20 °C Budapest

Ahol 400 felett a benzin: ezeket a kutakat mindenképp kerüld el

2011. május 9. 06:45

Bekövetkezett az amit már régóta sejtettünk: a benzin literenkénti ára átlépte a 400 forintos lélektani határt. Jelenleg a legdrágábban 402,9 forintért juthatunk hozzá a drága nedűhöz hazánkban. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte azon kutak listáját, ahol a legdrágábban mérik az országban a 95-ös benzint.

Múlt hét szerdán újabb 4 forinttal emelte a MOL a benzin nagykereskedelmi listaárát. Ennek értelmében az olajcég a benzin literjét listaáron 371,5 forintért adja a kiskereskedőknek. Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű árváltozással szembesülhettek múlt hét második felétől az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan valahol 388-389 forintos literenkénti áron tudják az autójukba tölteni az autósok.

 


Az emelés hatására természetesen akadnak kutak bőven, akik megközelítették a 400 forintos lélektani határt, sőt öt töltőállomás még ennél is bátrabb volt. A holtankoljak.hu adatbázisa szerint öt OMV töltőállomáson is 400 forintnál drágábban tankolhatnak az autósok. Országosan pedig összesen 30, Agip-, MOL-, OMV-, illetve Shell töltőállomás alkalmazza a marketingfogásnak tűnő 399,9 forintos árat. Természetesen meg kell jegyeznünk, hogy az adatbázisban fellelhető mintegy 1400 kút negyede nem volt hajlandó adatokat közölni.

Hatalmas ciki a kutaknak a 400 forintos benzinár

Néhány hete napvilágot látott, hogy nehezebb nyomon követni az üzemanyagárakat az interneten, mivel egyre több benzinkút nem szolgáltat adatot a töltőállomáson jegyzett üzemanyagárakról.

A holtankoljak.hu internetes árösszehasonlító portál szerkesztője, Vultur Csaba korábban arról számolt be, hogy a legnagyobb cégek hivatalosan már nem szolgáltatnak adatot a töltőállomáson jegyzett üzemanyagárakról.

Az évek óta működő portálon az adatokat minden nap frissítik, de pár hete vannak olyan kutak, amelyek nem szívesen állnak szóba az üzemeltetővel. Vultur Csaba szerint a legnagyobb társaságok szégyellik, hogy mennyire drágák.

A szerkesztő úgy tudja, hogy a szóban forgó töltőállomások körlevelet kaptak a cégek vezetőségétől, hogy az árverseny miatt nem adhatják ki áraikat. Pedig a Gazdasági Versenyhivatal üdvözli a hasonló kezdeményezéseket. "Az összehasonlító tartalmú honlapok a fogyasztók tudatos döntését támogatják, de fontos elvárás ilyen esetben, hogy valós információkkal tájékoztassák a fogyasztót." - mondta korábban az eset kapcsán Gondolovics Katalin, a GVH szóvivője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Várjunk a tankolással?

A múlt hét elején a nemesfémpiacokon végigsöprő tömeges pozíciózárások csütörtökre az olaj piacát is elérték. A befektetők egyszerre kezdtek kitódulni a szűk ajtón, az árfolyam 9%-os esést produkált. Az olajpiaci korrekciónak a hazai autósok is élvezhetik gyümölcseit, hiszen annak megfelelően a héten 1,7%-kal csökkent a benzin és 4,1%-kal a gázolaj dollárban mért átlagára.

A forint árfolyama eközben kicsit erősödött a dollárral szemben (a múlt heti 180-as átlagár után az utóbbi napokban 179,5-ös átlagos érték alakult ki), így hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára a múlt héten 2%-kal a gázolajé pedig 4,4%-kal csökkent.

A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint az utóbbi napok tőzsdei ármozgásai alapján tehát legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az előttünk álló héten a benzin és a gázolaj ára is csökken majd a hazai kutakon. A dízelesek ezúttal is jobban örülhetnek majd, hiszen az áresés mértéke jelentősebb lehet, mint a benzin esetében.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?