Ajándékmilliókból újíthatod fel az otthonod: pályázni sem kell, de nem árt sietni

2019. június 30. 07:01

Szakértők szerint most van a legideálisabb időszakban az, aki energetikai korszerűsítést szeretni végezni lakásán, házán. Azzal viszont mindenkinek tisztában kell lennie, hogy az ingatlaniparban durván megszaladtak az árak, még az 1-2 évvel korábbiakhoz képest is. Ez azonban a szakértők szerint nem szabad, hogy bárkinek is a kedvét szegje a beruházástól, hiszen egy teljes korszerűsítéssel a rezsiköltségek akár 60 százaléka is megspórolható. Megfelelő hosszú időtávon persze. Sőt, a matek még úgy is kijöhet, hogy ha hitelből finanszíroznánk részben vagy egészben a munkálatokat. Amiket egyébként, ha egyszerre nem akarunk sok pénzt költeni, szét is bonthatunk a következő sorrendben: nyílászárók cseréje, hőszigetelés, fűtési rendszer korszerűsítése.

Bár még jócskán tapossuk a nyári kánikulát, az élelmes magyaroknak már most érdemes elkezdeniük szervezkedni, ha energetikai szempontból szeretnék korszerűsíteni házuk. És hogy ez a beruházás potenciális mennyi embert érinthet, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 

a nagyjából 4,4 millió lakóingatlant kitevő hazai állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek.

Ahol pedig szökni tud a hő, ott szökni is fog. Amit a magyar családok bizony keményen megéreznek a rezsiszámlájukon. Hivatalos adatok szerint megközelítőleg Magyarországon a felhasznált összes energia 40 százalékát épületinkben használjuk fel, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írhat. Tehát, ha valahol, akkor a korszerűsítéssel ezen a területen komoly pénzeket lehet megfogni. 

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kezdjük az elején

Az energetikai lakás/házfelújítások szentháromsága a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés és a fűtési rendszer korszerűsítése.

Egy energetikailag gyenge besorolású családi ház esetében a felújítást mindig a nyílászárók cseréjével és a hőszigeteléssel kell kezdeni, majd a fűtési rendszer korszerűsítésével. Először meg kell vizsgálni, hogy hol szökik a hő, azt kell megszüntetni, tehát hőmegtartóvá kell alakítani az ingatlant és utána érdemes csak a fűtési rendszert korszerűsíteni, amely a hőtermelést biztosítja

- mondta el a Pénzcentrumnak az újHÁZ Centrum szakértői csapata, akik beszámoltak arról is, hogy hozzávetőlegesen az egyes beruházási területeken, amiken persze nagyban függ a felhasznált anyagok minősége is, mennyit spórolhatunk havi rezsiszámlánkon:

  • a nyílászárók cseréjével 10-20 százalék közötti összeget,
  • a hőszigeteléssel további 20 százalékos megtakarítás érhető el,
  • míg a fűtési rendszer korszerűsítésénél sem lövünk bakot, ha szintén 20 százalék körüli értékkel számolunk.

Mindez azt jelenti, hogy egy jelenleg gyenge energetikai besorolású családi ház esetében egy teljes felújítással 

a jelenlegi rezsi 50-60 százalékát is meg tudjuk spórolni.

Ez pedig óriási összeg, és óriási segítség lehet a mindennapok során egy család életében. Üröm az örömben, hogy ezért a megtakarításért előbb keményen be kell fektetni, ugyanis a felújítási munkálatok nem olcsóak. Itt is fontos persze megjegyezni, hogy a beruházás teljes költsége teljesen egyedi igényektől függ. A ház méretétől kezdve, a felhasznált alapanyagokon át, a kivitelezést díjáig. Konkrét árat éppen ezért nem is lehet mondani, de hogy ne csak a sötétben tapogatózzunk, 4-5 millió forintból jó eséllyel az energetikai beruházások szenthármasságából kettőt ki lehet pipálni.

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Már a legelején szükséges hangsúlyozni, hogy ha egy ingatlantulajdonos energetikai korszerűsítésre szánja el magát, a folyamatot mindig egy energetikai szakértő bevonásával érdemes kezdeni. Mivel minden épület egyedi, a különböző szerkezetű és gépészetű házakra különböző megoldások lehetségesek. Az energetikus az, aki felméri a lakás/ház valós műszaki állapotát, tanácsot ad, hogy melyek az otthonának megfelelő reális lehetőségek, alternatívát adhat különböző mértékű felújításokra, illetve komplex felújításnál a beruházások sorrendjére és az így várható megtakarításokra, és tanácsot ad, hogyan lesz a felújítás megtérülése a legjobb. Bár egy energetikus megbízása többletköltséggel jár, többmilliós nagyságrendű kiadás esetén a pontos tervezés bőven behozza az árát

- hívta fel mindenki figyelmét a Pénzcentrumnak küldött válaszaiban Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője. A szakember emellett azt is elmondta lapunknak, hogy bizony a mai ingatlanipari bummban, amikor óriási méreteket öltött a munkaerőhiány, illetve az építőanyagok is jócskán megdrágultak, egy komplex felújítás egy nagyobb, 100 négyzetméteres háznál akár a 10 millió forintot is elérheti.

Szakértők szerint azonban a magasa összegek nem szabad, hogy elrettentsék a lakosságot az energetikai beruházásoktól, hiszen azok rendkívül fontosak. Éppen ezért ha megvan az energetikai szakértőtől a felújítási tervünk, érdemes lehet felszabdalni a kiadásokat úgy, hogy egyszerre mindig csak a három terültet valamelyikét viteleztessük ki, a már korábban említett sorrendiséget betartva.

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Mégis miből?

Mára már számos kutatás, illetve többezer idehaza megvalósult lakossági korszerűsítés is igazolja, hogy komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon, hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba, hiszen a hitelkamatok ma rekord alacsony szinten vannak. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően

a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ha mindez fennáll, akkor akár teljesen hitelből is lehet finanszírozni a beruházást, de némi önrész megléte mindig nagy segítség, főleg manapság, amikor már az 1-2 évvel korábbi helyzethez képest is jócskán drágább lett minden. Ha tehát belevágnánk egy felújításba ne habozzunk, ugyanis a szakértők szerint éppen most a legideálisabb az időzítés. Hiszen a hőszigetelés és/vagy nyílászáró cserével már idén télen is élvezhetjük saját rezsicsökkentésünk. Azzal persze számolnunk kell, hogy a várakozási idő - jelenleg - legalább 6-8 hetet igénybe fog venni - hívták fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői.

Ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagy melegbe elvégzett felújítás már a klímaszezonban is abszolút kifizetődő, nem is kell megvárni a fűtési időszakat. Arról nem is beszélve, hogyha a háromból két nagy korszerűsítési platformot kipipálunk, akkár már csak a fűtésrendszer korszerűsítését kell véghezvinnünk a jövőben.

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy azt már korábban említettük minden felújítás teljesen egyedi, mi most azonban úgy kalkuláltunk, hogy egy 2 milliós önrész mellé 2 millió forint személyi kölcsönt veszünk fel a hőszigetelés és nyílászáró modernizációjára, 72 hónapra. Fontos, hogy a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is, ugyanis egy-egy jól kiválasztott hitellel százezer forintokat is megtakaríthatunk a futamidő teljes hossza alatt.

A legjobb döntés meghozatalában kiváló segítséget nyújt aPénzcentrum kalkulátora, amellyel a legtöbb magyar bank termékeit összehasonlíthatjuk. Példaszámításunkban tehát 2 millió forinttal kalkuláltunk, 72 hónapra. Ezek alapján a THM rangsorban a Cib Bank ajánlata lett az első, ahol ezen a futamidőn 8,17 a THM mértéke. Ez havi 34 947 forintos törlesztőt jelent. Második helyen aRaiffeisen Bankajánlata futott be 8,86 százalékos THM-el, havi 35 018 forintos törlesztéssel.

Harmadik azMKB ajánlata lett, 10,15 százalékos THM-el, amihez 36 047 forintos havi törlesztő tartozik. Kalkulátorunk ezután az Erste ajánlatát listázta, 11,98 százalékos THM mutatóval, ami a valóságban 38 058 forintos havi törlesztőt jelentene. A Budapest Bank ajánlata is szerepel a kalkulátorunkban, itt 12,80 százalék a THM, ami 39 345 forintos törlesztőt jelentene. Ezen felül a K&H 13,20, míg aCetelem 14,12 százalékos THM mutatóval került fel a listára. 

Ha tehát ebből az összegből megvagyunk a hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével, akkor a rezsiszámlánkon már a következő hónaptól kezdve érzékelhetünk akár 40 százalékos költségcsökkenést is - átlagban persze -. Ezt persze kompenzálni fogja a hiteltörlesztő, annak a végéig tehát kiadásaink nem fognak csökkeni, de komfortban és hosszú távon mindenképpen nyerünk. És ez nem vicc:

A magas építőipari árak, és a mesterségesen alacsonyan tartott lakossági energiaárak miatt a megtérülési idő jelentősen kitolódott. De energetikai korszerűsítést nem csak a megtérülés miatt érdemes elvégezni. Rengeteget javíthatunk vele az életminőségünkön, a komfortunkon, és nem utolsó sorban a környezetünket, a klímát is óvjuk vele. A jóval kevesebb energiafelhasználás kevesebb CO2 kibocsátással jár, ami a klímaváltozás megfékezéséhez elengedhetetlen. Ha pedig szén- vagy fatüzelésről állunk át egy tisztább fűtési módra, akkor a levegőminőségen is óriásit tudunk javítani

- mondta el a Pénzcentrumnak Koritár Zsuzsanna, aki kiemelte azt is, hogy "Ha mindenképpen a pénzügyi hasznát is keressük a beruházásnak, akkor azt lehet elmondani, hogy az energiaárak alakulása kiszámíthatatlan; most éppen alacsony költségen tudjuk megvenni, de előfordulhat, hogy néhány év múlva jelentős drágulás fog bekövetkezni. Más országokban pedig elterjedni látszik az a szemlélet, hogy egyfajta befektetésként, előtakarékosságként tekintenek az épületenergetikai korszerűsítésekre: az aktív dolgozói évek alatt elvégzik a korszerűsítést, amikor még van annyi bevételük, hogy finanszírozni tudják.

A nyugdíjas évek alatt, amikor ez a bevétel lecsökken, pedig élvezik a hasznát: a kevés energiafogyasztásért járó alacsony rezsiszámlát."

Így vagy úgy tehát, mindenképpen csak nyerünk a beruházáson, mégpedig nem is keveset. Ennek a realizálásához persze időre van szükség, de előbb-utóbb az energetikai szempontból rendkívül elhanyagolt magyar lakásállománynak is meg kell mozdulnia a korszerűsítés útján.

Nem éri meg tovább várni

Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy a szakma egyöntetűen úgy gondolja, hogy sem a építőanyagok árai, sem pedig a munkadíjak mértéke nem fog csökkeni, sőt egyre drágább és drágább lesz a kivitelezés. Az újHÁZ Centrum lapunkhoz eljuttatott információ szerint például 2018-ban a hőszigetelés kivitelezési díja például hónapról-hónapra 2-3 százalékkal nőtt. És akkor az alapanyag árak drágulásáról még nem is beszéltünk. 

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Szigetelők esetében például az PS esetében viszonylag kiegyensúlyozott emelkedésről beszélhetünk, hiszen az árnövekedés egyetlen évben sem haladta meg a 10 százalékot. Ezzel szemben a szálas hőszigetelések ára a korábbi, évenkénti 3-5 százalékos emelkedéshez képest 2018-ra és 2019-re 20-20 százalékkal nőtt. Az üveggyapot esetében még drasztikusabb árváltozás volt megfigyelhető, hiszen 2015- ről 2016-ra húsz százalékkal csökkent a termék ára, hogy aztán 2017-re átlagosan 25-30 százalékkal növekedjen. Az elmúlt két évben az áremelkedés lassult, de még így is évente elérheti az akár tíz százalékot is. Átlagosan a termékkategóriában az egyes termékek ára 20-25 százalékot növekedett, még a kivitelezési kötségek 2017-hez viszonyítva 30-50 százalékot is emelkedtek.

És ez csak a hőszigetelés, a nyílászároknál, illetve a fűtési rendszereknél is ugyanígy utolérhető a drágulás. Ennek ellenére a szakértők egybehangzó véleménye, hogy 

érdemes a minőségi terméket választani, még ha drágább is, mert a várt eredményt egy alacsony minőségű termék nem tudja biztosítani. Egy épületkorszerűsítés évtizedekre szól, nem újítunk fel minden évben, fontos, hogy a választott építő- és épületgépészeti anyagok megbízhatóak, magas minőségűek legyenek

- emelte ki a Pénzcentrumnak Koritár Zsuzsanna, Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója. Ahogy látjuk, mindenhol drágulás érhető tetten, ám a szakemberek abban is egyetértenek, hogy aki csak tud, és a családi költségvetéséből futja rá, minél hamarabb kezdjen bele a korszerűsítésbe, hogy minél hamarabb érezze annak jótékony hatásait. Arról nem is beszélve, hogy a kivitelezés minden területén érezhető folyamatos drágulás még mindig nem tetőzött.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem