13 °C Budapest
Sosem gondolnád, miért csak ennyit ér a lakásod valójában

Sosem gondolnád, miért csak ennyit ér a lakásod valójában

2014. augusztus 7. 06:06

Egy ingatlanos közmondás szerint a lakások értékét 3 tényező határozza meg: a lokáció, a lokáció, és a lokáció. Ingatlanosokat kérdeztünk, mennyire állja meg a helyét ez a közhely.

Egy ismert ingatlanos közmondás szerint az ingatlan értékét 3 tényező határozza meg: a lokáció, a lokáció és a lokáció. Ennél azonban jóval összetettebb a kép. A lokáció mellett ugyanis az árra többek között befolyással van az épület és az adott ingatlan állapota; az ingatlan belső kialakítása; illetve az ingatlan elhelyezkedése, vagyis például az emelet, és a tájolás is. A kérdés csak az, az egyes értékbefolyásoló tényezők milyen súllyal hatnak az árra? A témában 4 vezető ingatlanpiaci elemzőt kérdeztünk. Íme az átlagolt eredmény:

A fenti infografikával akár be is fejezhetnénk a cikket, azonban választott elemzőink eltérő súlyozása mindenképp érdemel még néhány szót. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a lokáció a legfontosabb a felsorolt értékbefolyásoló tényezők közül; annak mértékében azonban már jókora eltérések voltak. A két végletet tekintve, míg Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője 35 százalékra súlyozta az ingatlan területi elhelyezkedésére, illetve az adott környék egyedi adottságaira vonatkozó ismérvet, addig Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője 65 százalékot adott ugyanerre a jellemzőre, legalábbis az átlagos vásárló szemszögéből vizsgálva a dolgot.

Ami - látva az országban, és a budapesti kerületek között lezajló folyamatokat és trendeket - mindenképpen szembetűnő, hogy mennyire nagy súlya van az egyes ingatlanok területi elhelyezkedésnek. Ez egyfelől természetes, de olykor talán az indokoltnál jóval nagyobb felárat jelent a végső vételárnál. Egyes felkapott kerületek kevésbé "jó" részein is igyekeznek az adott környék miatt meglévő extra árat megkérni az eladók, és ugyanez igaz fordítva, amikor kevésbé jól csengő kerületek kimondottan jó részein sem tudják érvényesíteni a nyilvánvaló árkülönbséget egy irányítószám miatt - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Ditróy Gergely.

Felújított, felújítandó, bontandó...

Az elemzők összesített véleménye szerint második helyen az adott ingatlan állapota következik, 17,5 százalékkal az értékbefolyásoló tényezők rangsorában. Itt is akadnak azonban véleménykülönbségek: Horváth Áron, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője például csak 10 százalékot adott e tényezőnek, mivel véleménye szerint pénzzel könnyedén lehet ezen változtatni. Rutai Gábor azonban más állásponton van; véleménye szerint jelenleg 30 százalékot az ingatlan állapota visz a végső árból. Ezt Rutai egyébként a válság hatásaival magyarázta:

Amióta az árak a mélyben vannak, hozzáférhetővé váltak a jó, illetve nagyon jó minőségű lakások is. Nem csoda tehát, hogy a tranzakciók nagyjából 60 százaléka ilyen ingatlanok esetében történik." - mondta Rutai Gábor.

Amik még játszanak

Az ár szempontjából az utolsó három helyre sorrendben az ingatlan belső kialakítását (12,5%); az ingatlan ingatlanon belüli elhelyezkedését (emelet, tájolás, stb.) (11,25%); valamint az épület állapotát (6,25%) tették az elemzők. Ezek közül nagyobb szórással - 5-15 százalék között - az ingatlan ingatlanon belüli elhelyezkedését pontozták, míg az ingatlan belső kialakításában nagyjából egyetértés volt (10-15%). Érdekesség viszont, hogy míg az épület állapotát hárman is 5 százalékkal súlyozták (bár Horváth Áron szerint is többet érdemelne - lásd alább), addig Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint erősebben képviselteti magát ez az ismérv az árképzés folyamatában:

Ismét egy befolyásolható tényező, bár az épület felújítása sokkal nehezebb, mivel a többi lakó egyetértését is meg kell hozzá szerezni. A ház állapota gyakran magát a lakóközösséget is jellemzi, és nem feltétlenül a friss felújításokra kell itt gondolni, hanem hogy mennyire tartják tisztán a közös területeket, ápolt-e a kert, a szükséges karbantartásokat elvégzik-e - hívta fel a figyelmet Déry Attila.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szerintem is többet érdemelne, mert nem csak az épületek közös tulajdonaiban (udvar állapota, közműcsövek korszerűsége) vannak különbségek, hanem a ház pénzügyi helyzetében (megtakarítás, tartozások) is. Ugyanakkor úgy látom, hogy itthon még kevésbé figyelnek rá a vevők - összegezte Horváth Áron.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06