25 °C Budapest
Paper desktop calendar 2022 schedule with tea cup on wooden desk

Ennyi hosszú hétvége lesz még 2022-ben: sok ünnep esik idén hétvégére, kevés pihenés jár

2022. április 18. 18:02

Két négynapos hosszú hétvégén már túl vagyunk az évben: március 15-éhez és a húsvéthoz kapcsolódóan pihenhettünk eddig négy napot. Sajnos a következő ünnepnap, május 1-je vasárnapra esik, így a legtöbb dolgozónak nem jár emiatt plusz szabadnap - ahogy október 23-án sem. Augusztus 20-a - akárcsak január 1-je idén - szombati nap lesz, így a legtöbb munkavállaló munkarendjén ez sem változtat.

2021 júniusában jelent meg a Magyar Közlönyben az innovációs és technológiai miniszter rendelete a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről. Ez alapján a következő hosszabb pihenőt a pünkösd hozza el: június 4-6-ig lesz három napunk. Ezután a halottak napja lesz a legközelebbi hosszabb pihenő, amikor négy egybefüggő nap lesz: október 29-től november 1-ig. 2022-ben december 24-e szombatra esik, így karácsonykor is csak egy plusz napjuk lesz a dolgozóknak: december 26-a, hétfő. Ráadásul még 2023-ban az újév is vasárnapra esik.

Ünnepnapok, pihenőnapok, munkaszüneti napok 2022-ben

Dátum, nap Ünnep Munkarend
Január 1., szombat Újév Munkaszüneti nap
Március 14., hétfő - Áthelyezett pihenőnap
Március 15., kedd 1848-as forradalom Munkaszüneti nap
Március 26., szombat - Áthelyezett munkanap
Április 15., péntek Nagypéntek Munkaszüneti nap
Április 18., hétfő Húsvéthétfő Munkaszüneti nap
Május 1., vasárnap Munka ünnepe Munkaszüneti nap
Június 6., hétfő Pünkösdhétfő Munkaszüneti nap
Augusztus 20., szombat Államalapítás ünnepe Munkaszüneti nap
Október 15., szombat - Áthelyezett munkanap
Október 23., vasárnap 1956-os forradalom Munkaszüneti nap
Október 31., hétfő - Áthelyezett pihenőnap
November 1., kedd Mindszentek Munkaszüneti nap
December 24., szombat Szenteste Pihenőnap
December 25., vasárnap Karácsony Munkaszüneti nap
December 26., hétfő Karácsony Munkaszüneti nap

Más országokban több ünnep, több pihenőnap jár?

Ahány ország, annyiféle megoldás van arra, hogy a dolgozók mikor kapnak szabadnapot az ünnepnapokon. Egyes helyeken, ha az ünnepnap munkaszüneti napra esik, akkor azt egy hétköznap kompenzálják, például a spanyoloknál, íreknél, litvánoknál, vagy az ukránoknál. Magyarországon, ha csütörtökre vagy keddre esik egy ünnepnap, akkor egy máskor ledolgozott napért cserébe négynapos hétvégét alkot a közel eső péntekkel vagy hétfővel.

Sok országban vannak regionális ünnepnapok, amelyek csak egyes tartományokban érvényesek. Az is eltérő Európán belül is, hogyan kezelik az országok az egyházi ünnepeket: míg nálunk húsvétkor és karácsonykor is (ha nem épp hétvégére esik) két szabadnap jár, Dániában vagy Norvégiában szabad a Nagycsütörtök is, sok más helyen a Nagypéntek sem. Karácsonykor pedig több országban már 24-én szabadok a dolgozók, vagy 27-ével toldják meg az ünnepet. Van viszont, ahol csak a 25-e szabadnap, mint a franciáknál, 26-a csak egyes régiókban számít ünnepnapnak.

Európán belül átlagosnak mondható az, hogy hány ünnepnapot tartanak a magyarok, viszont akad olyan ország, ahol számottevően többet vagy kevesebbet ünnepelnek. A DB Schenker naptára alapján kigyűjtöttük, hány hivatalos ünnepnap jut 2022-ben egy-egy országra. Ez természetesen nem feltétlen jelent szabadnapot: attól függ hétvégére esik-e az adott nap, és hogy megadják-e valamilyen formában. Ahogy a magyar 13-ba sem számítanak bele az áthelyett pihenőnapok, amiket más szombatokon dolgozunk le:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az, hogy pontosan melyik országban melyik napokat ünneplik, illetve hogy milyen eltérések lehetnek tartományonként, az az alábbi naptárban látható:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?