12 °C Budapest
Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.

Indul a roham az albérletpiacon: így ne fürödj be kiadóként, bérlőként

2021. július 22. 13:33

Ma dördül el a startpisztoly a felsőoktatásban, azonban a következő két hónap nemcsak a frissen felvett hallgatók, hanem sok pályakezdő és munkahelyet váltó számára is egyet jelent az aktív lakáskereséssel. A megnövekedett kereslet miatt a lakástulajdonosok számára is kiváló időszak ez a bérbeadáshoz, ám kezdőként az ideális bérlemény és ideális bérlő megtalálása is sok fejtörést okozhat. Az OTP Ingatlanpont összegyűjtött néhány jó tanácsot, hogy mindenki felkészülten vághasson neki az idei lakásbérleti főszezonnak.

A felvételi ponthatárok kihirdetésével idén is megbolydul a bérleti piac, a kínálati oldalon ez a legjobb időszak azok számára, akik szeretnék bérbe adni ingatlanukat, hiszen a leendő és tanulmányaikat folytató hallgatók mellett sok pályakezdő vagy munkahelyet váltó is a nyári vakáció utánra időzíti a kezdést az új munkahelyén és költözik új lakásba. Az idei év nem indult biztatóan a bérbeadók számára, azonban a legfrissebb ingatlanpiaci statisztikák már okot adhatnak az optimizmusra.

„A bérleti díjak idén már lassan, de folyamatosan növekednek, a leendő bérlőknek ugyanakkor jó hír, hogy a 2020. januári csúcshoz képest most még jóval megfizethetőbb kínálatból válogathatnak. A bérbeadóknak pedig érdemes figyelembe venni azt, hogy az emelkedő tendencia ellenére sem valószínű, hogy a bérleti díjak a közeli jövőben ismét visszatérnek a korábbi, jövedelemarányosan európai mértékben is kiemelkedően magas szintre” – mondta Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Hogyan válasszunk bérleményt?

Már a kínálat böngészése előtt érdemes számba venni azt, hogy milyen anyagi lehetőségek állnak rendelkezésünkre, illetve hogy egyedül vagy többedmagunkkal szeretnénk-e új életet kezdeni? A korlátozások véget értek, de mégis érdemes szem előtt tartani, hogy a jövő még tartogathat meglepetéseket és a home office mellett a távoktatás is hosszabb-rövidebb időre visszatérhet, ezért feltételezhetően több időt fogunk otthon tölteni, mint a korábbi években. A jelenlegi alacsonyabb bérleti díjak miatt így érdemes ezeket a szempontokat (a lakás legyen jól felszerelt, kényelmes, rendelkezzen tanuló- vagy dolgozósarokkal, illetve ideális esetben tárolóval) is figyelembe venni a választáskor.

Bár az igazi roham a kollégiumi helyek kiosztása és a pótfelvételik miatt nyár végén indul, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a keresést, mert a legjobb lakásokat gyorsan elkapkodják.

Tisztázzuk előre, hogy milyen kiadásokkal kell számolnunk a havi bérleti díj és kaució mellett, ezért érdemes elkérni a téli hónapokra vonatkozó számlákat és tájékozódni arról, hogy várható-e valamilyen felújítás a házban.

Mérjük fel a lakás állapotát (szigetelnek-e a nyílászárók, csöpögnek-e a csapok, penészesek-e a falak), felszereltségét és próbáljuk magunkat a négy fal közé képzelni, alkalmas-e az ingatlan arra, hogy hosszú távon is ott éljünk.

Hogyan adjuk bérbe az ingatlant?

Ha bérbe adnánk lakásunkat, érdemes előre tájékozódni a környék árairól, felmérni az ingatlanunk adottságait és ehhez képest meghatározni egy piacképes bérleti díjat. A díj kialakításánál szükséges figyelembe venni a bérlemény árát csökkentő vagy növelő tényezőket és előre meghatározni, hogy kinek adnánk ki a lakásunkat. Alapvető az ingatlan lokációja, ebből a szempontból manapság a vélhetően a legnagyobb érdeklődést generáló

lakások kertvárosias környezetben, de jó infrastruktúrával rendelkező és a munkahelytől, iskolától is elérhető távolságban találhatóak. Az egyre melegebb nyarak miatt további értéknövelő tényező lehet és ezért megfontolandó a lakás klimatizálása is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakásbérlet ideális esetben hosszú távú kapcsolat bérlő és bérbeadó között, ezért érdemes még a szerződéskötés előtt megismerkedni a leendő lakóval, így könnyebb eldönteni, hogy valóban neki adnánk-e ki az ingatlanunkat. Ma már bevett gyakorlat ajánlást kérni az érdeklődő bérlők esetleges korábbi bérbeadóitól.

A bérbeadás előtt el kell döntenünk, hogy milyen módon fizetnénk meg a tevékenységet terhelő 15 százalékos személyi jövedelemadót. Erre magánszemélyként két lehetőségünk van: nem tételes elszámolás esetén a bevétel 90 százaléka után szükséges levonni a 15 százalékos szja költségét, a tételes költségszámolásnál pedig a tételesen nyilvántartott számlákat vonják le a bevételből, és ez az összeg képezi a személy jövedelemadó számításának alapját.

Kölcsönös bizalom és szerződés

A lakásbérlés a kölcsönös és hosszú távú bizalmon alapul, de a legnagyobb védelmet a bérlő és bérbeadó szempontjából is az írásos szerződés nyújtja. A szerződéskötéskor fontos rögzíteni, hogy határozott vagy határozatlan idejű-e a szerződés, hiszen ezekre más és más jogszabályi feltételek vonatkoznak. A bérlőnek javasolt meggyőződnie arról, hogy az ingatlan tulajdonosával szerződik-e, társbérlet esetén pedig a szerződés szabályozza-e a közös és kizárólagos helyiségek használatát. Bérbeadóként rögzítsük a szerződésben a közműszerződések tulajdonjogát, ezeket saját nevünkre íratva tudjuk tulajdonosi kontrollszerepünket megőrizni.

Minden esetben javasolt a szerződés közjegyző általi hitelesítése vagy eleve szakértővel íratni a szerződést. Ennek költsége a szerződés összetettségétől függően változhat és jellemzően a bérbeadót terheli, de a nyilvánvaló hibák kiszűrése és a szerződés hitelesítése megelőzi az esetleg vitás helyzeteket és a hosszú pereskedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem