Elvesztettem az állásom, nem tudom fizetni az albérletet? Mi lesz most?

2020. március 19. 11:31

A koronavírus szinte mindenki életére hatással van valamilyen módon. Nagyon sokan vannak, akik jelenleg albérletben élnek, de a járvány miatt elveszítették a munkájukat, és hamarosan nem tudják majd fizetni a lakbért. Sok diák az egyetemek bezárása után hazaköltözött a családjához, és módosítani szeretné a bérleti szerződést. De lehet egyáltalán ilyet tenni? A vis maior helyzet miatt mentesül bárki a lakbér fizetése alól? Egy ingatlanjogász segítségével jártunk utána, milyen lehetőségei vannak a jelen helyzetben a bérlőknek és a bérbeadóknak.


Nagy valószínűséggel nincs már olyan ember a világon, akinek az életére valamilyen módon ne lenne hatással a koronavírus járvány. Magyarországon is drasztikus intézkedéseket hozott a kormány a betegség terjedésének mérséklése érdekében: bezártak a szórakozóhelyek, mozik, kulturális intézmények, az éttermek, kávézók és az élelmiszerüzleteken és patikákon kívül más boltok csak délután 3 óráig tarthatnak nyitva.

A járvány gazdasági hatásai egyelőre felbecsülhetetlenek, de azt már most látni lehet, hogy rengeteg vállalkozás megy tönkre, rengeteg dolgozó veszíti el a munkáját. Joggal merül fel a kérdés: mi lesz azokkal, akik albérletben laknak, de a keresetkiesés miatt nem fogják tudni fizetni a lakbért?

Az egyetemeken, főiskolákon távoktatásban folytatódik a tanév, sok diák, aki eddig albérletben vagy magán kollégiumban lakott, szeretné felmondani a szerződést, hogy a családjával együtt, otthon vészelhesse át ezt az időszakot. Ódor Dániellel, a TaylorWessing budapesti ügyvédi iroda partner ügyvédjével azt jártuk körbe, milyen lehetőségei vannak a diákoknak, bérlőknek és a bérbeadóknak.

Az nem kérdés, hogy vis maior helyzet van most, de a bérlő nem jogosult arra, hogy megtagadja a bérleti díj fizetést erre hivatkozással, kivéve, ha a szerződésben szerepelt az a kitétel, hogy vis maior esetén csökkenthető a bérleti díj, vagy a szerződést a bérlő jogosult felmondani. Ez azonban nem jellemző

- mondta a Pénzcentrumnak Ódor Dániel, hozzátéve, nagyon sok vállalkozót is érint most ez a probléma, hiszen a kereskedelmi ingatlanok esetén is aktuális most ez a kérdés.

Kompromisszumra kell törekedni

A járvány miatt a bíróságokon ítélkezési szünet van, nem tartanak tárgyalásokat, de a felek továbbra is tehetnek nyilatkozatokat a perekben, kérelmeket is nyújthatnak be. Egy albérlő akár kérvényezheti is az albérleti szerződés módosítását. Ódor Dániel szerint azonban érdemes megpróbálni a bíróságon kívül rendezni a vitás ügyeket és nem a szerződésszegést választani, hanem a kompromisszumot.

Alapvetően, ha a bérlő nem fizet, a bérbeadó pert indíthat, az azonban költséges és időigényes, és jelen pillanatban nem lehet megjósolni, hogy egyáltalán mikor jutna az ügy a bíróság elé

 - mondta a szakember. A szerződést a felek egyoldalúan nem módosíthatják, még akkor sem, ha történetesen rajtuk kívül álló körülmények miatt lettek fizetésképtelenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: Facebook

"Nem hiszem, hogy sok olyan bérleti szerződés van, amelyik tartalmaz olyan klauzulát, hogy ha a bérlő elveszíti a munkáját, akkor nem kell fizetnie" - mondta az ügyvéd, hozzátéve, abban egységes a joggyakorlat, hogy

ha valaki jogszerűtlenül mondja fel a határozott idejű szerződést, akkor a bérbeadó alapvetően tudja követelni az eredeti lejáratig fennmaradó bérleti díjat mint kárt.

A bérbeadónak ugyanakkor kötelessége enyhíteni a károkat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha új bérlő veszi át a bérleményt, akkor további kár ténylegesen már nem éri a bérbeadót, így erre vonatkozóan kártérítési igénnyel sem tud élni. Ezért a legkézenfekvőbb megoldás a bérlő számára a károk csökkentésére, ha minél előbb talál maga helyett egy új bérlőt. Ez azonban most, a koronavírus idején valószínűleg nem túl egyszerű.

A bérlőnek és a bérbeadónak is az a legjobb, ha valamilyen megállapodásra törekszenek. Hiszen ha a bérlő nem tud fizetni, akkor a bérbeadónak is költséges lehet az adott esetben fizetésképtelen adóson behajtani az elmaradt bérleti díjakat

- mondta Ódor, aki szerint a jelenlegi helyzetben fontos az együttműködés és a megértés, mert így jár a legjobban mindenki,  egy bizonytalan kimenetelű, hosszadalmas pereskedés valószínűleg senkinek sem hiányzik. Van olyan bérbeadó, aki ezt belátta, és a következő hónapokban elengedi a lakbér felét.

Forrás: Facebook

Ódor Dániel szerint ez egy elképzelhető gyakorlat lehet, de természetesen ehhez az is kell, hogy a bérbeadó megengedhesse magának a jelenlegi helyzetben ezt a nagylelkűséget.

Az sem zárható ki, hogy a jogalkotó közbelép, és jogszabályi úton rendezi a bérleti díjak fizetését (ahogy történik ez jelenleg a hitelek törlesztésének moratóriuma esetén is).

"A mostani helyzetből sokat lehet tanulni a későbbiekre nézve. A jövőben érdemes lehet a bérlőknek a szerződéskötéskor részletesebben átgondolni, hogy milyen olyan esetek merülhetnek fel, amikor a határozott idejű szerződés számukra fenntarthatatlanná válik. A konkrét esetben, amennyiben a bérleti szerződés tartalmazná azt, hogy az egyetem bezárása alapot ad a bérlőnek, hogy a határozott idő lejárta előtt is felmondja a szerződést, akkor a bérbeadó természetesen nem tudná követelni a fennmaradó bérleti díjakat" - jegyezte meg a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem