28 °C Budapest

Hideg nyár jöhet: utcára kerülhet 100 ezer ember

Pénzcentrum
2011. március 9. 09:47

500-600 jogerős bírósági döntéssel rendelkező kilakoltatás áll a végrehajtás előtt. De nem csak ezekben az esetben kerülhet sor a végső eszközként használt kilakoltatásra a moratórium lejártakor, a bankok további 8-10 ezer esetben szeretnének végrehajtást eszközölni. Egy Győr mérető város lakosságáról van szó - írja a Napi Gazdaság.

Nem a devizahitelesek nemfizetése nyomán gyűlt össze a közel 600 kilakoltatás előtt álló ingatlan, a legtöbb esetben egyéb tartozás vagy a válás utáni vagyoni rendezés folyamán kerülhetne sor kilakoltatásra - mondta Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke. Az átlagos évi 350 megbízás mögött szolgáltatók állnak áll. A polgári törvénykönyv megengedi a bankoknak, hogy saját maguk értékesítsék a fedezetként bevont ingatlanokat, ezért nincs pontos adat milyen számban kerülhet sor kilakoltatásra a kilakoltatási moratórium lejárta után.

Becslések szerint 100 ezer főt érinthet a kilakoltatási hullám, bár ez a bankok érdekeivel is ellentétes. A 90 napon túli késedelemmel rendelkező banki ügyfeleknek alternatív megoldásokat, könnyítéseket ajánlhatnak fel a bankok, hiszen egy egyébként is túlzsúfolt piacra öntött rengeteg ingatlan alacsony megtérülést biztosíthatna a bankok részére. Ezért feltételezhető, hogy ezeknek az embereknek a töredéke fog eljutni a kilakoltatásig, amely eljárás akár 3 évig is tarthat.

A közjegyzőktől elektronikusan igényelhető fizetési megbízást 330 ezer esetben alkalmazták, 55-65%-ban közüzemi tartozások kezelésére. Egyre növekszik azon esetek száma, ahol teljesítés híján eljárás indulhat. Persze közüzemi tartozások többsége 100 ezer Ft alatti, ezen esetekben a fizetés letiltása, inkasszó vagy ingóságok lefoglalása kerülhet szóba.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?