5 °C Budapest

Egymást érik a szennyvízkezelő beruházások

MTI
2012. december 11. 09:32

Székesfehérvár most zárt le egy közel 9 milliárd forintos szennyvízprojektet, a csepeli háztartások szennyvize pedig már tisztítva ömlik a Dunába, hamarosan Nyíregyházán is végeznek az ottani munkákkal, Szarvason pedig nemrég indultak el - írja a beruházásokat számba véve a Világgazdaság kedden.

A költséges projektekhez szükséges pénz nagy része uniós forrásokból származik, de átlagosan 15 százaléknyi önerőt, néha ennél sokkal többet a településeknek kell vállalniuk, bár van példa arra is, hogy az önerőbe is besegít valamilyen vissza nem térítendő támogatás.

A fejlesztések révén csökken a községek, városok szennyvíz miatti talajterhelése, a beruházás munkalehetőség jelentenek adott szakmák, jórészt az építőipar dolgozóinak. A statisztikák szerint éppen az infrastruktúra-beruházásoktól kapja a legtöbb megrendelést az egyébként a válság által erősen sújtott építőipar.

A beruházások közül a csepelit részletezi a lap: a napokban adták át azokat a létesítményeket, amelyek révén mostantól ennek a fővárosi kerületnek a szennyvizét is a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre (BKSZT) vezetik. E szennyvíz eddig tisztítatlanul ömlött a Dunába. A fejlesztés része a kerület teljes körű csatornázását célzó, 40 millió eurós beruházásnak, amelyből 26 millió euró uniós támogatás. Az új csatornahálózathoz 2013 első fél évére mintegy négyezer család csatlakozhat.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?