Spring cleaner rinsing cloth under tap in kitchen

Fogadjunk, eddig te is rosszul takarítottál: ezt rontja el sok háziasszony, csak koszosabb lesz a lakás

2022. szeptember 20. 19:01

Szeptember 20. a takarítás világnapja, ilyenkor az emberek egy része azon dolgozik, hogy szebbé, élhetőbbé, rendezetebbé tegye közvetlen épített vagy természetes környezetét. Ezen a napon szánj egy kis időt az otthonodra, és takarítsd ki úgy, ahogy eddig még talán soha sem tetted: rendesen.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja 1992-ben hirdette meg a Takarítási Világnapot azzal a céllal, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók minden szeptember harmadik szombatján tisztítsák meg, tegyék rendbe környezetüket, életterüket.  

Aki takarít, az „azzal van elfoglalva, hogy valamely helyiséget tisztává, a benne való tartózkodásra alkalmassá tesz úgy, hogy belőle és a benne lévő berendezési tárgyakról eltávolítja a port, piszkot, s ott rendet teremt” – így hangzik a meghatározás. A résztvevők nem csak szemetet szednek és szelektálnak, vagy vízpartokat takarítanak, hanem többek között fát ültetnek; gardróbot, garázst selejteznek és a feleslegből vásárt szerveznek; nyílászárókat szigetelnek, javítják házaik víz- és energiahatékonyságát; kisebbre cserélik a kukát, komposztálókört szerveznek.

Az európai országok többségében nagyjából hasonlóak a takarítási szokások. Évente általában kétszer szeretünk nagytakarítást tartani, ezek ideje azonban országonként változó. Míg mi magyarok, például Karácsony előtt és tavasszal szinte mindig alaposan kitakarítjuk az egész házat, addig a németek inkább kora ősszel és tavasszal iktatják be az egész lakás alapos tisztítását. Az angoloknál a tavaszi nagytakarítás a divat – olvashattuk a Pénzcentrum korábbi cikkében.

Egy korábbi felmérésből kiderült: Európában a svédek töltenek a legtöbb időt takarítással, átlagosan heti 7 órát. Míg a többi országban ez az időtartam 2,5-3 óra átlagosan. A kutatás azt is kiderítette, hogy az európaiak kedvenc takarítóeszköze a szivacs.

Ennek kapcsán most megnéztük, mit ront el a legtöbb háziasszony takarítás közben.

Otthonaink és tárgyainak tisztán tartása nem kevés erőfeszítést igényel, így mindenki azt szeretné, ha a befektetett munka nem menne kárba. Sokan tudtukon kívül a szükségesnél nehezebbé teszik a háztartási munkákat, és bizonyos esetekben véletlenül még koszosabbá maszatolják otthonukat, mint amilyen előtte volt. Ezért most lebuktatunk néhány gyakori rossz takarítási szokást, amelyekről talán észre sem veszed, hogy elköveted őket.

Terv nélkül bele sem vágj!

Persze nem kell aprólékos, minden részletre kiterjedő tervet készíteni minden egyes takarítás előtt, de rutintalanabb takarítóknál előfordulhat, hogy porszívózás után jut eszükbe letörölni a mennyezeti lámpát. Ez azért rossz ötlet mert a művelet után kezdhetik az egészet elölről. Ezért érdemes legalább fejben megtervezni a megtisztítandó tárgyak sorrendjét. "Azt javaslom, hogy felülről lefelé és balról jobbra haladva takarítsunk" - mondja Diane Regalbuto takarítási szakértő.

A mosogatógép a barátod, feltéve ha jól bánsz vele

A mosogatógépek megkönnyítik az életünket, de ahhoz, hogy rendeltetésszerűen működjenek, fontos, hogy megfelelően töltsük fel őket. A helytelen megtöltés és akadályozza a hatékony működést. Legfontosabb hogy mindent a helyére tegyünk és ne terheljük túl a gépet. Az is fontos hogy magát a gépet is tisztán tartsuk. hogy hatékonyan működjön minél hosszabb ideig.

A fertőtlenítő helyes használata

A legtöbb háztartási fertőtlenítőszert minimum három-tíz percig kell a felületen hagyni, hogy kifejthesse a hatását. A fertőtlenítés előtt fontos, hogy a felületről a törmeléket vagy a szennyeződést egy mikroszálas törlőkendővel távolítsuk el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 A koszos rongy 

A szivacs, a rongy valószínűleg a legpiszkosabb dolog az otthonunkban, ígyezek csak szétterítik a szennyeződést, de valójában nem tisztítják a felületeket. Cseréljük le gyakran vagy fertőtlenítsük fehérítőszerrel rendszeresen, hogy ne vigyük át a baktériumokat egyik tárgyról a másikra, egyik felületről a másikra takarítás közben.

Folt esett a szőnyegen

Ha foltos lett a szőnyeg, a lehető legrosszabb dolog amit tehetünk, hogy fogunk egy rongyot és bedörzsöljük az anyagba. A legfontosabb az lenne, hogy óvatosan letöröljük a területet és a foltból a lehető legtöbbet fel itassunk. Ez azért jobb mint a súrolás, mert az nem csak a szőnyeg szálait teszi tönkre, hanem a foltot is egyre mélyebbre nyomja a szőnyegbe. Ha megszáradt, használjunk folteltávolítót.

Tudtad, hogy a hűtődnek van egy koszos ventilátora?

Hiába csillogóan tiszta hűtőszekrény belseje, ha elfelejtettük megtisztítani a rácsot és a szellőzőt. Ha gyakran elmarad, akkor felhalmozódik a por az adott területen, és lelassítja az egész rendszert. Havonta egyszer töröljük tisztára a területet: fogjunk egy puha rongyot, tegyünk rá általános tisztítószert és óvatosan töröljük át. Használhatunk porszívót is, hogy felszívjuk vele a szennyeződéseket.

Cserélj rongyot!

Amennyiben ugyanazt a fertőtlenítőkendőt, szivacsot vagy rongyot használjuk például a fürdőszoba és a konyha kitakarítására, visszafelé sül el, mivel végül az összes helység csak koszosabb lesz. Sokkal észszerűbb, ha minden helységet külön eszközzel tisztítunk meg.

 Nem feledkeztél meg valamiről?

Persze mindenki tudja, hogy a gyakran használt felületek bekoszólódnak, mégis sokan megfeledkeznek a problémás pontokról: lehúzókról, kincsekről, fogantyúkról. A legrosszabb, hogy ezek a területek zsír-, piszok-, por- és baktériummágnesek. A helyzet a villanykapcsolókra is igaz.

Soha ne hanyagold ezt az eszközt! 

Nincs szem előtt, ezért ritkán jut eszünkbe kitisztítani a mikrohullámú sütőnket, pedig igazi kosz-, és baktériumtanyák. Legjobban akkor járunk, ha minden használat után megtisztítjuk a sütőt kívülről és belülről is. Ha már nagyon rossz a helyzet, tegyél bele egy tál citromos vizet, indítsd el 5 percre, majd hagyd fél órát hatni, hogy hatékonyan oldja fel a gőz a koszt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem