21 °C Budapest
Couple standing in front of their new home. They are both wearing casual clothes and embracing. Rear view from behind them. The house is contemporary with a brick facade, driveway, balcony and a green lawn. The front door is also visible. Copy space

Folytatódhat az őrült drágulás: így lehet olcsóbb az építkezés még a horrorárak mellett is

2023. március 13. 17:02

Azt nehéz lenne pontosan megjósolni, hogy idén miként alakulnak egy új családi ház felépítésének költségei, de azt már lehet látni, hogy milyen tendenciák befolyásolják a várható kiadások végösszegét. Egy friss szakmai áttekintés szerint ebben az évben is nagy lesz a szórás, valamint borítékolható a drágulás. Az egy négyzetméterre vetített kivitelezési árakban jelentős, akár kétszeres különbségek is lehetnek 2023-ban, attól függően, hogy a leendő háztulajdonosok pontosan hol, milyen méretű, jellegű, felszereltségű ingatlant rendelnek meg. A számításokat az alapanyagárak és a költségek erőteljes ingadozása is megnehezíti, éppen ezért kiemelten fontos a tervezési és kivitelezési folyamatok folyamatos felügyelete, kézben tartása, aminek hatékony eszköze a digitalizáció.

A PlanRadar blogján megjelent áttekintés* szerint az önálló családi ház építésére vállalkozó megrendelők a legdrágábbnak számító fővárosban négyzetméterenként 786, míg a legolcsóbbak közé sorolható észak-magyarországi régióban 370 ezer forint közötti kivitelezési költséggel kalkulálhatnak 2023-ban.  Ez az összeg a kivitelezők munkadíját, valamint a burkolatok árát is tartalmazza, viszont nincs benne a telek megszerzésével járó kiadás, ami a helyszíntől függően jelentős eltéréseket mutat. A legolcsóbb régiók közé tartozó Szabolcsban már pár millió forintért is találhatunk alkalmas területet, míg egy hasonló paraméterekkel rendelkező építési telek Budapesten vagy az agglomerációban akár ennek a 3-4-szeresébe is kerülhet. A kivitelezés költségeit jelentős mértékben meghatározza, hogy a megrendelő milyen típusú és felszereltségű házat szeretne, a blogbejegyzés szerzője országos átlagban átlagosan ezekkel az összegekkel számolt:

  • Családi ház: 600.000 Ft/nm
  • Konténerház: 450.000 Ft/nm
  • Könnyűszerkezetes szerkezetkész ház: 350.000 Ft/nm
  • Könnyűszerkezetes félkész ház: 450.000 Ft/nm
  • Könnyűszerkezetes kulcsrakész ház: 550.000 Ft/nm

A költségekben mutatkozó jelentős eltérések, a folyamatosan változó alapanyagárak, a gazdasági helyzet változásai miatt felértékelődik azoknak a megoldásoknak a szerepe, amelyekkel valós időben nyomon követhetjük a kivitelezés fázisait, szükség esetén rugalmasan módosíthatjuk az eredeti terveket. Egy családi ház építésénél is jelentős összegeket, sok időt tudnunk megtakarítani azzal, ha a munkafolyamatokat digitalizáljuk. Az építőipari szoftverek segítségével a projektek résztvevői azonnal értesülnek az esetleges módosításokról, új feladatokról, felgyorsul a hibajavítás, javul a hatékonyság.  Egy komolyabb csúszás ma már egy családi ház építésénél is milliókkal növelheti a kiadásokat, a digitalizáció azonban segít kézben tartani a költségvetést

– mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője. A tervezéskor érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen alapanyagokra, felszereltségre van szükség. Nagy a választék, a minőségben és az árakban jelentős a szórás. A beszerzést érdemes minél előbb elkezdeni az áringadozások kivédésére. Azt is mérlegelni kell, hogy az olcsó termék is lehet drága, ha gyorsan elhasználódik, cserére szorul vagy a karbantartása hosszú távon túl sokba kerül. Célszerű ésszerű kompromisszumokat kötni, lehet, hogy a megrendelő ívelt falú fürdőszobára vágyik, de jó, ha tudja, hogy egy négyszög alakú helyiség kialakítása az új házban kevesebbe kerül és egyszerűbben megoldható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?