Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.

Végre lejjebb mehetnek a lakossági rezsiárak? Tisztul a kép, egyre több az intő jel

2023. február 26. 09:52

Elképzelhető, hogy hamarosan csökkennek a lakossági piaci energiaárak. Legalábbis több jelből is erre lehet következtetni.

Gulyás Gergely és Lantos Csaba energiaminiszter közléseiből arra lehet következtetni, hogy akár alacsonyabbak is lehetnek a lakossági gázárak április végétől - írja a Telex. A lap emlékeztet, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón azt mondta, április 30-ig maradnak a jelenlegi árak a lakossági piaci gázár tekintetében is, utána pedig attól függően, hogy mit, mennyiért tudott Magyarország beszerezni, lehet majd új árat megállapítani. Lantos Csaba pedig korábban beszélt arról, hogy 2023-ban is marad a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a kormány most megpróbálja befixálni a jóval alacsonyabb gázárakat. Ráadásul az Energiaügyi Minisztérium február 26-i közleményében is emlékeztetett, hogy kedd (február 28.) éjféli határidővel kérhetik a jelenlegi szerződésük szerinti változók helyett a fixált villamos energia árakat az állami, önkormányzati, egyházi intézmények és alapítványi fenntartású egyetemek. Az áramtarifák április elejétől 2023 végéig lesznek érvényben - ahogyan a gázszolgáltatásban is volt már ilyenre lehetőség.

A cikk szerint a rendelet megalkotásához vélhetően az vezetett, hogy januárban már alacsony volt a gáz ára, az állami MVM-csoportnak pedig lehetősége volt ezt az árat, legalább egy adott időszakig befixálni. Ha az MVM a lakosságnak is képes lehet olcsóbb gázt szolgáltatni, akkor csökkenhet a lakossági gázár piaci része.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm