Szénmonoxid-mérleg! Legkevesebb 11 áldozatot követelt a fűtési szezon

2010. április 21. 08:47

A Magyar Épületgépészek Szövetségének médiafigyelésen alapuló adatai szerint az elmúlt fűtési szezonban az országban több mintegy 25 esetben hívták ki a mentőket szén-monoxid-mérgezés miatt, közülük 45 személy rosszul lett vagy egészségkárosodás is érte, 11 esetben pedig halálozás történt.

A Magyar Épületgépészek Szövetsége tagjainak tapasztalatai szerint a szén-monoxid okozta balesetek és halálesetek fő okai a gázkészülékek elmaradt karbantartása miatt elszennyeződött alkatrészek, a fűtési rendszerek elavultsága, a csaknem teljesen légzáró ajtók, ablakok és a nagy teljesítményű pára vagy szagelszívók.

Miért veszélyes a szén-monoxid, a visszaáramló füstgáz?

A szén-monoxid (CO) a tökéletlen égési folyamatok terméke, égéstermék, ami kevés oxigén és a visszaáramló széndioxid jelenlétében keletkezik. Mivel színtelen és szagtalan, gyakorlatilag lehetetlen észrevenni. A levegőben gyorsan kialakul mérgezést előidéző koncentrációja. Élettani hatása révén igen veszélyes méreg, mert megköti a vérben lévő hemoglobint, valamint idegrendszeri tüneteket okoz. Emiatt e vasat tartalmazó fehérje elveszti a képességét az oxigén felvételére és szén-dioxid leadására. A szén-monoxidot beszívó ember már rövid idejű belégzés, enyhébb mérgezés esetén is zavartságot, fejfájást, hányingert, szédülést érez. Hosszabb belégzésekor tudatvesztés, halál következhet be.

A balesetek okairól

A baleseteket az idézi elő, hogy a lakótérben működő kazánok, kandallók stb. működése közben az égés során keletkező gázok nem (csak) a kéménybe, hanem a lakótérbe áramlanak. Az ezt kiváltó leggyakoribb okok: a fűtési rendszerek szabálytalan bővítése, a levegőelszívók szabálytalan (gyakran utólagos) beépítése, a rendszeres karbantartás hiánya, a nyílászárók cseréje, átalakítása, légbevezetők hiánya vagy eltömítése. A lakásfelújítások következtében egyre gyakoribb probléma, hogy a fokozott légzárású vagyis a levegő mozgását szinte teljesen megakadályozó nyílászárók a kazánok, kandallók stb. működéséhez elengedhetetlenül szükséges levegőmennyiséget nem engedik be a helyiségekbe. Így az elégtelen égés során keletkező CO-dal telített füstgázok visszaáramolhatnak a lakótérbe a kéményből. A levegőelszívók nem kellően megfontolt beépítése, a fürdőszoba szellőzőnyílásának eltömítése, kéménydugulás, a meghibásodott vagy rossz állapotú fűtőberendezés, szabálytalan gáztűzhelyhasználat, szerelési hiba vagy szabálytalan szerelés ugyancsak okozhat balesetet - függetlenül a beépített készülékek gyártmányától.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan előzhetők meg a CO-balesetek?

A legfontosabb, hogy szakemberrel, szakcéggel szereltesse fel és szabályoztassa be a gázfogyasztó készülékeket, és ezeket évente egyszer átvizsgálja. A gázkészülékekkel kapcsolatos szerelői és karbantartási jogosultsággal az arcképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező épületgépészek rendelkeznek. A Magyar Épületgépészek Szövetségének tapasztalatai azt mutatják, hogy a gázfogyasztók általában elhanyagolják a rendszeres, megelőző karbantartást, csak akkor fordulnak karbantartóhoz, amikor a készülék nem fűt, nem üzemel. Jó esetben a fűtési idény elejére halasztják fűtőberendezéseik karbantartását, miközben az ideális karbantartási időszak a fűtési idény végével kezdődik és az ősz közepéig tart. Sajátos, hogy a balesetekről szóló híradások jelentik az egyik leghatékonyabb kommunikációs eszközt a fogyasztók figyelmének felkeltésére. Egy-egy halálesetről szóló híradás rövid időre megnöveli a gázkészülékek ellenőrzését, karbantartását igénylők számát.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem