Window, Measuring, Installing, Service, Repairing

Újabb részletek derültek ki az otthonfelújítási programról: ezt minden magyarnak tudnia kell

2024. április 18. 16:35

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlemény szerint júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Az Otthonfelújítási program elindítását számos szakmai és szakértői egyeztetés előzte meg annak érdekében, hogy a lakosság részére a lehető legmegfelelőbb program készüljön. A szakmai és társadalmi egyeztetés eredményeképp beérkezett javaslatok együttes feldolgozásával készül a pályázati felhívás, amely tervezetének részletei várhatóan már jövő héten megismerhetőek lesznek - ismertették.

A közlemény szerint a 2019-ben életre hívott Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) szerdai ülésén a lakáspiac szereplői osztották meg tapasztalataikat és konstruktív javaslataikat egymással. Az év elején elstartolt csok plusz eddigi eredményei nagyon bíztatóak, az ingatlanhitelek piacán is prognosztizálható a népszerűsége. Az építőipar képviselői üdvözölték a nemrég bejelentett, új Otthonfelújítási programot, kiemelve a hazai építésgazdaság alapanyaggyártói, kereskedői és kivitelezői számára megrendelést jelentő hatását, együttesen támogatva a gazdaságélénkítést és lakásállomány megújulását.

Fábián Gergely államtitkár a közleményben kiemelte: az NGM számára kiemelten fontos, hogy a program sikeres legyen, ezért aktívan egyeztet a piaci szereplőkkel. A sikerhez gördülékeny folyamat kell az igényléstől kezdődően, valamint el kell kerülni, hogy áremelések erodálják a támogatást vagy hiányok alakuljanak ki a piacon. Ennek érdekében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. kialakít egy felületet, amelynek segítségével a leendő pályázó előzetes kalkulációkat végezhet el a várható költségeket és energia-megtakarítást tekintve. Utóbbi megmutatja, hogy a tervezett beruházással elérhető-e a támogatás feltételeként meghatározott, épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás. A program keretében kivitelezői minősítéssel is segítik a lakosságot a megfelelő szakemberek megtalálásában - mondta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kamatmentes hiteltermék a háztartások önerejével együtt akár 7 milliós beruházással járul hozzá a családok otthonának felújításához, amely keretében az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és fűtésrendszer korszerűsítése valósítható meg akár 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással.

A pályázati felhívás tervezetének további részletei várhatóan jövő héten megismerhetőek lesznek - közölte az NGM.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem