Buldózer vetett végett nyugdíjas idillnek: folytatás a bíróságon

2009. május 6. 12:02

Egy brit házaspár kártérítési pert indított Spanyolországban, miután elbontatták velük a szerintük szabályosan épített tengerparti otthonukat. A házaspár minden szükséges engedélyt beszerzett az építkezést megelőzően, ennek ellenére a bontásra kötelezték őket a hatóságok. A történet a bíróságon folytatódott.

Számos brit nyugdíjashoz hasonlóan a Prior házaspár is úgy döntött, hogy a nyugdíjas éveit idilli környezetben a dél-spanyol tengerparton kívánja eltölteni. A házaspár építési engedélyt kért és kapott, majd felépítette álomotthonát közel a partokhoz.

A felsőbb hatóságok később felülvizsgálták az engedélyeket és megállapították, hogy az ingatlan védett területen fekszik, ezért le kell bontani. A házaspár pereskedni kezdett, mivel véleményük szerint a város építésügyi osztálya hibázhatott, de a határozatot végre kellett hajtani.

Az ügy nagy visszhangot kapott a Spanyolországban élő népes brit bevándorlók körében, végül az ügy egészen az alkotmánybíróságig jutott. A bírák végül a házaspárnak adtak igazat, mivel az építkezést megelőzően minden tekintetben szabályszerűen jártak el. Mivel az épületet bontásra ítélték, ezért a házaspár kártérítésre jogosult.

A nagyszámú illegálisan felépített tengerparti ingatlan következtében szigorú ellenőrzésbe kezdtek a hatóságok, ennek esett áldozatául a jóhiszeműen eljáró brit házaspár otthona is. A határozat szerint a tulajdonosoknak nem róható fel semmilyen jogsértés, mivel a hibát a helyi építésügyi hatóság vétette.

Az egyik per ezzel lezárult, de a kártérítési eljárás még csak most kezdődik. A házaspár jogi képviselője szerint az anyagi kárpótláson túl a házaspárt ért erkölcsi károkat is meg kell téríteni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?