22 °C Budapest
The Belgians were participating with other NATO countries in exercise Wycombe Warrior.

Itt a lista: ezek a legbiztonságosabb országok arra az esetre, ha kitörne a harmadik világháború

2024. április 18. 10:45

Az Oroszország atomháborús fenyegetése, a Közel-Keleten történő rakétatámadások és Kína növekvő befolyása miatt sokan félnek a harmadik világháború kitörésétől, amelyre a brit védelmi miniszter szerint a nemzetközi kapcsolatok új korszakának kezdete is utal, hangsúlyozva, hogy a briteknek késznek kell állniuk országuk védelmére.

A globális feszültségek növekedése, különösen az Oroszország atomháborús fenyegetőzése, a Közel-Keleten történő rakétacsapások és Kína növekvő befolyása miatt sokan aggódnak egy lehetséges harmadik világháború kitörése miatt.

Szijjártó Péter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése előtt még októberben kifejtette, álláspontja szerint az Izraeli fegyveres konfliktus akár globális problémává nőheti ki magát. Rendkívüli közelségbe kerülne a harmadik világháború azzal, ha újabb államközi fegyveres konfliktussá szélesedne ki az izraeli terrorellenes művelet, ez súlyos kihatással lenne a globális biztonságra. 

Ezen kívül számos jel arra mutat, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Tajvan lerohanására készül, az elmúlt időszakban ugyanis országa hadseregének több magas rangú vezetőjét is lecserélte. Tette ezt azért, mert azok ódzkodtak egy esetleges háború kirobbanásától. Elemzők szerint a helyzet összességében aggasztó, és amennyiben a kommunista állam úgy dönt, hogy erőszakkal érvényesíti területi követeléseit a szigetországgal szemben, úgy az Egyesült Államokkal találhatja szembe magát, ami akár egy globális háborúhoz is vezethet.

Menedék?

Ebben a bizonytalan világpolitikai helyzetben sokan azon törik a fejüket, mely országok biztosíthatnak menedéket egy esetleges konfliktus során. Az Antarktisz földrajzi elhelyezkedése és óriási területe miatt ideális menedék lehet egy nukleáris háború esetén, annak ellenére, hogy klímája rendkívül zord - írja az msn.com.

Izland kiemelkedik békés természete és nemzetközi konfliktusoktól való távolmaradása révén. Új-Zéland szintén előkelő helyen áll a globális békeindexen, domborzati adottságai pedig hozzájárulnak lakosságának védelméhez. Svájc politikai semlegességéről ismert, amit a második világháború alatt is megőrzött; földrajza és infrastruktúrája tovább erősíti védettségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Grönland földrajzi távolsága és politikai féllegessége miatt kevésbé valószínű célpont. Indonézia szintén félleges álláspontot képvisel nemzetközi ügyekben, Achmed Sukarno első elnökük "szabad és aktív" külpolitikát hirdetett. Tuvalu elhelyezkedése és korlátolt infrastruktúrája miatt kevéssé vonzó célpont lehet.

Argentína élelmiszer-termelési kapacitása fontos tényező lehet egy túlélési helyzetben. Bhután hegyvidéki elhelyezkedése és tengerparttal való nem rendelkezése jelentős védelmet nyújthat. Chile partvonala és természeti erőforrásai előnyös feltételeket biztosítanak túlélés szempontjából.

Fidzsi-szigetek távoli fekvése és természeti adottságai mellett békeindexen elfoglalt helye is kiemeli mint potenciális menedék. Dél-Afrika modern infrastruktúrája és gazdag természeti erőforrásai révén szintén kedvező választás lehet azok számára, akik biztonságos helyet keresnek egy esetleges globális konfliktus idején.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem