7 °C Budapest
A woman taking a bath and smiling while messaging someone she met on a dating app using her smartphone.

A magyarok fele a stressztől, negyede alvászavartól szenved: de vajon képesek még a boldogságra?

2021. december 14. 14:32

Tudsz gyönyörködni egy boldog pillanatban, hogy magadba szívd és elraktározd az élményt, ami aztán átsegít egy jövőbeli szomorúságon? Egy friss kutatás szerint sokan próbálják "elmenteni" a boldogságot, hogy később egy szomorú eseményt feldolgozásánál segítse őket az emléke. Az évnek az előttünk álló szakasza pont megfelelő időszak lenne az ilyen élmények begyűjtéséhez, ám bizonyíthatóan a magyarok fele állandó stresszben él, ötöde pedig alvászavartól szenved a rá nehezedő nyomás miatt. Ebből pedig nagyon nehéz kilépni pár pillanatra. Ennek ellenére kíváncsiak vagyunk rá, mennyire boldog nemzet a magyar, miképp értékelik ezt a felemás évet.

Tudsz gyönyörködni egy boldog pillanatban, hogy magadba szívd és elraktározd az élményt, ami aztán átsegít egy jövőbeli szomorúságon? Egy friss kutatás szerint, melyet Ali Faraji-Rad egyetemi professzor vezetett, sokan aktívan próbálják elraktározni a boldogságot, hogy később egy szomorú eseményt feldolgozásánál segítse őket.

A Journal of Consumer Research című folyóiratban megjelent beszámoló szerint Faraji-Rad és társszerzője, Leonard Lee, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy az emberek hogyan és miképp készülnek fel, ha tudják, hogy a jövőben valami szomorú dolgot kell elviselniük.

Az általunk végzett marketing és fogyasztói viselkedés központú kutatásában jól dokumentált, hogy amikor az emberek szomorúak, megpróbálnak olyan dolgokat tenni, amelyekkel boldogabbá tehetik magukat - legyen szó vásárlásról, evésről, vígjátékok nézéséről

- mondja Faraji-Rad, majd így folytatja: "De vajon hisznek azokban a tevékenységekben, amelyekkel ellensúlyozhatják a szomorúságot, vagy képesek ellenállni neki, amikor az bekövetkezik?". Faraji-Rad azt mondja, hogy húga segített a kutatás elindításában. A Game of Thrones című televíziós sorozat nagy rajongójaként állítása szerint, néhány epizód megtekintése előtt csokoládét majszolt, hogy így küzdjön meg a szomorú jelenetekkel. (A sorozat többek között arról híres, hogy mindenfajta figyelmeztetés nélkül megöli a főszereplőket.)

Ez volt az a jelenség, ami elindított a kutatás irányába: vajon el lehet raktározni a boldogságot a későbbiekre?

- mondja Faraji-Rad. Ő és Lee egy sor kísérletet hajtottak végre, hogy teszteljék, vajon a tudat, hogy valami szomorú dolog következik, növeli-e annak a valószínűségét, hogy amikor a résztvevők választhatnak, a boldog opciót választják. Néhány vizsgálatban azt is tesztelték, hogy az emberek a pozitív emlékekből merítenek-e, amikor a szomorúsággal szembesülnek. sőt, azt is vizsgálták, hogy a fogyasztók a felhalmozott boldogságra támaszkodnak-e, vagy csak megpróbálják kezelni a hangulatukat egy szomorú eseményre reagálva, amikor az ténylegesen bekövetkezik.

"Megállapítást nyert, hogy viszonylag sok embernek van ez a laikus hite, miszerint a boldogságot széfben lehet őrizni" - mondja Faraji-Rad. Azt is megvizsgálták, hogy az emberek hajlamosak-e a jövőbe tekintő vagy inkább a jelenben élni, és azt találták, hogy a jövőbe tekintő fogyasztók nagyobb valószínűséggel „spájzolnak be” boldogságból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amit összemuzsikálsz nyáron

Azt már tudjuk, hogy a boldog emlékek segítenek, amikor szomorúak vagyunk, éppen ezért mi, emberek létre akarjuk hozni a boldog emlékek ezen erőforrását, amelyek hozzáférhetőek bármikor, amikor szükség van rájuk. Hiszen amikor szomorúnak érezzük magunkat, a nosztalgia, az emlékek előhívása jobb kedvre deríthetnek minket. A kutatók szerint a pozitív hangulat szintén jó puffer lehet - de csak rövid távon. Tehát ha most jól érezzük magunkat, az segít a majdani nehezebb pillanatokban, de ne áltassuk magunkat, általában a hangulat gyorsan elillan, és csak az emlékek működhetnek.

Azt raktározd el mind télre

A karácsonyi készülődés egy tipikusan olyan időszak lehetne, mely alkalmas pozitív emlékek élmények felhalmozására, melyekre az év egy későbbi, kevésbé fényes időszakából visszatekintve jókedvünk lehet. Sokaknak azonban ez a pár hét sokkal inkább szól a stresszről, mintsem a lelassulásról. Holott az előttünk álló napok, kitűnő alkalmat adnának arra, hogy számvetést készítsünk a 2021-es évünkről.

Sokaknak azonban ez szinte lehetetlen. Egy másik kutatás, mely már kifejezetten a magyarokat vizsgálta, azt állapította meg, hogy  honfitársaink saját bevallásuk szerint is komoly terhekkel és állandó rohanással kell megbirkózniuk a mindennapokban, ami meg is teszi a hatását. A Generali felméréséből kiderült, hogy

a lakosság 51 százaléka krónikus stresszre, 23 százaléka pedig rendszeres alvászavarokra panaszkodik, és a 40-50-es „szendvicsgeneráció” körében még rosszabb az arány. A folyamatos feszültség miatt azonban a szervezetünk előbb-utóbb benyújtja a számlát.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje

És te gondolkoztál már valaha azon, mi az, ami igazán boldoggá tesz? A családod, a munkád, esetleg a hobbid? Egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem