Csirke vásárlásakor figyeljünk a hús színére, állapotára és a csomagolásban lévő folyadék mennyiségére.
Íme az eredeti húsleves recept: tudd meg, miért jó a húsleves gazdagon, és hogy a húsleves milyen húsból van, milyen az igazi husleves! Miért zavaros a húsleves olykor, ven-e ennek köze a leves lehabozásához? Milyen a romlott húsleves, okozhat a húsleves hasmenést? Mire figyeljünk, ha a husleves sertes husbol készül, vagy ha a húsleves alapja szárnyas?
A húsleves orvosság - mondták régen a nagyszülők. Tényleg így van? Ha igen, miért jó a húsleves és mikor ajánlott fogyasztani? Bonyolult vagy egyszerű az igazi házias húsleves elkészítése és mit jelent, amikor egy recept azt írja, hogy "húsleves gazdagon"? Cikkünkben megosztjuk olvasóinkkal a húsleves főzés fortélyait: a húsleves milyen húsból készül, meddig fő a húsleves és le kell e habozni a húslevest? Arra is kitérünk, hogy egy húsleves meddig fogyasztható, esetenként miért zavaros a húsleves, milyen a romlott húsleves és valakinél miért okoz hasmenést a húsleves?
"A húsleves orvosság", avagy miért jó a húsleves?
Mióta létezik az orvostudomány, vita tárgya, hogy melyik élelmiszer káros és melyik van jó hatással a szervezetre, ám a húsleves az egyik legritkábban megkérdőjelezett "gyógyító" élelmiszer. A húsleves amellett, hogy ha jól van elkészítve, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, kifejezetten kíméletes emésztőrendszeri szempontból is. A húsleves elfogyasztása könnyű a betegek számára, így egyszerű úton juthatnak laktató, mégis finom táplálékhoz, vagy, ahogy a Nagyi mondaná, "orvossághoz". A náthás, influenzában szenvedő betegek részére is tökéletes étel: a meleg, folyékony húsleves átmelengeti testüket, ezáltal jobb közérzetet nyújt a nehezebben átvészelhető napok alatt.
A húsleves milyen húsból készül?
Bármilyen húsból, csontból elkészítheted! Legyen szó marháról, tyúkról, disznóról vagy akár kacsáról, ha eltaláljuk a megfelelő arányokat és fűszereket, ínycsiklandozó, aranysárga, vitaminokban gazdag levest kapunk. Sokszor találkozhattunk olyan esettel, amikor a kicsontozás után a húst felhasználjuk, ám a csontokat sajnáljuk kidobni - ekkor jöjjön újfent számításba a húsleves recept, ugyanis a csontok és a rajtuk maradt hús is egy finom húsleves alapjául szolgálhatnak.
Ha a klasszikus, nagymama-féle húsleves elkészítését tervezzük, először érdemes megpróbálkoznunk a sima, tyúkból készült húsleves elkészítésével. A húsleves titka ezesetben az, hogy jobban járunk, ha csontos-bőrös húst használunk, ugyanis a bőrben van a zsír, amitől a húsleves sárga és finom, zsíros lesz, a csontok pedig aromásabb ízt adnak a lének. A húsleves alkalmas az olcsóbb húsok felhasználására is: farhátból ugyanolyan jó húsleves készül, mint combból vagy szárnyból!
Gyakori kérdés, hogy a marhahúsleves milyen húsból készül - nos egy marhahúsleves készítéséhez célszerű választanunk egy húsos és egy csontos hozzávalót: tökéletes húsleves készülhet egy kis marhanyak- vagy lábszár darabbal, ha azt egy kollagénben gazdag marhafarokkal kombináljuk. Ugyanez az eset, ha sertéshúsleves gazdagon készül, jó sok zöldséggel: válasszunk egy darab csontos karajt, vagy kombináljunk combot sertéscsonttal.
A húsleves recept hozzávalói 4 főre (közepes fazék)
- 4 db egész csirkecomb
- 3 db répa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 kis darab zeller
- 1 db karalábé
- 1 db krumpli
- 1 db vöröshagyma
- 4 db tyúkhúsleveskocka
- ízlés szerint csípős paprika
- 1 csomag cérnametélt
Az igazi húsleves recept elkészítése
- Mossuk meg a csirkecombokat és helyezzük őket egy közepes méretű (~3l) fazékba, hideg vízbe. Kislángon kezdjük főzni, míg a többi hozzávaló elkészül.
- Pucoljuk meg a zöldségeket: a répát, a petrezselyemgyökeret és a karalábét vágjuk fel ízlés szerint, a krumplit hagyjuk egyben; a hagymát és a zellert is hagyjuk egyben (az ízesítést szolgálják, általában nem esszük meg őket).
- Helyezzük a zöldségeket a fazékba a hús mellé, adjuk hozzá a húsleveskockákat és főzzük addig, amíg a répa puha nem lesz (beleszalad a villa, eltörik).
- Ha a húsleves recept kész, aprítsuk fel a csokor petrezselymet és szórjuk a husleves tetejére (így nem fő ki belőle az íz).
- Főzzünk a húsleves mellé egy kis cérnametéltet (vagy más, tetszőleges tésztafélét), végül tálaljuk őket!
Húsleves: le kell habozni? Le kell szűrni, ha kész?
Számtalan eltérő praktika létezik a húsleves gazdagon való elkészítésére, ennek köszönhetően ősidők óta vita övezi az egyszerű húsleves elkészítésének módját. Természetesen így is-úgy is finom lesz a húsleves: ha szeretnénk lehabozni a levest (a habot a kifövő vér okozza), tegyük meg, illetve, ha a kész húslevest le szeretnénk szűrni, hogy ne legyen olyan zavaros a lé, tegyük meg nyugodtan.
Miért zavaros a húsleves?
A húsleves a főzés természetes folyamatainak köszönhetően - főleg, ha a husleves gazdagon, sok zöldséggel készül - tele van zavaros elemekkel: húsrészecskék, szétmállott zöldség, petrezselyem, fűszerek. Ha igazán profik akarunk lenni a húsleves tálalásában, a szakma nagykönyve szerint le kell szűrnünk a kész húslevest, hogy tálaláskor áttetsző, aranysárga legyen. Vannak, akik hagyják kihűlni, lezsírozzák a húsleves tetejét, majd újramelegítve tálalják azt.
Miért okoz hasmenést a húsleves egyeseknél?
A húsleves elfogyasztása után sokan produkálnak hasmenést. Ez a legtöbb elmélettel ellentétben a húsleves hasmenés nem a leveskocka vagy más fűszerek miatt van, hanem a megszokottól nagyobb mértékű, meleg, híg folyadéktól, amelyre sokan érzékenyebbek vagyunk. Ha a húsleves elfogyasztása után problémáink akadtak, érdemes megpróbálkoznunk meleg teával, más alapanyagokból álló levesekkel is, hogy a probléma általánosan jelentkezik, vagy csak a húsleves hőmérséklete, állaga, tartalma nem tetszik szervezetünknek. Amellett, hogy a húsleves után hasmenés teljesen normális lehet, fontos kiemelnünk, hogy a hasmenést nem csak a romlott húsleves okozza, hanem a frissen főzött is.
Milyen a romlott húsleves?
Nagyon egyszerű a végére járnunk annak, hogy milyen a romlott húsleves: a látvány, a szag és az íz is árulkodik. Látványra sűrűbb az állaga, mint a frissnek, a szaga pedig savanykás. Ha nem tudjuk eldönteni így sem, hogy jó-e még a húsleves, egy kiskanállal kóstoljuk meg: a romlott husleves íze összetéveszthetetlenül savanyú, fanyar - ekkor a fazekat ki kell önteni.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
De'Longhi Rivelia automata kávégép lenyűgözte a piacot a három International Forum Design Awards (IF) Díj elnyerésével (x)
2024. március 1-jén a De’Longhi, a világszerte elismert vezető háztartási termékeket gyártó vállalat, büszkén mutatta be legújabb innovációját, a Rivelia teljesen automata kávégépet.
- Önálló fővárosi listát állít a Momentum – mutatjuk a jelölteket
- Ismét emelkedtek a casco-díjak, az ügyfelek is egyre óvatosabbak
- Kizuhant egy kisgyerek egy emeletes ház ablakából Budapesten
- Magyar győzelemmel avatták fel a vadonatúj Alba Arénát
- Nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között
- Még sajátjait sem engedi külföldre utazni a Kreml