Örökösödési háború 2.0: spanyol-brit területi viszály 2009-ben!

Pénzcentrum
2009. január 26. 11:00

A spanyol ellenzéki politikusok egy csoportja az Európai Unióhoz fordul jogorvoslatért, mert a britek legújabb gibraltári húzását a kormánnyal ellentétben képtelenek tétlenül nézni. A Gibraltárban épülő turisztikai gigaberuházás előkészületei során a spanyol felségvizek kárára négy futballpályányi területet töltöttek fel a partokon.


Gibraltár madártávlatból

Napról napra egyre jobban kezd elharapózni a vita a felek között és az egyre harsányabb megnyilvánulásokat követően jobbnak látják, ha Brüsszelhez fordulnak. A kétmilliárd font összköltségvetéssel készülő projekt kivitelezése során alkalmazott feltöltéses módszer a spanyol politikusok szerint a spanyol vizek megsértése és kisajátítása.

A madridi kormány a figyelmeztetések ellenére szemet hunyt a történtek felett, az ellenzékiek ugyanakkor szárnyaik alá vették az ügy kezelését. A spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti békeszerződés értelmében brit fennhatóság alá került a földszoros, de a szerződés csak a szárazföldről rendelkezik, a vizek továbbra is spanyolnak minősülnek.

A neves brit tervezőiroda képviselője elmondta, hogy álmukban sem gondolták volna, hogy a szálloda beruházáshoz kapcsolódóan a majdani épületek közötti területek feltöltéses módszerrel való kialakítása ekkora nemzetközi jogvitát eredményez. A spanyolok most fel kívánják becsültetni az unióval a környezeti károk nagyságát, felmérik az árapály jelenséget ért hatásokat és benyújtják a számlát a briteknek.

Vissza a főoldalra!

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?