozást hat hónapos jótállási kötelezettség terheli.
  • Ha a szavatossági vagy jótállási igényérvényesítéssel kapcsolatban merül fel vita a szerződő felek között, úgy annak megoldása bíróság, vagy békéltető testület előtt lehetséges.
  • Ha a vállalkozás elmulasztja nyugtaadási kötelezettségét, úgy a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz nyújthatunk be panaszt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem