35 °C Budapest
A typical living quarters in the centre of Budapest, the Capital of Hungary in Central Europe.  Looking up at the rectangular format of the building.

Bosszút áll a budapesti lakáspiac: már látszik, rossz lóra tett, aki kivárt - még durvább világ jön

2022. július 5. 19:33

A 2022-es esztendő komoly reményekkel startolt az ingatlanpiacon. Az elmúlt két év járványhelyzete után bízni lehetett benne, hogy végre igazán megélénkül a kereslet, visszatérnek a külföldi vevőcsoportok és növekvő tendenciát hoz a forgalom. Az eddigi eredmények azonban erősen hullámzó teljesítményt mutatnak.

„A Belváros mindig egy nagyon érzékeny mutatója az ingatlanpiac aktuális helyzetének” - kezdi az elemzést Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. -„Az év elején nálunk az volt érzékelhető, hogy egy erős, felfelé ívelő ingatlanpiacot kapunk idén, amely a rendes mederben halad. Ezután több tényező is befolyásolta a keresletet, amely igazából most is erős, hiszen az ingatlan még mindig a legjobb, legbiztosabb befektetési forma.”

Az ukrán háború hozott létre először egy olyan bizonytalanságot, amelynek következtében aki megtehette, igyekezett ingatlanba menekíteni megtakarítását, vagy annak egy részét. Ezután kicsit visszaesett a kereslet, majd a gazdasági bizonytalanságok, az egyre erősődő infláció is hozzájárult ahhoz, hogy tovább nőtt a befektetni vágyók száma.

Sokan keresnek idén már kiadott, vagy azonnal kiadható lakásokat a belvárosban, hiszen így máris passzív jövedelemre tehetnek szert befektetéseikkel.

„Ennek ellenére elmondható, hogy jelenleg inkább a várakozási állapot jellemző a piacra” - folytatja Ben-Ezra Orran. -„A világ amúgy hasonlóképpen, ahogyan a járványt is, azt is tudomásul vette, hogy Kelet-Európában háborús helyzet állt elő, és rezignáltan berendezkedtek abba az állapotba, hogy ez feltehetőleg egy hosszabb távú jelenség lesz.”

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Central Home szakértője a 2021-es év teljesítménye és az addig lévő árak alapján úgy becsüli, hogy az ingatlanárak közel 5 százalékkal emelkedtek és úgy véli, hogy és legalább őszig ez a mérték meg is fog maradni. Hogy milyen évet fog zárni végül az ingatlanpiac, azt elsősorban az határozza meg, hogy miképpen tud a világ a háborús helyzettel, az energiaválsággal, az ebből fakadó gazdasági nehézséggel megbirkózni és szembenézni. Amennyiben rövid időn, azaz pár héten, hónapon belül megoldódna az ukrán-orosz konfliktus, és az azzal érkező krízishelyzetekre megszületne a megfelelő megoldás, még akkor is az előre jelzett 10 %-os áremelkedés az, amely minden bizonnyal teljesülni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?