15 °C Budapest
Happy Young person Holding Remote Control Relaxing Under The Air Conditioner - holding remote control switch on conditioning

Tombol a klímaháború: egy vagyont fiztehetünk a készülékért, a szakemberre hónapokat kell várni

2022. július 13. 08:15

Komoly drágulás zajlott le a klímaberendezések piacán is: a szakértők szerint 15-25 százalékkal kerülhet többe egy-egy készülék, mint egy évvel korábban, de van olyan szakember, aki az idei év árnövekedését 35-40 százalékosnak tartja inkább. Szakemberek beszélnek arról, mi a tapasztalatuk az idei nyáron a lakosság klímaigényeivel kapcsolatban, van-e szakemberhiány a piacon, és mire számítson, aki még most szereltetne be légkondicionáló berendezést a házába.

Az utóbbi időszakban tapasztalható gazdasági hatások – az ellátási láncok felborulása a pandémia alatt, egyes alapanyagok beszerzési nehézsége, illetve hiánya – jellemzően áremelkedést hoztak a légkondicionáló készülékek piacán is - mondta Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezetője. Mint fogalmazott, náluk az előző gazdasági évhez képest (2022. ápr. 1. előtt) a HUF-EUR árfolyamváltozástól függetlenül a lakossági split klímák árai 15 százalékkal emelkedtek, ami átlagosnak mondható a piacon, hiszen a többi klímagyártó szintén hasonló mértékű emeléseket volt kénytelen végrehajtani.

A munkabérek a tavalyi évhez képest szintén mintegy harmadával nőttek, az emelkedés itt is folyamatos. A szakember hiány minden légkondicionálóval foglalkozó céget, vállalkozást érint. Nem csak klímát telepítő szakemberből van hiány, de kevés a jól képzett fűtésszerelő, sőt a mérnök is. Hatalmas a klímapiac, és egyre több szakember látja el a beszerelési- javítási feladatokat országszerte, így ebben a szegmensben nem igazán lehet a klasszikus értelemben véve szakemberhiányról beszélni. Igaz, sokan be vannak táblázva hónapokra előre, de vidéken általában lehet minőségi alternatívát találni ebben az esetben, amikor is "csak" két-három hetet kell várni a szakikra.

Mi a baj, ha csöpög a klíma?

Leggyakoribb hiba a cseppvízvezeték helytelen és rossz kialakítása. Az elvezetőt úgy kell kialakítani, hogy folyamatosan lejtsen, és nem tartalmazhat kontrát vagy bűzzárat. Persze megoldható úgy is, de az már egy hosszabb és komplikáltabb folyamat. Gyakori problémát tudnak okozni a cseppvízvezetékbe befészkelt vagy betelepült állatok, kisebb vagy nagyobb elakadást okozva a vízelvezetésben. Másik súlyos telepítési hiba szokott lenni a gázszökés. Ha a klíma beltéri egységében 0°C-nál alacsonyabb a hőmérséklet, akkor valószínűleg kevesebb a klímában a hűtőközeg. Ez azt eredményezheti, hogy a pára nemcsak kicsapódik, hanem ráfagy a hőcserélőre, amelyből a folyadék lecsöpöghet a csepptálca mellé is. Ha erről meggyőződnél, nyisd ki a beltéri egység elejét. Ha jeget látsz, akkor azonnal hívj szerelőt! A klímát ilyen esetben ne használd tovább, mert nagy rá az esély, hogy még jobban tönkremegy!

Ha tovább olvasnád a cikket, akkor azt a HelloVidék oldalán teheted emg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?