11 °C Budapest
Young woman using a vacuum cleaner while cleaning carpet in the house.

Nem mindenki takarít úgy, mint a magyar háziasszonyok: bezzeg a németek, angolok, svédek

2022. szeptember 19. 17:31

Idén 191 ország lakosai fognak össze egy közös célért: egy tisztább bolygóért.  Aki takarít, az „azzal van elfoglalva, hogy valamely helyiséget tisztává, a benne való tartózkodásra alkalmassá tesz úgy, hogy belőle és a benne lévő berendezési tárgyakról eltávolítja a port, piszkot, s ott rendet teremt” – így hangzik a meghatározás.

Az idei világnap alkalmából Magyarország egyik vezető tisztitőeszközgyártója, a Bonus Kft. összegyűjtött pár érdekességet a világ takarítási szokásairól.

Így takarítunk Európában

Az európai országok többségében nagyjából hasonlóak a takarítási szokások. Évente általában kétszer szeretünk nagytakarítást tartani, ezek ideje azonban országonként változó. Míg mi magyarok, például Karácsony előtt és tavasszal szinte mindig alaposan kitakarítjuk az egész házat, addig a németek inkább kora ősszel és tavasszal iktatják be az egész lakás alapos tisztítását. Az angoloknál a tavaszi nagytakarítás a divat, bár az utóbbi években ez a hagyomány megtörni látszik.

„Egy korábbi felmérésből kiderült: Európában a svédek töltenek a legtöbb időt takarítással, átlagosan heti 7 órát. Míg a többi országban ez az időtartam 2,5-3 óra átlagosan. A kutatás azt is kiderítette, hogy az európaiak kedvenc takarítóeszköze a szivacs” – mondta el Hegyi Dávid, a Bonus Kft. szakértője.  

Érdekességek a világ többi pontjáról

Iránban a Khaneh-Tekani, azaz „házrázás” egy takarítási szertartás, amely során a család együtt takarítja ki a házat, különös figyelmet fordítva az év során ritkán tisztított dolgokra. A lakók gyakran átfestik a házat, hogy egy új érzéssel ruházzák fel otthonukat. Jelentőséggel bír még egyes növények égetése, amely célja a Gonosz Szem elűzése. A Gonosz Szem egy balszerencsére, balsorsra utaló hiedelem (vö. szemmel verés).

Japánban a lakás, a ház tisztasága kulcsfontosságú, ahogy maga a takarítás is. Ennek fontosságát már az iskolai nevelés során magától értetődővé teszik a tanulókkal, sőt az iskolai takarításban nem csak ők, hanem a tanárok is részt vesznek. A lakásba cipővel tilos belépni, legyen az vendég, vagy lakó – kívülről piszok nem juthat be. A vallás szerepe sem hanyagolható el a szigetországban: a Sintoista istenek a piszkot megvetik, gyűlölik, ellenben a tisztaságot értékelik, ezért a lakónegyed együtt, közösségként fog össze a környék megtisztításáért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Guetemalában a Quema del Diablo fesztiválon az ördögöt égetik el minden december elején, amely annyit tesz, hogy a házakból összeszedett szemetet kiviszik az utcára, majd elégetik. A szokás az 1700-as évekből ered, mégpedig abból a hagyományból, ami szerint az ördög az otthonainkban bújkál, többek között a szemétben leselkedik ránk. Az ördög elűzéséért a helyi közösség minden tagja elvégzi a maga feladatát, a nagytakarítást.

A Takarítás Világnapjáról

A kezdeményezés 2008-ban indult Észtországban. Az első alkalommal 50 000-en fogtak törlőkendőt, szivacsot és egyéb eszközöket, hogy otthonaikat, lakásaikat kitakarítsák 5 óra leforgása alatt. A Takarítás Világnapja azonban túlmutat otthonunk falain és a környezetünk megtisztítását is célul tűzi ki.

A Takarítás Világnapjához a tavalyi évben 8,5 millió önkéntes csatlakozott és látott munkához, hogy megtisztítsa tengerpartjainkat, folyóinkat, erdőinket. „Az esemény fő üzenet, hogy nemre, korra, vagyoni helyzetre való tekintet nélkül így vagy úgy mindenki ki tudja venni a saját, tőle elvárható részét abban, hogy otthonukat jobb hellyé tegyék” – hívta fel a figyelmet Hegyi Dávid.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm