11 °C Budapest
Vased flowers on sill of apartment window, bouquet with some irises and dandelions.

Ablakszigetelés pár ezer forintból: ezekkel a praktikákkal vészeld át a rezsiemelést

2022. szeptember 9. 16:07

Megérkeztek az első számlák a rezsiemelés után, ami sokaknak esett rosszul, annak ellenére is, hogy a fűtési szezon még koránt sem kezdődött el. Most pedig magyarok tízezrei törik azon a fejüket, hogy mégis hogyan csökkentsék le a számláikat úgy, hogy az átlagfogyasztás alá kerüljenek. Azonban magyarok százezreinek nincs már ideje, vagy éppen pénze egy teljes körű felújításra. Ezért is szedtünk össze most olyan, filléres trükköket, amiknek a segítségével jelentősen csökkenthetjük a rezsiszámlánkat és mindössze csak némi kézügyességre van szükségünk és pár ezer forintra.

Az elmúlt hetekben vészesen megnövekedett az igény a házak energetikai felújítására. Sokak igyekeznek még az első fagyok beállta előtt hőszigetelni otthonaikat, lecserélni a nyílászárókat, esetleg átnézetni a kazánt, vagy éppen napelem segítségével csökkenteni a villany és áramszámlájukat. Ezek a korszerűsítések természetesen jócskán megnövelik az ingatlanunk értékét, és miután azonnal érezhető lesz a különbség a pénztárcánkon, így pár év leforgása alatt megtérülnek.

Azonban nem mindenki engedhet meg magának egy ilyen többmilliós beruházást. szerencsére vannak olyan trükkök, amiknek a segítségével nem fogjuk, vagy jóval kevésbé fogjuk az utcát fűteni, így kevesebb energiát használunk el majd télen. Ráadásul ezek az apróságok párezer forintból beszerezhetőek és még szakembert sem szükséges hívni hozzájuk, csak némi kézügyességre és türelemre van szükségünk.

Sziloplaszttal a rések ellen

A nyílászárók többféle módon is szigetelhetőek: a legismertebb módszer talán a sziloplasztos szigetelés, melynek során sziloplasztot nyomunk az ajtó vagy ablakkeretre, ami felveszi a rész alakját, így kevésbé lesz huzatos az ablakunk.

Azonban ez az anyag hosszú távon nem egy jó megoldás, miután egy idő után túlzottan megkeményedik, így nem fogja betölteni a funkcióját. A szakemberek szerint körülbelül egy fűtési szezont bír ki az anyag, így csak azoknak ajánljuk, akik biztosak abban, hogy jövőre lecserélik a nyílászárókat, hiszen a sziloplaszt eltávolítása is szinte lehetetlen.

A klasszikus kibélelős módszer

A kibélelős módszer lényege az, hogy valamilyen anyaggal vagy párnával eltorlaszoljuk az ablakot. Ehhez szinte bármit használhatunk, ami a kezünk ügyébe akad: régi törülközőt, henger alakú párnát, maradék habszivacsot. Azonban csodákat ne várjunk ettől a megoldástól, hiszen alapvetően csak akkor működhet, ha két ablak közé tudjuk tenni az anyagokat. Szimpla ablaknál szinte semmi hatása nincs.

Ablaktömítő szalag

Az ablaktömítő szalagot talán a legegyszerűbb házilag megcsinálni (közvetlenül az előző módszer után), hiszen nincs is másra szükségünk, mint egy ollóra és szalagra, amit bármelyik barkácsboltban beszerezhetünk 2-3 ezer forintért. Rugalmas, habszerű anyagának köszönhetően többféle résrésmérethez is használható, ráadásul műanyagra és fára egyaránt használhatjuk.

Három féle profilt különböztetünk meg: P, D, illetve E. Ezek mind különböző fokozattokat jelölnek, amikakár az 1-7 milliméter nagyságú réseket is megszüntetik. Az E-profil a legkisebb, míg a D a legnagyobb rések kitöltésére alkalmas ablakok és ajtók esetében egyaránt. Azonban az nagyon fontos, hogy a csík, amit veszünk se kisebb, se nagyobb ne legyen, mint amekkora szükséges, így érdemes előtte egy gyurmatesztet csinálni, hiszen ennek a nyomódásából láthatjuk, hogy mekkora anyag szükséges.

Ráadásul a szigetelőcsík felszerelése gyerekjáték alapvetően, csak arra kell odafigyelnünk, hogy a keret, amire felhelyezzük mentes legyen a kosztól, máskülönben nem fog jól tapadni. Felragasztáskor figyeljünk oda, hogy a szigetelés véletlenül se gátolja az ablak vagy az ajtó záró alkatrészeinek a mozgását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szigetelés nútmarással

A cikkünkben összeszedett technikák közül ez az, ami a legtartósabb megoldás mind közül. Azonban nagy hátránya, hogy az eddigi technikákkal szemben ezt csak és kizárólag fa nyílászáróhoz tudjuk használni, hiszen a szilikonból készült szigetelőcsíkok behelyezéséhez kénytelenek vagyunk menetet vágni az ablakkeretbe.

Az első lépés hasonló, mint a szigetelőcsík a fentiek esetén: hasonlóképpen az ablaktömítő szalaghoz érdemes először itt is gyurmát tenni az ablakszárnyak közé, majd becsukni azt. Ezzel a trükkel ugyanis látni fogjuk, hogy mekkora a légrés, amit szigetelnünk kell majd. Ezután érdemes leszerelni az ablakszárnyakat, hogy könnyebben el tudjuk készíteni a vájatokat felsőmaróval.

Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy bár nagyon időigényes és sok eszköz kell hozzá, viszont a leginkább időtálló megoldás. Ráadásul a maratás helyén többféle szigetelőcsíkot is használhatunk, így a deformálódott, elvetemedett ablakokat is egy kis munkával hosszú időre szigetelhetjük.

Ablakfólia

A fenti módszereket könnyen kombinálhatjuk ablakfóliával, hiszen így nem csak a réseket, de az üveget magát is szigetelhetjük. Ráadásul ez a technika nem csak a szigetelésben segít, de a páralecsapódás ellen is jó, így segítségével tovább megőrizhetjük a nyílászáróink épségét.

A felragasztásához pedig nem szükséges szakértelem, se különösebb eszközök. Mindössze egy hajszárítóra lesz szükségünk ahhoz, hogy a felragasztott réteget ki tudjuk simítani könnyedén és ne jelenjenek meg légbuborékok a rossz rögzítés miatt. ezen túl minden szükséges eszközt megtalálunk a dobozban.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem