14 °C Budapest

Szénmonoxid-mérleg! Legkevesebb 11 áldozatot követelt a fűtési szezon

2010. április 21. 08:47

A Magyar Épületgépészek Szövetségének médiafigyelésen alapuló adatai szerint az elmúlt fűtési szezonban az országban több mintegy 25 esetben hívták ki a mentőket szén-monoxid-mérgezés miatt, közülük 45 személy rosszul lett vagy egészségkárosodás is érte, 11 esetben pedig halálozás történt.

A Magyar Épületgépészek Szövetsége tagjainak tapasztalatai szerint a szén-monoxid okozta balesetek és halálesetek fő okai a gázkészülékek elmaradt karbantartása miatt elszennyeződött alkatrészek, a fűtési rendszerek elavultsága, a csaknem teljesen légzáró ajtók, ablakok és a nagy teljesítményű pára vagy szagelszívók.

Miért veszélyes a szén-monoxid, a visszaáramló füstgáz?

A szén-monoxid (CO) a tökéletlen égési folyamatok terméke, égéstermék, ami kevés oxigén és a visszaáramló széndioxid jelenlétében keletkezik. Mivel színtelen és szagtalan, gyakorlatilag lehetetlen észrevenni. A levegőben gyorsan kialakul mérgezést előidéző koncentrációja. Élettani hatása révén igen veszélyes méreg, mert megköti a vérben lévő hemoglobint, valamint idegrendszeri tüneteket okoz. Emiatt e vasat tartalmazó fehérje elveszti a képességét az oxigén felvételére és szén-dioxid leadására. A szén-monoxidot beszívó ember már rövid idejű belégzés, enyhébb mérgezés esetén is zavartságot, fejfájást, hányingert, szédülést érez. Hosszabb belégzésekor tudatvesztés, halál következhet be.

A balesetek okairól

A baleseteket az idézi elő, hogy a lakótérben működő kazánok, kandallók stb. működése közben az égés során keletkező gázok nem (csak) a kéménybe, hanem a lakótérbe áramlanak. Az ezt kiváltó leggyakoribb okok: a fűtési rendszerek szabálytalan bővítése, a levegőelszívók szabálytalan (gyakran utólagos) beépítése, a rendszeres karbantartás hiánya, a nyílászárók cseréje, átalakítása, légbevezetők hiánya vagy eltömítése. A lakásfelújítások következtében egyre gyakoribb probléma, hogy a fokozott légzárású vagyis a levegő mozgását szinte teljesen megakadályozó nyílászárók a kazánok, kandallók stb. működéséhez elengedhetetlenül szükséges levegőmennyiséget nem engedik be a helyiségekbe. Így az elégtelen égés során keletkező CO-dal telített füstgázok visszaáramolhatnak a lakótérbe a kéményből. A levegőelszívók nem kellően megfontolt beépítése, a fürdőszoba szellőzőnyílásának eltömítése, kéménydugulás, a meghibásodott vagy rossz állapotú fűtőberendezés, szabálytalan gáztűzhelyhasználat, szerelési hiba vagy szabálytalan szerelés ugyancsak okozhat balesetet - függetlenül a beépített készülékek gyártmányától.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Hogyan előzhetők meg a CO-balesetek?

A legfontosabb, hogy szakemberrel, szakcéggel szereltesse fel és szabályoztassa be a gázfogyasztó készülékeket, és ezeket évente egyszer átvizsgálja. A gázkészülékekkel kapcsolatos szerelői és karbantartási jogosultsággal az arcképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező épületgépészek rendelkeznek. A Magyar Épületgépészek Szövetségének tapasztalatai azt mutatják, hogy a gázfogyasztók általában elhanyagolják a rendszeres, megelőző karbantartást, csak akkor fordulnak karbantartóhoz, amikor a készülék nem fűt, nem üzemel. Jó esetben a fűtési idény elejére halasztják fűtőberendezéseik karbantartását, miközben az ideális karbantartási időszak a fűtési idény végével kezdődik és az ősz közepéig tart. Sajátos, hogy a balesetekről szóló híradások jelentik az egyik leghatékonyabb kommunikációs eszközt a fogyasztók figyelmének felkeltésére. Egy-egy halálesetről szóló híradás rövid időre megnöveli a gázkészülékek ellenőrzését, karbantartását igénylők számát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40