Energy-efficient thermal insulation on the wall behind the heating radiator.

Pesszimisták a magyarok a rezsiköltségekről: sokan várják már a brutális emelkedést

2022. december 13. 20:32

Még mindig a gáz és a szilárdtüzelő a legnépszerűbb fűtési technológia, és nincs sokkal melegebb azok otthonában, akik többet fizetnek rezsire. Egy most készített kutatásából kiderül: sokan számítanak a fűtési költségeik növekedésére, és nem biztos, hogy a termosztát lentebb tekerése a leghatékonyabb módja a rezsiköltségek csökkentésének.

A kutatás alapján a fűtési technológiák között a gáz és a szilárdtüzelő a legnépszerűbb, fatüzelésű kazánt, kályhát a magyarok 27, gázkazánt 26%-a használ az otthona fűtéséhez. Gyakori a szilárd tüzelők együttes említése más fűtési módszerekkel. A központi fűtés (24%) és a konvektor (20%) is igen elterjedt, elsősorban a lakásban élők között.

Az elektromos fűtési eszközök közül a legelterjedtebb a hűtő-fűtő klíma berendezés (10%), ennek együttes említése más gáz alapú megoldásokkal gyakori. Az olyan alternatív módszerek, mint például a hőszivattyú, még mindig ritkaságnak számítanak, mindössze a magyarok 2%-a használ ilyet, így nem meglepő, hogy a legtöbben a fűtési költségeik drágulására számítanak.

A megkérdezettek 78%-a olyan ingatlanban lakik, amelynek fűtési költségei eddig legfeljebb havi 20.000 forintot tettek ki. Az áremelkedések hatására ez az arány 57%-ra csökken a válaszadók előzetes várakozásai alapján.

A drágulás következtében a megkérdezettek 39%-a a fűtésszámlája jelentős emelkedésével számol, csökkenést mindössze a megkérdezettek 2%-a remél, ők valószínűleg változtatni fognak a jelenleg használt fűtési technológián, vagy jelentősen korszerűsítik otthonukat. A konvektorral fűtők között a legnagyobb (49%) a költségnövekedést várók aránya, míg a távfűtést használók körében számítanak a legkevesebben (32%) emelkedésre. A fűtési költségek visszafogására kézenfekvő megoldásnak tűnhet a termosztát letekerése, ez azonban egyfelől a komfortérzet jelentős csökkenésével jár, másfelől nem is biztos, hogy a kívánt eredményt hozza.

Azt tapasztaljuk, hogy az energiahatékonyság területén nagy szükség van a lakosság edukációjára és persze minden eddiginél fontosabb, hogy kézzelfogható, megvalósítható tanácsot kapjon a lakosság arra vonatkozóan, hogyan csökkentheti a rezsiszámláit. Ezért is állítottuk össze Rezsicsökkentő Kisokos kiadványunkat, amelyből a felújítást tervezők könnyen áttekinthető, hiteles információt kapnak azokról a módszerekről, amelyek a termosztát lejjebb tekerésénél sokkal hatékonyabban, és komfortérzetük megőrzése mellett segítik a fűtési költségeik csökkentését

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– mondta dr. Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató.

Egy korábbi kutatás szerint az energiaárak növekedése miatt sokkal nagyobb a nyitottság az épületek hőtartó képességének javítására, de fontos, hogy a felújítók megfelelő korszerűsítési módszerekbe fektessék a pénzüket, hiszen csak ebben az esetben számíthatnak a jelentősen a fűtési energiaszükséglet csökkenésére. A nagyobb beruházások tényleges és jelentős rezsicsökkentést is eredményezhetnek, hiszen az akár csak néhány évtizeddel korábban épített házak sem feltétlenül felelnek meg a mai, korszerű energetikai szempontoknak.

A falak szigetelése és a nyílászárók cseréje olyan beruházások, amelyek tényleges csökkenést hozhatnak az otthonok hőveszteségében, lévén, hogy egy átlagos magyar családi ház esetében a falakon keresztül 30-40%, a tetőn át 20-30%, a nyílászárókon keresztül 15-25%, a padlón 10-15% hő távozik. Az utólagos szigetelés a megfelelő technológiával és modern építőanyagokkal ezen a téren az ingatlanok jelentősen fejleszthetőek, így a fűtési technológia is lényegesen hatékonyabb lesz, a rezsiköltségek pedig érezhetően csökkennek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?