16 °C Budapest
Team electrician installing solar panels working on alternative energy sources clean,Green environment friendly energy modern technology.

Te is lecsúsztál a napelem-határidőről? Új szabályok jöhetnek, még mindig megéri belevágni

2022. november 7. 10:06

A kormány nemrég bejelentette, hogy megszűnik a napelemes rendszerek esetében a visszatáplálás lehetősége, így aki október végéig nem nyújtott be rá igénylést – és nem fogadták el azt – az nem élhet ezzel a lehetőséggel. Ezzel pedig optimális esetben 42 évre nőtt a befektetés megtérülési ideje, ám a szakértők továbbra sem tanácsolják, hogy aki lecsúszott volna a határidőről az lemondjon a napenergiáról. Azonban nem csak a háztartásokra és a családok pénztárcájára lesz ez a döntés rossz hatással, hanem akár a szektor végét is jelentheti, amivel több százan maradhatnak munka nélkül nemsokára.

Közel két héttel ezelőtt jelent meg a Magyar Közlönyben a napelemekre vonatkozó rendelet, ami szerint annak, akinek nem adta le az igénylést október végéig megszűnik a lehetősége a visszatáplálásra. Ez azt jelenti köznyelven, hogy aki ezután igényelne napelemrendszert, az a megtermelt energiát csak akkor tudja felhasználni, amikor süt a nap és megtermelődik az. Ezzel pedig a befektetés optimális esetben körülbelül 42 év alatt térül meg, miközben egy rendszernek az élettartama mindössze 30-40 év.

Igény viszont szemmel láthatóan lenne az alternatív energiaforrásokra: a kormány bejelentése utáni két hétben összesen 85 ezer új igény jelentkezett. Ehhez csapódik még hozzá a 43600 százszázalékos nyertes pályázat, illetve a rezsicsökkentés mérséklésének bejelentését követő roham.

Úgy becsüljük, hogy körülbelül olyan 200 ezer háztartásban van folyamatban valamilyen formában a napelemes rendszer megvalósítása. Ez azért döbbenetesen nagy szám, mert tavaly mindössze 35 ezer háztartásban telepítettek valamilyen rendszert

– mondta el lapunk megkeresésére Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

Ebből is látszik, hogy több mint egy éves megrendelés érkezett be mindössze két hét alatt. Amiből Petre András, az EU-Solar tulajdonosa szerint óriási gondok is lehetnek:

A piacon 2 hét alatt egy teljes éves megrendelés állomány jelent meg. Ebből biztos, hogy konfliktusok lesznek, hiszen az ügyfelek fel vannak korbácsolva, türelmetlenek, de ahogy az előbb írtam, ez egy éves munkamennyiség

– mondta el a napelemes szakértő, aki szerint ezt a mennyiséget rendkívül nehezen dolgozzák fel ilyen rövid határidővel a cégek.

Hónapokat is várhatunk a telepítésre

A hirtelen megnövekedett kereslet miatt értelemszerűen a kivitelezés ideje is kitolódott, így aki csak most adta le az igénylését az akár hónapokat is várhat, hogy sorra kerüljön.

A telepítési idők egyre távolabbi időpontba csúsznak, ma már nem ritka a fél éves telepítés sem

– hangsúlyozta Petre András, aki szerint a helyzetet tovább bonyolítja az is, hogy kevés jó szakember van jelenleg a szakmában. Kiss Ernő szerint viszont nem ez a legnagyobb probléma, ő bízik abban, hogy a rendszertervezés engedélyezése gyorsan fog zajlani és minden benyújtott csatlakozási tervet jóvá fognak hagyni gyorsított eljárással. A szakember szerint már jóval nagyobb gond, hogy a szektor továbbra is alapanyaghiánnyal küzd.

Ami nagyon nagy akadály az az alapanyaghiány: nincsenek inverterek a piacon köszönhetően annak, hogy a koronavírus és a háború miatt óriási az igény a piacon. Szlovákiában százával rendelik a rotoros rendszereket, Csehországban is például 50 százalékos támogatási program van minden napelemes rendszerhez, míg Németországban kötelező felrakni a napelemeket

– mesélte az MNNSZ elnöke, majd hozzátette, hogy egész Európában próbálnak megszabadulni az energiaimporttól, és miután Magyarországon mindössze 40 százalékos az energiaimport – amivel Luxemburgot leszámítva mi függünk legkevésbé a külföldről behozott energiától – háttérbe szorulunk a beszállításnál.

A kormány bejelentése azonban nem csak a lakosságra van hatással: a szektor szerint akár a napelemes szakma végét is jelentheti hazánkban.

Ezrek maradhatnak munka nélkül

Sajnos a kormány bejelentése végzetes lehet a szektorra. Azok a munkatársaink, akik például napelemes rendszerek telepítésével foglalkoztak, nekik gyakorlatilag azonnal megszűnt a munkájuk, hiszen innentől kezdve azt kell tudni, hogy maguk a napelemes rendszerek visszatáplálás nélkül gyakorlatilag értelmezhetetlenek, nem tudnak életképesek lenni

– mondta el Kiss Ernő, de Petre András is hasonlóan látja a helyzetet:

Akik nem tudtak felhalmozni rengeteg szerződést azok a cégek akár már heteken belül bedobják a törölközőt. Tavaszra a szakma meg fog tizedelődni

– vázolta fel a jövőt a szakember. Az MNNSZ elnöke azonban még bízik abban, hogy a jelenlegi állapot csak pár hónapig fog tartani. Elmondása szerint fontos lenne meghatározni, hogy pontosan mennyi ideig fog tartani ez az átmeneti időszak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A probléma az maga a bizonytalanság, hiszen nem tudjuk, hogy ez mennyi ideig tart. Ha néhány hónapig, akkor azt át lehet hidalni, de sajnos föl kell készülnünk arra, hogy ez akár évekig is eltarthat

– fogalmazott Kiss Ernő. A szakemberek elmondása szerint pedig már most elkezdődött egy profilváltási, felmondási hullám: egyre több szakember megy külföldre dolgozni inkább, ahol sokkal nagyobb a kereslet a napelemekre, mint hazánkban és folyamatosan keresnek új, hozzáértő embereket.

Arra készülünk, hogy azok a vállalkozások, akik ezzel foglalkoznak a következő fél-egy évben nagyon sok munkájuk lesz, majd onnantól kezdve váltaniuk kell. Tehát a kisvállalkozások százával fognak bezárni vagy profilt váltani, már több tagvállalatunk jelezte felénk, hogy külföldre megy dolgozni, hiszen külföldön nagyon nagy rá a kereslet és nagy a munkaerőhiány. De van olyan cég is, aki nem olyan mobilis, így már takarítással kezdett el foglalkozni

– mesélte az MNNSZ elnöke, aki kiemelte, hogy ezt a folyamatot a napkollektor piac esetében már pár évvel ezelőtt végignézhettük. Akkor a rezsicsökkentés miatt nem tudott megtérülni a rendszer, így az egész piac megszűnt Európában egyedülálló módon, holott egy évtizeddel ezelőtt óriási volt ezeknek a készülékekre a kereslet. Mára már odáig jutottunk, hogy már a karbantartási munkákra is nehéz embert találni. A szakma pedig most attól fél, hogy a napelempiac is erre a sorsra jut, miután a betáplálás lehetőségének megszűntetésével évtizedek alatt sem térül meg a befektetésünk.

Nem éri meg napelembe fektetni

Nemrég született egy tanulmány, ami megállapította, hogy ha 25 százalékban föl tudná használni valaki a villamosenergiát folyamatosan, amit megtermel – márpedig ez egy rendkívül jó arány, mert valóságban ennek a töredéke csak, ami egy átlag családnak az azonnali felhasználása – akkor lenne 42 év a megtérülési idő

– kezdett bele Kiss Ernő, aki külön aláhúzta, hogy ez a számítás egy különösen optimális helyzetet vesz figyelembe, a valóság ennél sokkal rosszabb. Egy napelemes rendszer élettartalma ugyanis megközelítőleg 30-40 év, tehát a befektetésünk innentől kezdve értelmezhetetlen, hiszen nem térül meg az ára annyi idő alatt, ameddig a szerkezet működőképes. A szakértő szerint energiatárolókban sem érdemes gondolkodni:

Ha pedig értelmezhetetlen a rendszer, akkor energiatározókkal se lehet azzá tenni, hiszen csak megduplázzuk a költségeket és kapunk érte egy nagyon elavult rendszert, vagy egy kevésbé jól működtethetőt. Innentől az értékesítőknek megszűnik a munkája, ha ideiglenesen is. Azonban a probléma az maga a bizonytalanság, hiszen nem tudjuk, hogy ez mennyi ideig tart. Ha néhány hónapig, akkor azt át lehet hidalni, de sajnos föl kell készülnünk arra, hogy ez akár évekig is eltarthat

– mondta el az MNNSZ elnöke. A betáplálási lehetőség megszűntetésével pedig nemcsak a befektetésünk válik értelmezhetetlenné, hanem minden innovatív technikát kétségessé tesz:

Nem működik innentől az energiaközösségek kialakítása, illetve az energiatakarékos házak építése sem, hiszen a hőszivattyú-napelem kombináció innentől fogva működésképtelen, miután már nem létezik a technológia, amivel a nyáron megtermelt árammal fűtök télen

 – folytatta Kiss Ernő. A szakértő gondolatmenetét azzal zárta, hogy mindezek ellenére a szakma továbbra is optimista és bízik abban, hogy tudják támogatni az azon irányú törekvéseket, hogy minél több megújuló energiát hasznosító rendszer települjön Magyarországon, aminek a legolcsóbb módja továbbra is a napelemes rendszerek.

Petre András azonban már kicsit máshogy látja a helyzetet. Szerinte a napelem telepítésre nem szabad „csak” egy valahány év alatt megtérülő befektetésként gondolni, hiszen ez annál sokkal több: egy saját energiaforrást kapnak vele az emberek.

A lakossági napelemet nem lehet megszüntetni, mert az elektromos autózás kikényszeríti a decentralizált energiaforrásokat. Nem létezik annyi réz a földön, hogy központosított helyről az összes háztartásba azt az energia mennyiséget elvezessék ami korábban a benzinkutakon volt jelen. A háztartások is hiába egyre korszerűbbek mégis egyre több berendezésünk van és azok összességében egyre többet fogyasztanak

– vélekedett a szakember, aki szerint az eddigi rendszer sem volt életképes, hiszen nem volt normális, hogy 330-360Ft/kWh (Kkv) villanyszámla mellett néhány év alatt megtérült a napelem és utána 30 évig perpétum mobile. Ráadásul a napelem tulajdonosok nem veszik ki a részüket a hálózat fenntartásában sem. Azonban a megoldással ő sem ért egyet, szerinte is lehetett volna találni egy kompromisszumos megoldást, amikor a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad. Azonban a 42 éves megtérülési idő ellenére is érdemes ebben gondolkozni, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor lesz újra lehetőség a visszatáplálásra és milyen formában.

Alkalmazkodni kell a természet ritmusához, minden más megoldás csak önámítás – mondta az EU-Solar szakembere egyetlen megoldásként.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm