1 °C Budapest
Back view of a young couple standing in an empty room in their new apartment, looking out the window. Moving House Concept.

Erre a legtöbb fiatal nem gondol az első lakás vásárlásakor: később foghatják a fejüket

2021. szeptember 2. 14:34

Az európai fiatalok átlagosan 26 évesen hagyják el a szülői háztartást és kezdenek önálló életet. Az EUROSTAT adatai alapján egyre fiatalabb korban kerül sor erre a vízválasztó lépésre, a magyar fiatalok életkor szempontjából Európa középmezőnyében helyezkednek el. Az első ingatlan megvásárlása sokak szerint a felnőtté válás mérföldköve, de mindenképpen felelősségteljes döntés. Az OTP Ingatlanpont szakértője az aktuális piaci folyamatok áttekintésével ad támpontokat a saját otthon kiválasztáshoz.

Az EUROSTAT friss adatai alapján 2020-ban az európai unióban élő fiatalok átlagosan 26,4 éves korukban hagyták el a szülői háztartást és kezdtek önálló életet. A földrajzi megoszlást tekintve figyelemre méltó, hogy északról délre haladva a kontinensen az otthont elhagyók életkora általában nő, míg Svédországban átlagosan 17,5 éves korukban repülnek ki a fiatalok, addig Horvátországban 32 évesen. Az északi és nyugati országokban a fiatalok húszas éveik elején vagy közepén, míg a kelet- és dél-európai államokban húszas éveik végén vagy harmincas éveik elején hagyják el a szülői házat. A magyar fiatalok az európai átlagnál valamivel később, átlagosan 27,4 évesen költöznek el otthonról, ezzel a vizsgált európai országok közül a 13. helyen, gyakorlatilag a lista közepén állunk.

Szintén figyelemre méltó adat az átlagéletkor hosszútávú változása. A szülői háztartás elhagyásának európai átlagéletkorát 2002 óta vizsgálják, az érték 2006-ban érte el csúcsát (26,8 év), majd nagyjából folyamatosan csökkent egészen 2019-ig (26,2 év), amikor ismét növekedni kezdett és 2020-ra 26,4 évre emelkedett. Magyarországon hasonló folyamat figyelhető meg, az átlagéletkor 2010-ig emelkedett, majd 2018-ig folyamatosan csökkent és a tavalyi évben ismét 0,2 évvel emelkedett (27,4 év).

Az, hogy Magyarországon is korábban hagyják el a fiatalok a szülői otthont, visszavezethető a még családalapítás előtt állókat is motiváló és életkor alapján felülről korlátos állami támogatásokra, a mobilitás és reálbérek növekedésére, valamint az elmúlt években elérhető kedvező kamatozású hitellehetőségekre. A 2019-ben Európa-szerte érzékelhető életkor növekedés feltételezhetően a koronavírus járvány hatásának tudható be, a home office és távoktatás terjedése és az általános bizonytalanság miatt valószínűleg számos fiatal halasztotta el az első önálló otthonba költözés időpontját

– mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Ház, lakás, új vagy felújítandó?

Arra a kérdésre, hogy milyen legyen az első saját otthon, a leglogikusabb válasz a családi ház lenne. A magyarországi településszerkezet sajátosságai miatt ez a lakóingatlan típus a legelterjedtebb (a lakóingatlan állomány közel háromnegyede ház), azonban számos szubjektív és objektív szempontot érdemes mérlegelni a választás előtt.

Az egyéni elvárások és lehetőségek mellett célszerű az ingatlan várható jövőbeli értéknövekedését is figyelembe venni, ebből a szempontból azok az ingatlanok bizonyulhatnak jó választásnak, amelyek közel vannak a munkahelyhez, a környék jó infrastruktúrával rendelkezik, ugyanakkor a belváros nyüzsgésétől és a forgalomtól mégis távolabb, zöld övezetben helyezkednek el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szintén fontos szempont, hogy mennyit vagyunk hajlandóak a munkahely és otthon között ingázni, hiszen az agglomerációs ingatlanok jellemzően még mindig olcsóbbak, azonban a távolsággal együtt az utazással töltött idő is növekszik.

Az újépítésű és használt ingatlanok közötti választást mérlegelve a kedvezőbb vételár miatt a használt lakások tűnnek jobb választásnak, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szakemberhiány és építőipari alapanyagok drágulása a felújítás idejét és költségeit is jelentősen befolyásolhatja. Újépítésű ingatlan esetén még mindig érdemes korán, akár a tervasztalról ingatlant vásárolni, hiszen így akár – százalékban kifejezve – kétszámjegyű kedvezményt is lehet realizálni

– tette hozzá Valkó Dávid. A home office elterjedtsége, bár jelenleg éppen csökkenő tendenciát mutat, továbbra is magasabb, mint a pandémia előtt volt, így érdemes figyelembe venni olyan, korábban kevésbé fontos szempontokat is, mint az ingatlan tájolása, kertkapcsolata, terasz, tárolóhelyiség és otthoni munkavégzésre alkalmas helyiség megléte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?