23 °C Budapest
Kibővítik a szocpolt: ki kaphat milliós támogatást júliustól?

Kibővítik a szocpolt: ki kaphat milliós támogatást júliustól?

2014. december 10. 11:54

2015. július 1-jén életbe lép az új szocpol, amelynek keretében immár használt lakás vásárlásához, bővítéshez és egy gyermekkel rendelkező családok számára is elérhető lesz vissza nem térítendő, 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedő egyszeri otthonteremtési támogatás - jelentett be mai sajtótájékoztatóján Novák Katalin államtitkár. Évi 12 ezer igénylő családdal és 9-10 milliárd forintnyi igénnyel számolnak.

A lakhatási problémák nem gátolhatják a vágyott gyeremekek megszületését

- vezette fel a családok otthonteremtési kedvezményeiről szóló kormányszóvivői tájékoztatót Novák Katalin. Mint azt az államtitkár elmondta, a családok otthonteremtési kedvezményének új rendszerét 2015. július 1-jétől vezetik be. Az új rendszerben két fontos változás is lesz:

Az egy gyermekesekre és a használt lakásba költözőkre (és meglévő ingatlan bővítésre is) is kibővítik a szocpolt.

Alapelv marad, hogy több gyermek után és energiatakarékos ingatlanok esetén több támogatás jár majd. Az államtitkár közlése szerint 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjedhet a támogatás összege; a négy éven belül megszülető vállalt gyermekre pedig előre is igénybe vehető lesz. A tárca prognózisa szerint éves szinten 12 ezer család igényel majd támogatást, ami számításaik szerint 9-10 milliárd forintos állami kiadást jelent. Novák Katalin azonban hozzátette, hogy az előre vetített költségek a tényleges igénylések fényében még változhatnak.

Több példát is bemutatott az államtitkár, a pontos támogatási szabályokat azonban egyelőre nem közölték.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?