26 °C Budapest
Attractive businessman with fly swatter. Annoyed men in a suit hitting a fly with fly swatter.

Meggyűlik a baja a magyaroknak ezzel a rovarral 2022-ben: mutatjuk, hogy szabadulhatsz meg tőle

2022. július 3. 09:35

Itt a nyár, támadnak a legyek a magyar otthonokban. Ezekkel a rovarokkal nemcsak az a gond, hogy idegesíti és nem hagyja aludni az embert: a lábaikon szállítva, illetve nyálukkal és ürülékükkel kórokozókat is terjeszthetnek. A legyek pedig jellemzően az ételekre, de a bőrünkre is leszállnak. Mutatjuk, hogyan lehet védekezni ellenük.

Úgy érezhetjük, évről évre több a kártevő, ami bizonyos szempontból igaz is lehet, hiszen a városokból és falvakból is egyre inkább kiszorulnak a rovarok természetes ellenségei. Hogyha kevesebb a fecske, automatikusan több a szúnyog és a légy. A helyzeten a központilag szervezett irtás is ronthat, hiszen olyan már rovarokat is elpusztít, pl. pókokat, amelyeknek egyes egyedei egyébként szúnyoggal, léggyel táplálkoznak. Így viszont sokszor az ember egyénileg kényszerül védekezni a legyek ellen - erre pedig számos módszer áll rendelkezésre. (Közben azért ne felejtsük el, hogy a legyek hasznosak is: amellett, hogy táplálékul szolgálnak, többek között részt vesznek a növények beporzásában is.)

Hogyan védekezzünk a legyek ellen?

A légy mindenevő, viszont csak oldott anyagokkal képes táplálkozni, a szilárd eledelt a nyálával vagy a hányadékával hígítja fel, folyadékigénye ezért igen nagy. Leginkább az édességeket kedveli, de szívesen keres fel különféle szervesanyag-lelőhelyeket is, mint például a trágya, az ürülék vagy a szemét - írja a Megfoglak.hu. Ezek nemcsak táplálék- és folyadékforrást jelentenek számára, hanem príma tenyészőhelyet is.

Ki gondolta volna, hogy a légy finnyás bizonyos szagokra? Utálja például a szegfűszeg, a borsmenta, a citromfű vagy a levendula finom aromáját, messze elkerüli azokat a területeket, ahol illatoznak. Tipp: vágjunk félbe egy citromot, tűzdeljük tele szegfűszeggel, és tegyük a megvédendő placcra.

Ha biztosra akarunk menni – a citromból pedig inkább limonádét késztenénk –, és a vegyszerektől is megkímélnénk a környezetünket, alkalmazhatunk irtószermentes termékeket, amelyek természetes anyaggal vagy fizikai úton fejtik ki a hatásukat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Irtószermentes légyfogók:

A légyfogó szalag: zárt térben legyek és más repülő rovarok irtására alkalmas. Ideális a használata lakásban, hétvégi házakban.

  • A légycsapda: a hagyományos légyfogó korszerű formája, amelynek segítségével hatékonyan foghatja össze a legyeket a lakásban. Ragasztóanyaga hosszú élettartamú.
  • A kombinált darázs- és légycsapda: kiváló csalogató hatása és szexferomon tartalma miatt környezetkímélő módon, nagy hatásfokkal fogja be és gyűjti össze a legyeket és a darazsakat. Alkalmazható házak, nyaralók kertjében, piacon, zöldség-gyümölcs, húsáruüzletek környékén, szőlőtermő helyeken – és bárhol másutt is, ahol zavaró rovarok vannak. 
  • A farm légycsapda: egyszerűen használható, irtószermentes légycsapda, amely kb. 15 000 légy befogására alkalmas. Alkalmazása elsősorban állattartó telepeken, családi gazdaságokban, illetve hús- és élelmiszer-feldolgozó üzemek, szennyvíz-szikkasztó telepek, trágya és szemétdombok közelében javasolt.
  • A gyümölcslégy csapda: gyümölcslégy (muslica) befogására alkalmas irtószermentes, ragasztós rovarcsapda. Felhasználható élelmiszerek, italok környezetében, konyhákban, éttermekben, piacokon, pincészetekben, raktárakban. Csalogató anyaga révén 3-5 héten át hatásosan összegyűjti a rovarokat, számuk ezáltal jelentősen csökkenthető.

Az ilyen csapdák szúnyogok ellen is hatékonyak lehetnek, viszont kifejezetten a szúnyogok távoltartásával ebben cikkben foglalkoztunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?