6 °C Budapest

Buldózer vetett végett nyugdíjas idillnek: folytatás a bíróságon

2009. május 6. 12:02

Egy brit házaspár kártérítési pert indított Spanyolországban, miután elbontatták velük a szerintük szabályosan épített tengerparti otthonukat. A házaspár minden szükséges engedélyt beszerzett az építkezést megelőzően, ennek ellenére a bontásra kötelezték őket a hatóságok. A történet a bíróságon folytatódott.

Számos brit nyugdíjashoz hasonlóan a Prior házaspár is úgy döntött, hogy a nyugdíjas éveit idilli környezetben a dél-spanyol tengerparton kívánja eltölteni. A házaspár építési engedélyt kért és kapott, majd felépítette álomotthonát közel a partokhoz.

A felsőbb hatóságok később felülvizsgálták az engedélyeket és megállapították, hogy az ingatlan védett területen fekszik, ezért le kell bontani. A házaspár pereskedni kezdett, mivel véleményük szerint a város építésügyi osztálya hibázhatott, de a határozatot végre kellett hajtani.

Az ügy nagy visszhangot kapott a Spanyolországban élő népes brit bevándorlók körében, végül az ügy egészen az alkotmánybíróságig jutott. A bírák végül a házaspárnak adtak igazat, mivel az építkezést megelőzően minden tekintetben szabályszerűen jártak el. Mivel az épületet bontásra ítélték, ezért a házaspár kártérítésre jogosult.

A nagyszámú illegálisan felépített tengerparti ingatlan következtében szigorú ellenőrzésbe kezdtek a hatóságok, ennek esett áldozatául a jóhiszeműen eljáró brit házaspár otthona is. A határozat szerint a tulajdonosoknak nem róható fel semmilyen jogsértés, mivel a hibát a helyi építésügyi hatóság vétette.

Az egyik per ezzel lezárult, de a kártérítési eljárás még csak most kezdődik. A házaspár jogi képviselője szerint az anyagi kárpótláson túl a házaspárt ért erkölcsi károkat is meg kell téríteni.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?