15 °C Budapest
Mégis, ki bírja ezt kifizetni? Ennyibe kerül egy új konyhabútor 2022-ben

Mégis, ki bírja ezt kifizetni? Ennyibe kerül egy új konyhabútor 2022-ben

2022. június 2. 08:12

Az építőipari faanyagok árához hasonlóan az elmúlt években a belsőépítészetben használatos laminált bútorlapok ára is alaposan elszállt. A fából készült bútorok persze sosem voltak olcsók, így manapság alig akad ember, aki ilyeneket vásárolna. Használati tárgyakra ugyanakkor szükségünk van, így maradnak a forgácslapokból és farostlemezekből összeállított konyha- és fürdőszobaszekrények, gardróbok, komódok, íróasztalok. A hazai bútoráruházak kínálatában mindezekből van választék bőséggel, a kérdés csak az, hogy érdemes-e az olcsó tömegárut választanunk, vagy jobban járunk, ha asztalost bízunk meg a munkával. Ennek járt most utána a HelloVidék.

Már tavaly várt egyfajta konszolidációt a faanyag-áremelkedés kapcsán Mikó Gábor, a Fabunio Magyar Fa- és Bútoripari Unió Főtitkára, de, moint a HelloVidéknek elmondta, ez csak most látszik realizálódni a nagykereskedelem szintjén egyelőre.

Az árváltozás mértéke termékcsoportonként változó, egyes faanyagok ára közel megduplázódott, a bútoriparban használt laminált faforgácslap ára idén mintegy 20%-al emelkedett. Az áremelkedés legfőbb oka a túlkereslet. A járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklésére hozott intézkedések több országban is felpörgették az építőanyagok iránti keresletet, az orosz-ukrán háború kirobbanása pedig fokozta a megnövekedett igények miatt fellépő alapanyaghiányt.

Már tavaly is beütött az alapanyaghiány a piacon, a folyamatos drágulás ellenére is. A lépcsőzetes áremelkedés mértéke 2-3 százalékos volt általában a Covid előtt, de tavaly már előbb 5, majd 10 százalékot ért el ez a növekedés, idén pedig 20 százalékos a lapszabászatok áruinál

- mondta el Kiss Sebastian, a Tiszaújvárosi Bútorlapszabászat ügyvezető tulajdonosa, az SH-Trade Bt. helyi képviselője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17