14 °C Budapest
A typical living quarters in the centre of Budapest, the Capital of Hungary in Central Europe.  Looking up at the rectangular format of the building.

Bosszút áll a budapesti lakáspiac: már látszik, rossz lóra tett, aki kivárt - még durvább világ jön

2022. július 5. 19:33

A 2022-es esztendő komoly reményekkel startolt az ingatlanpiacon. Az elmúlt két év járványhelyzete után bízni lehetett benne, hogy végre igazán megélénkül a kereslet, visszatérnek a külföldi vevőcsoportok és növekvő tendenciát hoz a forgalom. Az eddigi eredmények azonban erősen hullámzó teljesítményt mutatnak.

„A Belváros mindig egy nagyon érzékeny mutatója az ingatlanpiac aktuális helyzetének” - kezdi az elemzést Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. -„Az év elején nálunk az volt érzékelhető, hogy egy erős, felfelé ívelő ingatlanpiacot kapunk idén, amely a rendes mederben halad. Ezután több tényező is befolyásolta a keresletet, amely igazából most is erős, hiszen az ingatlan még mindig a legjobb, legbiztosabb befektetési forma.”

Az ukrán háború hozott létre először egy olyan bizonytalanságot, amelynek következtében aki megtehette, igyekezett ingatlanba menekíteni megtakarítását, vagy annak egy részét. Ezután kicsit visszaesett a kereslet, majd a gazdasági bizonytalanságok, az egyre erősődő infláció is hozzájárult ahhoz, hogy tovább nőtt a befektetni vágyók száma.

Sokan keresnek idén már kiadott, vagy azonnal kiadható lakásokat a belvárosban, hiszen így máris passzív jövedelemre tehetnek szert befektetéseikkel.

„Ennek ellenére elmondható, hogy jelenleg inkább a várakozási állapot jellemző a piacra” - folytatja Ben-Ezra Orran. -„A világ amúgy hasonlóképpen, ahogyan a járványt is, azt is tudomásul vette, hogy Kelet-Európában háborús helyzet állt elő, és rezignáltan berendezkedtek abba az állapotba, hogy ez feltehetőleg egy hosszabb távú jelenség lesz.”

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Central Home szakértője a 2021-es év teljesítménye és az addig lévő árak alapján úgy becsüli, hogy az ingatlanárak közel 5 százalékkal emelkedtek és úgy véli, hogy és legalább őszig ez a mérték meg is fog maradni. Hogy milyen évet fog zárni végül az ingatlanpiac, azt elsősorban az határozza meg, hogy miképpen tud a világ a háborús helyzettel, az energiaválsággal, az ebből fakadó gazdasági nehézséggel megbirkózni és szembenézni. Amennyiben rövid időn, azaz pár héten, hónapon belül megoldódna az ukrán-orosz konfliktus, és az azzal érkező krízishelyzetekre megszületne a megfelelő megoldás, még akkor is az előre jelzett 10 %-os áremelkedés az, amely minden bizonnyal teljesülni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm