19 °C Budapest
Energy-efficient thermal insulation on the wall behind the heating radiator.

Így kerülhet energiacsapdába rengeteg felújító: nagy tévhitben élnek a korszerűsítés kapcsán

2023. március 5. 15:03

Magyarországon a primerenergia-felhasználás körülbelül egyharmada a háztartások energiafogyasztásához köthető. A hazai lakásállomány viszont elöregedett, átlagos energiateljesítménye az energiatanúsítványok átlaga alapján az „FF” kategóriába esik, vagyis ezek az épületek legalább két-két és félszer annyit fogyasztanak, mint egy korszerű ingatlan. Tehát a hazai lakások energetikai felújítása elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy elérjük a klímavédelmi célokat és hogy az emberek egy jelentős részének ne kelljen az utcát fűtenie az elszabadult rezsiárakon.

Korszerűsítés okosan és ne okosba

A felújításokhoz azonban nemcsak pénz, hanem rengeteg utánajárás, különböző szakterületek összefogása is szükséges. Ráadásul a felmérések szerint nagyon sok tévhit nehezíti a felújítások eredményességét. Nincs rosszabb annál, mint amikor valaki egy át nem gondolt, elkapkodott döntés nyomán energiacsapdába kerül: jelentős összegeket költ felújításra, ami aztán alig, vagy csak jóval az elvárt szint alatt térül meg. Ezért jött létre 2021. decemberében a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ, ami külföldi mintát követve, un. egyablakos rendszerben (OSS: One Stop Shop) működő tanácsadó hálózat: a felújítók minden műszaki, pénzügyi, jogi kérdéseikre egy helyen kapnak választ, személyesen vagy akár online is.

Az irodahálózat nagy hangsúly fektet az edukációra, óriási mennyiségű információ érhető el a cég honlapján, ahol már a tanácsadás előtt is tájékozódhatnak az érdeklődők. A honlap felhasználóinak száma 65 ezerhez közelített idén februárban. A tervezés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni egy felújítás során: ezért hozták létre az ingyenesen, online elérhető energiamegtakarítási kalkulátort, amit már több, mint félezren vettek igénybe.

Az ingyenesen elérhető, minősítéssel rendelkező szakemberek adatbázisa szintén hatalmas segítség a felújítóknak, hiszen ide csak releváns energetikai tapasztalattal rendelkező, régóta felújítási területen dolgozó szakemberek kerülhetnek be.

Rezsiemelés óta látható trendek

Az esztétikai felújítások helyett egyre inkább fordulnak az emberek az energetikai felújítások felé. A RenoPont irodákban elsősorban a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható felújítási lépések a sláger kérdések (pl. fűtő-hűtő klíma felszerelése, napelem). Mélyfelújításokban még kevesen gondolkoznak (sokan persze nem is tudják, mi az), a szakaszos felújításra és a megfelelő tervezésre viszont egyre többen nyitottak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A háború kitörése után megnövekedett a gázfüggetlenedés iránti érdeklődés is: a fűtő-hűtő klímák, hőszivattyúk iránti keresletnövekedés érzékelhető volt. Az az ingyenes, személyre szabott irodai, vagy online is kérhető otthonfelújítási tanácsadásra nagy a kereslet: a 2022-es rezsiemelés óta többszörösére emelkedett az irodákban megjelenő felújítók száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09