7 °C Budapest
Attractive businessman with fly swatter. Annoyed men in a suit hitting a fly with fly swatter.

Meggyűlik a baja a magyaroknak ezzel a rovarral 2022-ben: mutatjuk, hogy szabadulhatsz meg tőle

2022. július 3. 09:35

Itt a nyár, támadnak a legyek a magyar otthonokban. Ezekkel a rovarokkal nemcsak az a gond, hogy idegesíti és nem hagyja aludni az embert: a lábaikon szállítva, illetve nyálukkal és ürülékükkel kórokozókat is terjeszthetnek. A legyek pedig jellemzően az ételekre, de a bőrünkre is leszállnak. Mutatjuk, hogyan lehet védekezni ellenük.

Úgy érezhetjük, évről évre több a kártevő, ami bizonyos szempontból igaz is lehet, hiszen a városokból és falvakból is egyre inkább kiszorulnak a rovarok természetes ellenségei. Hogyha kevesebb a fecske, automatikusan több a szúnyog és a légy. A helyzeten a központilag szervezett irtás is ronthat, hiszen olyan már rovarokat is elpusztít, pl. pókokat, amelyeknek egyes egyedei egyébként szúnyoggal, léggyel táplálkoznak. Így viszont sokszor az ember egyénileg kényszerül védekezni a legyek ellen - erre pedig számos módszer áll rendelkezésre. (Közben azért ne felejtsük el, hogy a legyek hasznosak is: amellett, hogy táplálékul szolgálnak, többek között részt vesznek a növények beporzásában is.)

Hogyan védekezzünk a legyek ellen?

A légy mindenevő, viszont csak oldott anyagokkal képes táplálkozni, a szilárd eledelt a nyálával vagy a hányadékával hígítja fel, folyadékigénye ezért igen nagy. Leginkább az édességeket kedveli, de szívesen keres fel különféle szervesanyag-lelőhelyeket is, mint például a trágya, az ürülék vagy a szemét - írja a Megfoglak.hu. Ezek nemcsak táplálék- és folyadékforrást jelentenek számára, hanem príma tenyészőhelyet is.

Ki gondolta volna, hogy a légy finnyás bizonyos szagokra? Utálja például a szegfűszeg, a borsmenta, a citromfű vagy a levendula finom aromáját, messze elkerüli azokat a területeket, ahol illatoznak. Tipp: vágjunk félbe egy citromot, tűzdeljük tele szegfűszeggel, és tegyük a megvédendő placcra.

Ha biztosra akarunk menni – a citromból pedig inkább limonádét késztenénk –, és a vegyszerektől is megkímélnénk a környezetünket, alkalmazhatunk irtószermentes termékeket, amelyek természetes anyaggal vagy fizikai úton fejtik ki a hatásukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Irtószermentes légyfogók:

A légyfogó szalag: zárt térben legyek és más repülő rovarok irtására alkalmas. Ideális a használata lakásban, hétvégi házakban.

  • A légycsapda: a hagyományos légyfogó korszerű formája, amelynek segítségével hatékonyan foghatja össze a legyeket a lakásban. Ragasztóanyaga hosszú élettartamú.
  • A kombinált darázs- és légycsapda: kiváló csalogató hatása és szexferomon tartalma miatt környezetkímélő módon, nagy hatásfokkal fogja be és gyűjti össze a legyeket és a darazsakat. Alkalmazható házak, nyaralók kertjében, piacon, zöldség-gyümölcs, húsáruüzletek környékén, szőlőtermő helyeken – és bárhol másutt is, ahol zavaró rovarok vannak. 
  • A farm légycsapda: egyszerűen használható, irtószermentes légycsapda, amely kb. 15 000 légy befogására alkalmas. Alkalmazása elsősorban állattartó telepeken, családi gazdaságokban, illetve hús- és élelmiszer-feldolgozó üzemek, szennyvíz-szikkasztó telepek, trágya és szemétdombok közelében javasolt.
  • A gyümölcslégy csapda: gyümölcslégy (muslica) befogására alkalmas irtószermentes, ragasztós rovarcsapda. Felhasználható élelmiszerek, italok környezetében, konyhákban, éttermekben, piacokon, pincészetekben, raktárakban. Csalogató anyaga révén 3-5 héten át hatásosan összegyűjti a rovarokat, számuk ezáltal jelentősen csökkenthető.

Az ilyen csapdák szúnyogok ellen is hatékonyak lehetnek, viszont kifejezetten a szúnyogok távoltartásával ebben cikkben foglalkoztunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem