Rengeteg fiatal húzza az igát az ünnepek alatt

2018. december 28. 13:30

A karácsonyt a fiatalok 92 százaléka a családjával tölti, szilveszterre viszont csak az 56 százalékuk marad otthon. A dolgozó fiatalok 12 százaléka az ünnepek alatt sem pihen, a két ünnep között pedig már a fiatalok majdnem fele megy vissza dolgozni - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Télen átlagosan 6 napot vannak szabadságon a megkérdezettek, 29 százalékuk azonban egy napot se tud pihenni ilyenkor. Belföldi pihenést a többség kevesebb mint 50 ezer forintból megoldja, de 100 fiatalból 12-nek több mint 150 ezer forintja van ugyanerre.

Hol töltik a 19-29 évesek a karácsonyt, a két ünnep között és szilveszterkor, valamint hány napjuk van a pihenésre - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a K&H ifjúsági indexe. A kutatásból kiderül, hogy a fiataloknak átlagosan 6 nap téli pihenés jut, de ezen belül azért jelentősek az eltérések. Az érintettek legnagyobb részének, 29 százaléknak egy napja sem lesz erre, míg 27 százalékuk 4-7 napos szünetet tervez. Ugyanakkor 17 százalék 15 napnál hosszabb szabadságra készül, ugyancsak 17 százalékuknak mindössze 1-3 nap jut. A dolgozó fiatalok és a diákok között is jelentős a különbség: előbbiek átlagosan csak 4 napos szabadsággal számolnak, a tanulók pedig 8 nappal.

Karácsony otthon, szilveszter barátokkal

A kutatás szerint a három karácsonyi ünnepnapot a döntő többség - 92 százalék - otthon, a családjával tölti. Barátokkal 9 százalékuk karácsonyozik, és inkább a férfiak. Az aktív dolgozó fiataloknak viszont a 12 százaléka munkával tölti a karácsony három napját is. A két ünnep között ennél már többen, 43 százalék tér vissza a munka világába.

Szilveszterkor a fiatalok alig több mint fele, 56 százaléka választja az otthoni, családi ünneplést, 35 százalékuk megy házibuliba vagy tölti az év utolsó napját a barátaival.10 százalék szórakozóhelyen ünnepel, 6 százalék utazik el valahová belföldön és mindössze 1 százalék megy külföldre ilyenkor. Azok, akiknek legalább 1 nap szabadsága van a téli időszakban, átlagosan 55 ezer forintot költ a téli pihenésre, 12 százaléka 50-99 ezer forintos költségvetésből oldaná meg a belföldi pihenést, 7 százalékuk pedig 100-149 ezer forintot költenének.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm