15 °C Budapest

Meglepődtek a pénzváltók azon, hogy őket is megadóztatnák

Pénzcentrum
2012. június 29. 16:35

Meglepetésként érte a pénzváltó szakmát az a javaslat, miszerint a kormány a pénzváltókra is kiterjesztené a tranzakciós illetékfizetésre kötelezettek körét - fejtette ki álláspontját a Portfolio.hu-nak nyilatkozva Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke. Arra figyelmeztetett, hogy a változások járulékos vesztesége nagyobb lehet, mint a pénzváltókra kivetett illetékből származó bevétel.Ahogyan arról pénteki cikkünkben beszámoltunk, információink szerint a bankok és kormány közötti egyezség értelmében a pénzügyi intézménynek nem minősülő pénzváltókat (pénzügyi ügynököket) is illetékfizetésre köteleznék. Esetükben szintén 1 ezrelék lenne az illeték mértéke, de értesüléseink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium megvizsgálja az illeték 2 ezrelékre történő felemelésének lehetőségét.

Kósa Zoltán elmondása szerint meglepte ez a javaslat a pénzváltó szakmát. A - legálisan működő pénzváltók piacának 70%-át lefedő - Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke kiemelte, hogy "a korrekt módon működő valutaváltókat lesöpörné a piacról ez a javaslat". "A pénzváltók árrése ugyanis gyakran kisebb lehet, mint a befizetendő illeték összege, melynek következtében ellehetetlenül a vállalkozások működése. Ez munkahelyek megszűnését, vagyis kisebb foglalkoztatást, kevesebb adó-és járulékfizetést vonna maga után. Vagyis összességében a valutaváltóktól behajtható illeték összegénél nagyobbak lennének a járulékos veszteségek és gazdasági károk" - emelte ki az MPOE elnöke, aki szerint a verseny miatt a szektor nem tud majd árat emelni, hogy az új terhet érvényesítse és továbbhárítsa a tranzakciók során.

Kósa Zoltán úgy vélekedett, hogy a javaslat másik következménye lenne az illegális készpénzforgalom térnyerése, miután a kisebb vállalkozások a feketegazdaság felé fordulnának. "Így végül a tervezett illetékbevétel sem folyna be a költségvetésbe" - hangúlyozta. "A Magyar Pénzváltók Országos Egyesülete őszinte érdeklődéssel várja a javaslat részleteit" - tette hozzá.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?