24 °C Budapest

Többet fizethetnek a budapesti távhősök

Pénzcentrum
2011. április 13. 13:54

A budapesti távhősök érezhetik meg először a kormány erőmű-támogatásokat átalakító intézkedését. A kötelező átvételi rendszer (KÁT) változásai nyomán ugyanis megszűnik az az árkedvezmény, amit az elmúlt években a Budapesti Erőmű adott a Főtávnak, ezen keresztül pedig 220 ezer fogyasztóknak - számol be az Index."Az erőmű a KÁT-rendszernek köszönhetően 26 hónapon keresztül 200 Ft/GJ kedvezményt nyújtott lakásonként, ez a több mint két év alatt átlagosan eddig 17-20 ezer forint megtakarítást jelentett a fogyasztóknak. Ez a kedvezmény most megszűnik, átlagosan havonta 600 forinttal lesz több a számlán" - mondta György István Budapest fideszes alpolgármestere az Indexnek.

A kötelező átvételi rendszerben (KÁT) nyújtott támogatás mértéke januártól változott meg, aminek alapján a kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművek 15 százalékkal kevesebb támogatást kapnak, cserébe olyan erőművek is a rendszerben maradhattak, amelyek a korábbi szabályozás értelmében elestek volna a hőárak stabilan tartása miatt fontos támogatástól.

A Budapesti Erőművet a változás különösen rosszul érintette, hiszen eredetileg is a támogatotti körben maradt volna, csak nagyobb támogatás mellett. Így amikor csökkent a támogatás mértéke, az erőmű bejelentette, hogy megszünteti a korábban nyújtott támogatást.

A KÁT-os támogatások mértéke egyébként Budapesten külön tételként jelent meg a budapesti távhőszámlákon, így a fogyasztó is ellenőrizhette, hogy mekkora kedvezményt kap ennek köszönhetően. A rendszer ebben a formájában mindenesetre nyártól végleg megszűnik, a helyébe - a tervek szerint októbertől - egy hőalapú támogatási rendszer lép, ennek részletei azonban egyelőre nem ismertek. György István az Index kérdésére elmondta, a kormány jelenleg is dolgozik az erőmű-támogatások új rendszerén, és nem kizárt, hogy a kedvezmény idővel visszatér a lakossági távhőárakba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alpolgármester emlékeztetett, a kormány március végi szinten befagyasztotta a távhőárakat, ez azonban a mostani emelést még lehetővé teszi, hiszen egy korábbi állapot árait tükrözi.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?