13 °C Budapest
Mégis, ki bírja ezt kifizetni? Ennyibe kerül egy új konyhabútor 2022-ben

Mégis, ki bírja ezt kifizetni? Ennyibe kerül egy új konyhabútor 2022-ben

2022. június 2. 08:12

Az építőipari faanyagok árához hasonlóan az elmúlt években a belsőépítészetben használatos laminált bútorlapok ára is alaposan elszállt. A fából készült bútorok persze sosem voltak olcsók, így manapság alig akad ember, aki ilyeneket vásárolna. Használati tárgyakra ugyanakkor szükségünk van, így maradnak a forgácslapokból és farostlemezekből összeállított konyha- és fürdőszobaszekrények, gardróbok, komódok, íróasztalok. A hazai bútoráruházak kínálatában mindezekből van választék bőséggel, a kérdés csak az, hogy érdemes-e az olcsó tömegárut választanunk, vagy jobban járunk, ha asztalost bízunk meg a munkával. Ennek járt most utána a HelloVidék.

Már tavaly várt egyfajta konszolidációt a faanyag-áremelkedés kapcsán Mikó Gábor, a Fabunio Magyar Fa- és Bútoripari Unió Főtitkára, de, moint a HelloVidéknek elmondta, ez csak most látszik realizálódni a nagykereskedelem szintjén egyelőre.

Az árváltozás mértéke termékcsoportonként változó, egyes faanyagok ára közel megduplázódott, a bútoriparban használt laminált faforgácslap ára idén mintegy 20%-al emelkedett. Az áremelkedés legfőbb oka a túlkereslet. A járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklésére hozott intézkedések több országban is felpörgették az építőanyagok iránti keresletet, az orosz-ukrán háború kirobbanása pedig fokozta a megnövekedett igények miatt fellépő alapanyaghiányt.

Már tavaly is beütött az alapanyaghiány a piacon, a folyamatos drágulás ellenére is. A lépcsőzetes áremelkedés mértéke 2-3 százalékos volt általában a Covid előtt, de tavaly már előbb 5, majd 10 százalékot ért el ez a növekedés, idén pedig 20 százalékos a lapszabászatok áruinál

- mondta el Kiss Sebastian, a Tiszaújvárosi Bútorlapszabászat ügyvezető tulajdonosa, az SH-Trade Bt. helyi képviselője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem