A woman taking a bath and smiling while messaging someone she met on a dating app using her smartphone.

A magyarok fele a stressztől, negyede alvászavartól szenved: de vajon képesek még a boldogságra?

2021. december 14. 14:32

Tudsz gyönyörködni egy boldog pillanatban, hogy magadba szívd és elraktározd az élményt, ami aztán átsegít egy jövőbeli szomorúságon? Egy friss kutatás szerint sokan próbálják "elmenteni" a boldogságot, hogy később egy szomorú eseményt feldolgozásánál segítse őket az emléke. Az évnek az előttünk álló szakasza pont megfelelő időszak lenne az ilyen élmények begyűjtéséhez, ám bizonyíthatóan a magyarok fele állandó stresszben él, ötöde pedig alvászavartól szenved a rá nehezedő nyomás miatt. Ebből pedig nagyon nehéz kilépni pár pillanatra. Ennek ellenére kíváncsiak vagyunk rá, mennyire boldog nemzet a magyar, miképp értékelik ezt a felemás évet.

Tudsz gyönyörködni egy boldog pillanatban, hogy magadba szívd és elraktározd az élményt, ami aztán átsegít egy jövőbeli szomorúságon? Egy friss kutatás szerint, melyet Ali Faraji-Rad egyetemi professzor vezetett, sokan aktívan próbálják elraktározni a boldogságot, hogy később egy szomorú eseményt feldolgozásánál segítse őket.

A Journal of Consumer Research című folyóiratban megjelent beszámoló szerint Faraji-Rad és társszerzője, Leonard Lee, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy az emberek hogyan és miképp készülnek fel, ha tudják, hogy a jövőben valami szomorú dolgot kell elviselniük.

Az általunk végzett marketing és fogyasztói viselkedés központú kutatásában jól dokumentált, hogy amikor az emberek szomorúak, megpróbálnak olyan dolgokat tenni, amelyekkel boldogabbá tehetik magukat - legyen szó vásárlásról, evésről, vígjátékok nézéséről

- mondja Faraji-Rad, majd így folytatja: "De vajon hisznek azokban a tevékenységekben, amelyekkel ellensúlyozhatják a szomorúságot, vagy képesek ellenállni neki, amikor az bekövetkezik?". Faraji-Rad azt mondja, hogy húga segített a kutatás elindításában. A Game of Thrones című televíziós sorozat nagy rajongójaként állítása szerint, néhány epizód megtekintése előtt csokoládét majszolt, hogy így küzdjön meg a szomorú jelenetekkel. (A sorozat többek között arról híres, hogy mindenfajta figyelmeztetés nélkül megöli a főszereplőket.)

Ez volt az a jelenség, ami elindított a kutatás irányába: vajon el lehet raktározni a boldogságot a későbbiekre?

- mondja Faraji-Rad. Ő és Lee egy sor kísérletet hajtottak végre, hogy teszteljék, vajon a tudat, hogy valami szomorú dolog következik, növeli-e annak a valószínűségét, hogy amikor a résztvevők választhatnak, a boldog opciót választják. Néhány vizsgálatban azt is tesztelték, hogy az emberek a pozitív emlékekből merítenek-e, amikor a szomorúsággal szembesülnek. sőt, azt is vizsgálták, hogy a fogyasztók a felhalmozott boldogságra támaszkodnak-e, vagy csak megpróbálják kezelni a hangulatukat egy szomorú eseményre reagálva, amikor az ténylegesen bekövetkezik.

"Megállapítást nyert, hogy viszonylag sok embernek van ez a laikus hite, miszerint a boldogságot széfben lehet őrizni" - mondja Faraji-Rad. Azt is megvizsgálták, hogy az emberek hajlamosak-e a jövőbe tekintő vagy inkább a jelenben élni, és azt találták, hogy a jövőbe tekintő fogyasztók nagyobb valószínűséggel „spájzolnak be” boldogságból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amit összemuzsikálsz nyáron

Azt már tudjuk, hogy a boldog emlékek segítenek, amikor szomorúak vagyunk, éppen ezért mi, emberek létre akarjuk hozni a boldog emlékek ezen erőforrását, amelyek hozzáférhetőek bármikor, amikor szükség van rájuk. Hiszen amikor szomorúnak érezzük magunkat, a nosztalgia, az emlékek előhívása jobb kedvre deríthetnek minket. A kutatók szerint a pozitív hangulat szintén jó puffer lehet - de csak rövid távon. Tehát ha most jól érezzük magunkat, az segít a majdani nehezebb pillanatokban, de ne áltassuk magunkat, általában a hangulat gyorsan elillan, és csak az emlékek működhetnek.

Azt raktározd el mind télre

A karácsonyi készülődés egy tipikusan olyan időszak lehetne, mely alkalmas pozitív emlékek élmények felhalmozására, melyekre az év egy későbbi, kevésbé fényes időszakából visszatekintve jókedvünk lehet. Sokaknak azonban ez a pár hét sokkal inkább szól a stresszről, mintsem a lelassulásról. Holott az előttünk álló napok, kitűnő alkalmat adnának arra, hogy számvetést készítsünk a 2021-es évünkről.

Sokaknak azonban ez szinte lehetetlen. Egy másik kutatás, mely már kifejezetten a magyarokat vizsgálta, azt állapította meg, hogy  honfitársaink saját bevallásuk szerint is komoly terhekkel és állandó rohanással kell megbirkózniuk a mindennapokban, ami meg is teszi a hatását. A Generali felméréséből kiderült, hogy

a lakosság 51 százaléka krónikus stresszre, 23 százaléka pedig rendszeres alvászavarokra panaszkodik, és a 40-50-es „szendvicsgeneráció” körében még rosszabb az arány. A folyamatos feszültség miatt azonban a szervezetünk előbb-utóbb benyújtja a számlát.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje

És te gondolkoztál már valaha azon, mi az, ami igazán boldoggá tesz? A családod, a munkád, esetleg a hobbid? Egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem