Ha tavasz, akkor lakásfestés: ennyibe kerül!

Ha tavasz, akkor lakásfestés: ennyibe kerül!

2015. április 26. 07:04

A tavasz hagyományosan a festési szezon kezdete. Sokan maguk esnek neki a teljes folyamatnak, míg mások inkább szakembert hívnak. Mutatjuk, mennyibe kerül kifesteni a lakást.

A tavasz hagyományosan a lakásfelújítás és így természetesen a festési szezon kezdete is. Az igények viszont - ahogy a pénztárcák vastagsága - rendkívül változatosak. Sokan maguk esnek neki a teljes folyamatnak - a korábbi réteg lekaparásától a glettelésen át magáig a festésig -, míg mások inkább szakembert hívnak. Bármelyiket is válasszuk, azt mindjárt az elején fontos leszögezni, hogy

5-6 évente tanácsos kifesteni a lakást.

Ennek nemcsak szépészeti okai vannak, egészségügyi szempontból sem árt időnként az ún. tisztító festés. Arról nem is beszélve, hogy nem nagyon éri meg, ha 20 évente vesszük csak kezünkbe az ecsetet. Ha kb. 5 évente átfestjük a lakást, akkor lényegesen több pénzt, időt és energiát takaríthatunk meg, hiszen ilyenkor nem kell nullára bombázni az ingatlant. A folyamatos karbantartás ingatlanunk állagát, így értékállóságát is hosszabb távon biztosítja.

Ennyibe kerül

Festésnél - főként, ha mi magunk csináljuk - talán a legfontosabb, hogy tudjuk mennyi festékre lesz szükségünk. Ha alábecsüljük a szükséges festékmennyiséget, akkor előfordulhat, hogy foltos lesz a falunk vagy a fedés nem lesz tökéletes. Ha megbecsültük, hogy mekkora falfelületről beszélünk, akkor már könnyebb a dolgunk, de a festékek kiadósságát (fedőképesség) is figyelembe kell vennünk. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy az egységár szerint drágább, de jobb minőségű festékkel végül jobban járunk.

A szükséges festékmennyiség meghatározása lépésről-lépésre:

  • 1. Mérjük le a festendő fal szélességét és magasságát.
  • 2. Szorozzuk össze a két mennyiséget, és megkapjuk a fal felületének méretét.
  • 3. Ezt végezzük el mindegyik falra és adjuk össze a kapott értékeket, hogy megkapjuk a festendő szoba falfelületeinek méretét.
  • 4. Ha az ajtó és ablak méretét levonjuk, megkapjuk a teljes festendő felület méretét.
  • 5. Ezután nézzük meg alaposan az általunk kiválasztott festék (jó esetben ez minőségi, magyar festéket jelent) kiadósságát, mely minden esetben fel van tüntetve a dobozokon. Például, ha a kiadósság 10.0 m2/l, akkor egy liter festék 10 m2 falfelület festésére elegendő. Így ha a teljes festendő felület 35m2, akkor 3,5 liter festékre lesz szükségünk.

Habár a festésnek mi magunk is neki állhatunk (főként a néhány éve professzionálisan kifestett falaknál érhetünk el egészen jó eredményt), a tökéletes eredményhez nem árt profi szobafestő segítségét kérni. Ez viszont kétségtelenül drágább, mintha a család apraja-nagyja ecsetelne. Az alábbi infografikán mutatjuk az egyes munkafolyamatok nettó munkaköltségét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha mindezt összeadjuk, beszorozzuk a festeni kívánt falfelülettel, hamar rájövünk, hogy még a legegyszerűbb festés sem olcsó mulatság. Amennyiben profi szakembert választunk (aki glettel, csiszol, snejdol, nem ken össze mindent, takarít is és még sorolhatnánk), akkor többszázezer forint is lehet egy 50-80 négyzetméteres lakás kifestése.

Időben - dobozolás/pakolás után - a következőre érdemes készülni: az átfesteni kívánt összes falfelület nagyságát elosztjuk 25-el , és a kapott eredmény lesz hozzávetőlegesen a szükséges idő, ha egy szakmunkást alkalmazunk. Tehát egy szakmunkás, egy nap alatt kb. 25 négyzetméterrel végez.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?