6 °C Budapest
A retired senior woman in her 70s sits at home inside her cold house in winter. It is so cold that she is wrapped up in warm winter clothing, and is holding her hands over an electric heater for some extra warmth and comfort. Selective focus with room for copy space.

Fájdalmas döntés előtt rengeteg magyar nyugdíjas: így még elkerülhetnék a brutál rezsicsekket?

2022. december 21. 09:57

Rengeteg nyugdíjas a saját komfortja kárára spórol a rezsin: lenyomják a fűtést, a világítást, sőt, még a lakás egy részét is lezárják, hogy legalább azt se kelljen fűteni - derült ki a Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem közös felméréséből. A válaszadó idősek jelentős hányada már 2022 előtt is igyekezett energetikai szempontból korszerűsíteni otthonát, viszont a válaszadók nagy része okosotthon-megoldásokban nem is gondolkodik. Pedig ezek viszonylag kis pénzből is hatékonyabbá tehetik a fűtést, világítást.

Egekbe szöktek az energiaárak Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is elég keményen érint. Korábban a Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, amelyben többek között arról szerettünk volna pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban éri az embereket a tél. Emellett rákérdeztünk arra is, hogy mit léptek a lakosok a rezsiemelés ellen.

Az eredményeket eddig két cikkben elemeztük: az első részben a kitöltők egészének a válaszait, a másodikban pedig azt, hogy mit tudtak lépni a legszegényebb magyarok a rezsiemelés ellen. Az utolsó részben pedig megnézzük, hogy mi a helyzet a nyugdíjasokkal, akik a több mint 4300 kitöltő kicsit több mint 30 százalékát teszik ki.

A válaszadó nyugdíjasok 57,7 százaléka 2 fős háztartásban él, 17,5 százalék egyedül lakik, 16,2 százalék mondta azt, hogy háromfős a háztartása. Az idősek 72,5 százaléka átlagosra, vagy annál jobbra értékelte anyagi körülményeit. 18,9 százalék Budapesten él, 16,6 százalék Pest megyében, a válaszadók maradéka kb. egyenletesen oszlik el a többi megyében. 54,5 százalékuk férfi, 45,5 pedig nő.

Saját kényelmükön kénytelenek spórolni

A magukat nyugdíjasnak valló kitöltők 32,5 százaléka mondta azt, hogy a rezsiemelés miatt saját komfortján spórol, azaz alacsonyabbra veszi a fűtést, vagy lezárja a lakás egy részét, minimalizálja a világítást - 44 százalék már a rezsicsökkentés részleges eltörlése előtt is így tett. 31,4 százalék a híreket kezdte el követni, tájékozódni a lehetőségeiről, 23,9 százalék pedig a nem használt elektromos eszközöket kezdte el kihúzni a konnektorból.

Az átlaghoz képest is több nyugdíjas spórolt már a rezsiemelés előtt is a felsorolt módszerek valamelyikével: 83,8 százalék lekapcsolta a villanyt ott, ahol épp nincs senki, 77,1 százalék kihasználta a természetes fényt, 67,4 százalék pedig már eddig is nyomon követte, mennyi energiát fogyaszt az ingatlana.

A válaszadó idősek 29,9 százaléka nem végzett/végezne semmilyen korszerűsítést, aki pedig igen, azok döntő többsége saját forrást venne ehhez igénybe, 20 százalék az állami támogatást is megjelölte. Minimális azoknak a száma, akik banki vagy családi kölcsönhöz nyúlnának.

Legtöbben azért vágtak/vágnak bele valamilyen munkálatba, hogy csökkentsék az ingatlan energiafüggését, emellett sokan a környezettudatosságot is előtérbe helyezték - ellenben az állami támogatások keveseket mozgattak meg. Ez nagyjából logikus is lehet, hiszen kevés olyan lehetőség van, amelyet nyugdíjasok is igénybe vehetnek.

Ebben az évben a nyugdíjasok jelentős része az egyik legolcsóbb módszerrel spórolt a rezsin: energiatakarékosra cserélte a világítását (15,7%). A második legnépszerűbb beruházás a háztartási gépek cseréje volt idén (14,6%), és a nyugdíjas kitöltők kicsit több mint 12 százaléka valamilyen alternatív fűtési módot is beszereltetett otthonába, 12,4 százalék pedig megújuló energiaforrásokat is használni kezdett 2022-ben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kitöltők majdnem 64 százaléka már a rezsiemelés előtt is energiatakarékos fényforrásokat használt, 60,7 százalék már kicseréltette a nyílászárókat, és az idős válaszadók nagyjából fele cserélte energiatakarékosra már korábban a háztartási gépeket. Hasonló arányban vannak a fűtéskorszerűsítők, és azok, akik valamilyen alternatív fűtési módot is beszereltettek.

A nyugdíjas kitöltők szerint a legnagyobb felelőssége az államnak van az energiakrízis kezelésében, ezt követi az egyén felelőssége, és csak ezután jön az Európai Unió.

Ilyen ingatlanban csapott le a tél a nyugdíjasokra

A kérdőívben arra is megkértük a válaszadókat, hogy egy 10-es skálán értékeljék ingatlanuk energetikai korszerűségét. A nyugdíjasok több mint fele 6-osra, vagy még annál is jobbra értékelte otthonát. A legtöbben 8-asra értékelték lakásukat, összességében 18 százalék viszont 4-est, vagy rosszabb osztályzatot adott.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?