13 °C Budapest
Apartment Building Or Block Of Flats - Budapest, Hungary

Kiderült: ennyit lehet alkudni manapság egy lakás árából Budapesten

2021. szeptember 21. 13:27

Idén augusztusban Angyalföld volt a legkeresettebb városrész Budapesten a lakásvásárlók körében, amit Zugló és Újbuda követett - derül ki a Duna House Barométer legfrissebb elemzéséből. A tanulmány azt is bemutatta, hogy jellemzően mennyi idő alatt, mekkora áralku mellett lehet értékesíteni a lakásokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyár végén Angyalföld volt a legkeresettebb városrész Budapesten a lakásvásárlók körében, amit Zugló és Újbuda követett. Miközben Óbuda iránt nőtt az érdeklődés, addig a többi budai kerület (I., II., XI.,XII., XXII.) veszített népszerűségéből.

Ami a lakások minőségét illeti, Budapesten a legnagyobb érdeklődés a kifogástalan állapotú ingatlanok iránt volt, míg Pest megyében és Kelet-Magyarországon a tranzakciók többsége a jó állapotú kategóriában történt. Nyugat-Magyarországon az érdeklődők egyharmad-egyharmad része keresett az utóbbi kategóriákban.

Mennyi a jellemző értékesítési idő?

Az értékesítési idő tekintetében az ország minden részén átlagosan 4 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához. A panellakások átlagosan 3-4 hónap alatt keltek el, míg a használt téglalakások esetében 4-5 hónap volt az átlagos értékesítési idő.

Ennyit alkudhatunk az árból

Az irányárváltozás és a tárgyalás során elérhető alku alapján az eladók kezdeti elképzelése és a tényleges vételár között az alábbi különbségek vannak:

  • A paneleknél a tavaly nyár végi Budán mérhető 5 és a Pesten mérhető 10 százalékos árcsökkenés helyett idén augusztusban már csak 4 és 5 százalék volt a főváros két oldalán az áralku.
  • A tégla építésű lakásoknál valamivel nagyobb, Budán 8, Pesten 6, a belvárosban pedig 5 százalékot engednek átlagosan az eladók a kezdeti elképzeléseikhez képest.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03