Már erre sem elég a magyarok pénze: bajban van, aki költözne

2017. november 13. 19:30

Az elmúlt 12 hónap alatt romlott a legnépszerűbb árkategóriában (25-32 millió forint) lakást keresők helyzete: azonos minőségi mutatók mellett csaknem fél szobával kisebb ingatlant képesek megvásárolni. Ha folytatódik az erős drágulás, akkor tovább csökkenhet a megfizethető lakások mérete - derül ki egy ingatlanos oldal legfrissebb elemzéséből.

Az Otthontérkép.hu nemrégiben készített kérdőíves felméréséből világosan kiolvasható, hogy a magyarok álomotthona 35 millió forint alatti, 3 szobás és kevésbé frekventált területen helyezkedik el. Ezt támasztja alá a térképes ingatlankereső portál mostani, a budapesti otthonokra kiterjedő elemzése is, melynek középpontjába a 25-32 millió forintos árkategóriába tartozó lakások kerültek.

Egyfajta eltolódás figyelhető meg, ennek iránya a drágább ingatlanok felé mutat. Míg egy évvel ezelőtt nagyobb eséllyel bukkanhattunk egy 15 millió forintos, vagy annál alacsonyabb árú eladó otthonra, addig ma már ennek esélye negyedére csökkent. Az eladásra kínált otthonok javarészt ennél magasabb árkategóriába tartoznak, így itt láthatunk bővülést a kínálatban.

A kínálat drágulása két dolgot von maga után: vagy emelni kell a vásárlásra szánt keretet vagy pedig az igényeket kell csökkenteni. Ennek egyik leggyakoribb megnyilvánulása, amikor az állapotban kötünk kompromisszumot, a másik, amikor az alapterületből engedünk.

Hiába lesznek egyre kisebbek a hitelkamatok, s ezáltal eladósodásra ösztönzik a magasabb jövedelmű rétegeket. A többség vélhetően akkor jár el helyesen, ha nem vállal be 15-20 évre nagy pénzügyi terheket, csakhogy nagyobb lakáshoz jusson, hanem teljesíthető törlesztő részletekkel számol, s két lépcsőben jut el a kívánt méretű otthonhoz

- figyelmeztetett Mester Nándor, az Otthontérkép. hu vezető elemzője.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A felmérés szerint míg egy évvel ezelőtt, a 2016-os negyedik negyedévben, a 25-32 millió forintos árkategóriában leginkább új építésű és újszerű otthonok voltak, addig ma már leginkább a felújítottakat találjuk itt. Ez pedig, még ha nem is akkora léptékű, de minőségi romlást jelent, amit a vásárlóknak el kell fogadni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az áremelkedés azonban nemcsak az állapotra gyakorol látványos hatást, de a lakásméretre is. A 25-32 millió forintos árkategóriába tartozó ingatlanok alapterülete ugyanis egy év leforgása alatt 3 négyzetmétert csökkent. Ez annyit jelent, hogy míg 2016 utolsó negyedévében ezért a pénzért átlagosan 60 négyzetmétert kaptunk, addig 2017 ugyanezen időszakában már csak 57 négyzetmétert. A lakásberuházókkal folyamatosan szoros kapcsolatot tartó Otthontérkép tapasztalatai szerint ez az irány vélhetően a következő 3-5 évben folytatódni fog, így fél szoba úgymond eltűnhet, vagyis legalább ennyivel kisebb ingatlanra telik majd a potenciális vásárlók többségének.

Ezek a tendenciák az új építésű otthon tömeges megjelenésének tudhatók be, ebben a kategóriában ugyanis az alapterület csökkenése általánosan megfigyelhető trend. A sokak által várt fordulat azonban már nem sokáig várat magára. Hamarosan ugyanis eljön majd az a pont, amikor a vásárlók már nem tudják vagy nem akarják követni a kínálat áremelkedését és a folyamatos kompromisszumkötések helyett inkább elhalasztják a tranzakciót.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem