12 °C Budapest

Egymást érik a szennyvízkezelő beruházások

MTI
2012. december 11. 09:32

Székesfehérvár most zárt le egy közel 9 milliárd forintos szennyvízprojektet, a csepeli háztartások szennyvize pedig már tisztítva ömlik a Dunába, hamarosan Nyíregyházán is végeznek az ottani munkákkal, Szarvason pedig nemrég indultak el - írja a beruházásokat számba véve a Világgazdaság kedden.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A költséges projektekhez szükséges pénz nagy része uniós forrásokból származik, de átlagosan 15 százaléknyi önerőt, néha ennél sokkal többet a településeknek kell vállalniuk, bár van példa arra is, hogy az önerőbe is besegít valamilyen vissza nem térítendő támogatás.

A fejlesztések révén csökken a községek, városok szennyvíz miatti talajterhelése, a beruházás munkalehetőség jelentenek adott szakmák, jórészt az építőipar dolgozóinak. A statisztikák szerint éppen az infrastruktúra-beruházásoktól kapja a legtöbb megrendelést az egyébként a válság által erősen sújtott építőipar.

A beruházások közül a csepelit részletezi a lap: a napokban adták át azokat a létesítményeket, amelyek révén mostantól ennek a fővárosi kerületnek a szennyvizét is a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre (BKSZT) vezetik. E szennyvíz eddig tisztítatlanul ömlött a Dunába. A fejlesztés része a kerület teljes körű csatornázását célzó, 40 millió eurós beruházásnak, amelyből 26 millió euró uniós támogatás. Az új csatornahálózathoz 2013 első fél évére mintegy négyezer család csatlakozhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?