24 °C Budapest
Filléres trükkökkel foghatsz sokat a rezsin ősszel: így lesz olcsóbb a fűtés, környezettudatos a lakás

Filléres trükkökkel foghatsz sokat a rezsin ősszel: így lesz olcsóbb a fűtés, környezettudatos a lakás

2021. augusztus 25. 16:40

A nyár még nem múlt el teljesen, azonban hamarosan érkeznek a hidegebb, sötétebb őszi napok. Ami egyet jelent a fűtési szezonnal és a magas rezsivel. Nincs pénzed korszerűsíteni otthonod, de mégis szeretnél spórolni, és kicsit környezettudatosabban élni? Mutatunk pár megoldást!

Mint az köztudott, az otthonok rossz energetikai besorolása a fűtési szezonban egyet jelent a kiugróan magas rezsivel. A magyar háztartások is sok pénzt égetnek el a fűtési szezonban amiatt, hogy otthonuk korszerűtlen, azaz nem felel meg a mai energetikai követelményeknek.

Csak egy példa, egy nem megfelelő falszerkezetű, szigeteletlen, elavult nyílászárókkal bíró családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik - számolt be korábban lapunk. Mint akkor kiderült:

Magyarországon a háztartások rezsijük átlagosan 75 százalékát, családi ház esetén akár havi 40-50 ezer forintot fűtésre költenek.

A számlák nagyban függnek attól, hogy mekkora a lakás, ház, valamint, hogy milyen a szigetelés, illetve a nyílászárók, valamint a fűtési rendszer. De hogyan tehetjük lakásunkat környezetbaráttá, és hogyan spórolhatunk a rezsin, ha nincs pénzünk méregdrága felújításra, vagy brlőként lehetőségünk sincs erre? Erre ad választ a rent.com tippjeiben, amelyekkel olcsón, esetleg minimális befektetéssel te is javíthatsz bérlakásod, vagy családi házad hőveszteségén.

A magazin azt az egyszerű módszert ajánlja, hogy amennyiben van rá lehetőségünk, úgy télen tekerjük le a fűtést. Pár fok különbség még nem fog hideg érzetet nyújtani, de sokat jelenthet a számla szempontjából. Attól, hogy nem vagyunk rövidujjú pólóban a lakásban, még nem jelenti, hogy fázni fogunk. Ezzel együtt a bojlert is lekapcsolhatjuk, ha nem vagyunk otthon, hogy az ne melegítse a vizet feleslegesen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Költséghatékony és környezetbarát módszereket olvashatunk a howstuffworks.com összeállításában is, ahol ingyenes tippekkel látnak el bennünket. Ők azt ajánlják, hogy ellenőrizzük hűtönk állapotát is. Sokan nem tudják, de egy rossz hűtő feltornázhatja a villanyszámlát. Figyeljünk oda, hogy jól zárjon a hűtőnk, tartsuk azt tisztán, ne tegyünk be meleg ételt, és mindig figyeljünk, hogy a vízelvezető csövet ne blokkolja semmi.

 

Az oldal azonban fűtési tanácsokkal is ellát bennünket, amelyekkel nem csak melegebb lehet bérelt lakásunk, de a számlákat is csökkenthetjük általuk:

  • Rendezzük be lakásunkat úgy, hogy a radiátort ne takarja bútor, ezzel szabadon tudja áramoltatni a meleget.
  • Vastag (ún. sötétítő) függönyökkel pedig kizárhatjuk a kinti hideget, amennyiben az ablakunk régi, és szelel. A függönyöket később egy új lakásban is felhasználhatjuk, nyáron pedig segíthetnek kint tartani a meleget.
  • A nyílászárók állapota igen fontos, ha környezettudatosságról, és rezsiről van szó, éppen ezért alaposan nézzük meg, mennyire zár az ajtó, ablak. Amennyiben úgy látjuk, hogy régi nyílászáróink nem szigetelnek eléggé, úgy akár öntapadós szigeteléssel, vagy egy ronggyal is megoldhatjuk azt, hogy ne szökjön a meleg.
  • A legtöbb barkácsáruházban beszerezhető, radiátor mögé helyezhető hőtükör fólia is segít, hogy a meleg levegő a szoba felé áramoljon.
  • Télen a levegőt nedvesen tartva szintén melegebb lehet a lakásunk, azonban figyeljünk oda, hogy ez ne okozzon penészedést. A szobanövények természetes úton is biztosítják azt, hogy megfelelő páratartalom legyen a lakásban. Persze ügyeljünk arra, hogy lakásunkban a falak szárazak maradjanak, szellőztessünk rendszeresen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?