12 °C Budapest

Varga Mihály: a kedvezményes áfakulcs helyett más támogatás jöhet

2018. július 20. 16:07

Mivel a magyarok több, mint 90 százaléka első lakásként nem új lakásba költözik, hanem használtba, ezért a lakásmobilitásban kiemelt szerep jut a használt lakásoknak - nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga Mihály. A pénzügyminiszter emellett az építőipari kapacitáshiány problémájáról és annak lehetséges megoldásairól is beszélt.

Nem titok, hogy a Modern falu program keretében olyan - akár új, akár használt lakásokhoz kapcsolódó - támogatásokat tervezünk, amelyek a vidéki települések népességmegtartó erejét erősítik. Az új lakások áfatámogatása esetében viszont a kedvezményes áfakulcs megszüntetése nem jelenti az egyéb támogatások megszüntetését. A várható pluszkedvezmények fenntartják majd a lakásépítési kedvet és segítik a lakáshoz jutni kívánókat - mondta a Világgazdaságnak Varga Mihály.

A Portfolio elemzője ezzel kapcsolatban megjegyezte, a mostani kijelentés is megerősíti azt, hogy a kedvezményes lakásáfa helyett várható valamiféle újabb támogatás, de az nem feltétlenül a lakásfejlesztőket fogja célozni. A vidéki településekről a nagyobb városokba, elsősorban Budapestre történő elvándorlás viszont hosszú évek óta probléma, amelyet eddig sem a lakáshoz jutás támogatása (lásd ingyenes vagy egy forintos telkek) sem az infrastrukturális fejlesztések önmagukban nem oldottak meg. A demográfiai folyamatok megfordításához a vidéki munkalehetőségek bővítésére, hosszabb távú munkaerőpiaci tervezhetőségre és a kiszámíthatóság erősítésére lenne szükség.

A pénzügyminiszter az építőiparban jelentkező kapacitáshiánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy mivel Budapesten és a nagyobb vidéki városokban az ingatlanok jelentősen túlárazottak, és mivel látható, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre az építőipari munkák elvégzéséhez szükséges kapacitás, ezért érdemes korrigálni a lakásépítések ütemén. A kormányzat emellett támogatási programot dolgoz ki a kapacitáshiány csökkenésére, az új munkaerő becsatornázására és ösztönzi a technológiaváltást. A Pénzügyminisztérium továbbá elkészített egy áttekintést arról, hogy az állami beruházások ütemezését hogyan lehet elnyújtani a kapacitáshiány csökkentése érdekében.

Ezzel kapcsolatban a Portfolio azt írja, az állami beruházások valóban nagy munkaerő-elszívó hatással vannak a piacra és ugyanez az építőanyagok esetében is igaz. Ez a döntés tehát mindenképpen pozitív a lakáspiacra nézve, az viszont, hogy a lakásépítések ütemén csökkenteni kellene nem túl jó hír, mivel most kezdjük csak elérni a válság előtti egyensúlyi szintet a lakásépítésekben, ráadásul az előrejelzések szerint 2020-ban már így is biztos, hogy a mostaninál kevesebb lakás átadására számíthatunk.

Címlapkép: Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem