20 °C Budapest
View to the Miskolc city from the wall of Diosgyor castle, Hungary countryside rural

Óriási a felfordulás az ingatlanpiacon: úgy dobják a vevők után ezeket a házakat, mégsem kelnek el

2023. szeptember 13. 08:22

Több mint háromszoros árkülönbség alakult ki a legolcsóbb és a legdrágább vármegyék között az ingatlanpiacon - írja a HelloVidék. Ez legalább akkora meglepetés a szakértők szerint, mint az, hogy a Balaton lekörözte a budapesti agglomerációt. Országosan stagnált az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma. A községeket, kisebb városokat és vármegyéket csökkenés és stagnálás jellemezte, ugyanakkor Budapesten szerény mértékben, de fokozódott a kereslet - írják.

Egyes megyékben feltűnően nőtt az eladó ingatlanok ára, máshol viszont alig változott vagy csökkent. De hol lehet most az országban még olcsón ingatlant venni? Míg a legdrágább megyeszékhelyek jellemzően – Debrecen kivételével – a Dunántúlon találhatók, addig a legolcsóbbak az ország keleti felében - mondta el a lapnak Futó Péter a Portfolio ingatlanpiaci elemzője, majd hozzáteszi, az elmúlt évtizedben azonban ezen megyeszékhelyek lakásai is nagy áremelkedésen mentek keresztül. Ma már a 400 ezer forint alatti négyzetméterár a megyeszékhelyek szintjén is olcsónak számít. A Dunántúlról Kaposvár és Szekszárd az, ahol nem érte el ezt a szintet az átlagos négyzetméterár.

A legolcsóbbak dobogójára Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján került. A nagy árkülönbség munkaerőpiaci és demográfia okokkal magyarázható. Bár a munkanélküliség nem kiugró, de a jövedelmek alacsonyabbak az országos átlagnál, így értelemszerűen a lakások iránt sincs akkora fizetőképes kereslet, miközben az elvándorlás miatt a lakosságszám is csökken, ami szintén alacsony kereslethez és alacsony árakhoz vezet - magyarázta a szakértő.

A teljes cikk arról, hogy hol lehet az országban a legolcsóbban ingatlanhoz jutni, és hogy milyen ingatlanokat keresnek most a legtöbben a kibűvült kínálatból, a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm