-2 °C Budapest

Rezsipara: tartozik a fél ország

Pénzcentrum
2012. szeptember 11. 08:32

Az energiaszolgáltatók tapasztalatai szerint igazolódtak a kikapcsolási időszak 90-ről 60 napra csökkentéséhez fűződő várakozások, bár a közelgő fűtési szezonban akár 20-40, egyes szolgáltatók szerint 70-80 százalékkal is emelkedhetnek a lakossági tartozások. A fogyasztók ilyenkor "érik utol" magukat, a magasabb összegű számlák azonban újra nehézségeket okozhatnak - írja a Napi Gazdaság.

A Tigáz Zrt.-nél a teljes lakossági kintlévőség-állomány és a 30 napon túli kintlevőség az előző év júliusához képest 2 százalékkal csökkent, a 60 napon túli kintlévőségek azonban ugyanilyen mértékben növekedtek − mondta Száraz Gábor, a cég szóvivője. A fizetési nehézséggel küzdő lakossági ügyfelek száma ugyanakkor emelkedett Száraz szerint, az átlagos kintlévőség összege kismértékben csökkent. A rövidebb kikapcsolási időszak miatt 4 százalékkal csökkent a lejárt határidős kintlévőség az EdF Démász lakossági ügyfélkörében. A társaság szolgáltatási területén jelenleg 6 milliárd forintra tehető a ki nem fizetett villamosenergia-szolgáltatásból származó hátralék, amelynek csaknem kétharmadát a lakossági tartozás teszi ki.

A fizetési fegyelem némi javulásáról számolt be lapunk kérdésére az E.On is, legalábbis a lakossági körben, a csökkentett idővel ugyanis felgyorsult a felszólítási ciklus is. A vállalat ennek tudja be a fiatalabb (90 napon belüli) hátralékok csökkenését. A lakossági lejárt követelések 14 százalékkal emelkedtek, ezen belül a koros, fél éven és éven túli követelések számottevően, a fiatalabbak azonban csökkentek az E.Onnál. Határozott javulást jelent a 60 nap alkalmazása a GdF Suez Energia Holding Hungary Zrt. szerint, a társaság úgy látja, a lakosságnál a tavalyival azonos szinten állnak a tartozások, a régi, "beragadt" számlák kiegyenlítése azonban sok gondot jelent (ami még a 90 napos kikapcsolásra vezethető vissza). Jelentős ugyanakkor a növekedés a versenypiacon, a vállalkozásoknál, illetve igen gyakori a részletfizetési kérelem is.

Kismértékű javulásról számolt be a Főgáz Zrt., amely 780 ezer lakossági fogyasztója körében nagyjából 8 milliárd forint kintlevőséget tart nyilván. A tavalyi azonos időszakban ez az érték 7 milliárd forint körül alakult. Az EdF Démásznál a kintlévőségek "kora" változott, elsősorban a 60 napon túli hátralékok összege csökkent. A lakossági hátralékosok száma nem változott számottevően, az átlagos tartozás összege 22 ezer forint volt 2012-ben. A Főgáz Zrt. a legnagyobb emelkedést − arányában és értékében is − a 31 és 90 nap közötti hátralékos sávban regisztrálta, a hátralékos fogyasztók száma, illetve az átlagos kintlévőség összege is emelkedett az előző évi adatokhoz képest, részben a kizárási moratóriumok hatásaként.

Az E.On szolgáltatási területén jelenleg 3565 kikapcsolt lakossági fogyasztó található, az áramszolgáltatásban 2860, a gáznál pedig 705. A vállalat idén összesen 65 ezer esetben indított kikapcsolást, 30 ezer esetben ki is kapcsolták a fogyasztót. Tavaly ugyanebben az időszakban 68,5 ezer elindított eljáráshoz 31,1 ezer nemfizetés miatti kikapcsolás párosult, az ilyen esetek száma így 5 százalékos csökkenést mutat. A GdF Sueznél a lakossági szegmensben évente átlagosan 35 ezer fogyasztó jut el a kikapcsolásig, 70 százalékuk azonban még a csapok elzárása előtt kiegyenlíti tartozását, ezért évente 10 ezer ügyfélnél kell valóban kikapcsolni a szolgáltatást, ami a teljes fogyasztói kör 1,25 százaléka. Az EdF Démász lakossági ügyfélkörében jelenleg 5266 lakossági fogyasztási hely van kikapcsolva, 2011-ben ez a szám átlagosan 6000 volt. Díjtartozás miatt a Főgáz összesen mintegy 8 ezer lakossági fogyasztónál szünetelteti a gázszolgáltatást.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19