11 °C Budapest
A retired senior woman in her 70s sits at home inside her cold house in winter. It is so cold that she is wrapped up in warm winter clothing, and is holding her hands over an electric heater for some extra warmth and comfort. Selective focus with room for copy space.

Fájdalmas döntés előtt rengeteg magyar nyugdíjas: így még elkerülhetnék a brutál rezsicsekket?

2022. december 21. 09:57

Rengeteg nyugdíjas a saját komfortja kárára spórol a rezsin: lenyomják a fűtést, a világítást, sőt, még a lakás egy részét is lezárják, hogy legalább azt se kelljen fűteni - derült ki a Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem közös felméréséből. A válaszadó idősek jelentős hányada már 2022 előtt is igyekezett energetikai szempontból korszerűsíteni otthonát, viszont a válaszadók nagy része okosotthon-megoldásokban nem is gondolkodik. Pedig ezek viszonylag kis pénzből is hatékonyabbá tehetik a fűtést, világítást.

Egekbe szöktek az energiaárak Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is elég keményen érint. Korábban a Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, amelyben többek között arról szerettünk volna pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban éri az embereket a tél. Emellett rákérdeztünk arra is, hogy mit léptek a lakosok a rezsiemelés ellen.

Az eredményeket eddig két cikkben elemeztük: az első részben a kitöltők egészének a válaszait, a másodikban pedig azt, hogy mit tudtak lépni a legszegényebb magyarok a rezsiemelés ellen. Az utolsó részben pedig megnézzük, hogy mi a helyzet a nyugdíjasokkal, akik a több mint 4300 kitöltő kicsit több mint 30 százalékát teszik ki.

A válaszadó nyugdíjasok 57,7 százaléka 2 fős háztartásban él, 17,5 százalék egyedül lakik, 16,2 százalék mondta azt, hogy háromfős a háztartása. Az idősek 72,5 százaléka átlagosra, vagy annál jobbra értékelte anyagi körülményeit. 18,9 százalék Budapesten él, 16,6 százalék Pest megyében, a válaszadók maradéka kb. egyenletesen oszlik el a többi megyében. 54,5 százalékuk férfi, 45,5 pedig nő.

Saját kényelmükön kénytelenek spórolni

A magukat nyugdíjasnak valló kitöltők 32,5 százaléka mondta azt, hogy a rezsiemelés miatt saját komfortján spórol, azaz alacsonyabbra veszi a fűtést, vagy lezárja a lakás egy részét, minimalizálja a világítást - 44 százalék már a rezsicsökkentés részleges eltörlése előtt is így tett. 31,4 százalék a híreket kezdte el követni, tájékozódni a lehetőségeiről, 23,9 százalék pedig a nem használt elektromos eszközöket kezdte el kihúzni a konnektorból.

Az átlaghoz képest is több nyugdíjas spórolt már a rezsiemelés előtt is a felsorolt módszerek valamelyikével: 83,8 százalék lekapcsolta a villanyt ott, ahol épp nincs senki, 77,1 százalék kihasználta a természetes fényt, 67,4 százalék pedig már eddig is nyomon követte, mennyi energiát fogyaszt az ingatlana.

A válaszadó idősek 29,9 százaléka nem végzett/végezne semmilyen korszerűsítést, aki pedig igen, azok döntő többsége saját forrást venne ehhez igénybe, 20 százalék az állami támogatást is megjelölte. Minimális azoknak a száma, akik banki vagy családi kölcsönhöz nyúlnának.

Legtöbben azért vágtak/vágnak bele valamilyen munkálatba, hogy csökkentsék az ingatlan energiafüggését, emellett sokan a környezettudatosságot is előtérbe helyezték - ellenben az állami támogatások keveseket mozgattak meg. Ez nagyjából logikus is lehet, hiszen kevés olyan lehetőség van, amelyet nyugdíjasok is igénybe vehetnek.

Ebben az évben a nyugdíjasok jelentős része az egyik legolcsóbb módszerrel spórolt a rezsin: energiatakarékosra cserélte a világítását (15,7%). A második legnépszerűbb beruházás a háztartási gépek cseréje volt idén (14,6%), és a nyugdíjas kitöltők kicsit több mint 12 százaléka valamilyen alternatív fűtési módot is beszereltetett otthonába, 12,4 százalék pedig megújuló energiaforrásokat is használni kezdett 2022-ben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kitöltők majdnem 64 százaléka már a rezsiemelés előtt is energiatakarékos fényforrásokat használt, 60,7 százalék már kicseréltette a nyílászárókat, és az idős válaszadók nagyjából fele cserélte energiatakarékosra már korábban a háztartási gépeket. Hasonló arányban vannak a fűtéskorszerűsítők, és azok, akik valamilyen alternatív fűtési módot is beszereltettek.

A nyugdíjas kitöltők szerint a legnagyobb felelőssége az államnak van az energiakrízis kezelésében, ezt követi az egyén felelőssége, és csak ezután jön az Európai Unió.

Ilyen ingatlanban csapott le a tél a nyugdíjasokra

A kérdőívben arra is megkértük a válaszadókat, hogy egy 10-es skálán értékeljék ingatlanuk energetikai korszerűségét. A nyugdíjasok több mint fele 6-osra, vagy még annál is jobbra értékelte otthonát. A legtöbben 8-asra értékelték lakásukat, összességében 18 százalék viszont 4-est, vagy rosszabb osztályzatot adott.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm