19 °C Budapest
Dark clouds on the sky

Tomboló gigavihar csap le Magyarországra: jégeső és szélroham vet véget a hőségnek

2021. július 8. 15:46

Pénteken a nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség.

Csütörtök késő délutántól a Dunántúl nyugati felén labilizálódik a légkör és kisebb valószínűséggel már előfordulhatnak délnyugat felől érkező heves zivatarok. A valószínűbb forgatókönyv szerint azonban inkább csak péntekre virradó éjszaka, péntek hajnalban alakulnak ki az intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység nyugati felében - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Éjszaka a zivatarokat 70 km/h-t meghaladó szél, 2-3 cm-t elérő jég és intenzív csapadék kísérheti.

Pénteken délelőtt és kora délután elsősorban a Dunántúl keleti felén és a középső országrészben alakulhatnak ki heves zivatarok, melyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. A délután első felében már a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében is kipattanhatnak zivatarok. A heves zivatarokat 90 km/h fölötti széllökés, 2-3 (helyenként akár 4+) cm-t meghaladó jég és felhőszakadás kísérheti. A délután folyamán a zivatarok fokozatosan kelet felé helyeződnek át, estétől, éjszakától jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?